INTERVJU: STANKO SLISKOVIC

Sarajevo Sep 12, 1996

Stanko Sliskovic, Hrvatska seljacka stranka

* Zasto je, tijekom rata, HSS osnovana, i sta su njeni temljeni principi?

  • Hrvatska seljacka stranka BiH radi i stara se za dobro naroda u BiH, ne samo hrvatskoga vec i svih drugih. HSS BiH je pokazala da hrvatski narod moze opstati i razvijati se, svjedociti o domovini i graditi drzavu, a da politicki izraz tih potreba ne predstavlja zarobljavanje naroda u zadani i jedini politicki program. HSS-u BiH je najvaznije uklanjanje mrznje i nepovjerenja medju ljudima i narodima u BiH. Za HSS BiH temeljni narodni interesi se ostvaruju politickom borbom, zasnovanom ne na politickom monopolu nad narodom, nego borbom za realizaciju stranackog programa i njegovom stalnom provjerom u institucijama politickog sustava i u javnosti. Zivjeti u BiH znaci izabrati zajednicko zivljenje, uvazavajuci povijesni, drzavni, duhovni, kulturni i gospodarski prostor, kao specifikum svakoga naroda posebno. Domovinu i drzavu BiH vidimo kao jedan od oblika iskazivanja nacionalnog i kulturnog identiteta Hrvata, Bosnjaka-Muslimana i Srba, koji su neodvojivi dio njene povijesti i njene multikulture. Bosnu i Hercegovinu vidimo mogucom drzavom, zajednicom konstitutivnih i jednakopravnih naroda uredjenu modelom federacije na kantonalnoj osnovici. To je slijed nuznosti koja se povijesno ocitovala u zajednickom zivotu naroda kao civilizacijskoj tecevini i paradigmi ujedinjene Europe. Kao mirotvorna stranka, HSS je svojom pojavom znacajno promijenila politicku situaciju u BiH, pokazala da politiku rata treba zamijeniti politikom mira. Rezultati toga su smanjenje tenzija medju narodima, otvorenost pregovarackog procesa, obustave sukoba i iznalazenja modela uredjenja BiH, sto je osnovicom svih mirovnih sporazuma, pa i Dejtonskog. To su nase prednosti realne vrijednosti i rezultati koji ce, po nasem misljenju znacajno opredijeliti glasaca u Bosni i Hercegovini za podrsku HSS-u BiH i koaliciji zdruzene liste BiH u okviru koje djeluje i nasa Stranka.

* Ukoliko pobjedite na izborima, kako bi ste rjesavali probleme rata, nacionalnog pitanja, medjunacionalnog pomirenja I ekonomske obnove?

  • Bez obzira na rezultat ostvaren u izborima, HSS BiH ce nastaviti doprinositi uspostavi provedenog i trajnog mira u BiH, kao preduvjeta za potpuni demokratski politicki zivot zemlje, pa time i za ostvarivanje vlastitih politickih, gospodarskih, kulturnih i drugih ciljeva. Posljedice rata cemo rjesavati davanjem nesebicnog doprinosa za slobodu, suverenu i neovisnu BiH, najprije obnavljanjem povjerenja medju gradjanima i narodima uz uvjet da pokretaci rata i pocinitelji zlocina protiv covjeka i covjecnosti budu pravedno kaznjeni. Zatim, odlucno sudjelovati u demokratizaciji politickog prostora u BiH, snaziti procese kvalitetnog politickog preobrazaja unutar nacionalnih korpusa, posebice srpskog. Paralelno s tim dosljedno izgradjivati institucije politicko-pravnog poretka u zemlji, kako bi se osigrale najvise vrednote: sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost mirotvornost, socijalna pravda, nepovredivost vlasnistva, vladavina prava i demokratski visepartijski sustav. Na fonu toga, ocekujemo konkretno ekonomsko i financijsko prisustvo medjunarodnih financijskih i ekonomskih faktora u saniranju stanja u gospodarstvu i drustvenim djelatnostima, socijalnih napetosti, tranziciji drzavne u privatnu imovinu i sl. Jasno je da mi u BiH zbog ogromnih posljedica ratnih djelovanja, nismo u stanju sami rijesiti prisutne probleme. Nacionalno pitanje u BiH je lako rijesiti i to za sve njene narode. Onaj tko nije u stanju BiH prihvatiti i smatrati svojom domovinom, taj ocito nije sa ovih prostora i nema, u najmanju ruku, korektan odnos prema onima koji BiH dozivljavaju i smatraju svojom domovinom. Prisustvo takvih je pogubno za Bosnu i Hercegovinu, jer oni dnevno vrse agresiju na bh. politicko bice autenticnog naciona. Onaj tko BiH voli i prihvata kao domovinu, tome nije tesko praviti drzavu, a ona je prije svega oblik politicko-pravnog organiziranja kojim se stiti ta domovina i iskazuje, pored ostalog, nacionalni i kulturni identitet. Medjunacionalno pomirenje je potrebno i pozeljno. Ono u ovoj situaciji pretpostavlja visi stupanj svijesti i duhovne i politicke komunikacije. Ono je potrebno ne radi zamagljivanja uzroka i posljedica ukupnog stanja stvorenog ratnim borbenim djelovanjima, vec radi afirmacije dobra nad zlom, smisla nad besmislom i uspostave moralnih vrijednosti civilizacije kojoj pripadamo.

* Kakva je buducnost BiH po Hrvatskoj seljackoj stranci?

  • Bosna i Hercegovina u svojoj ideji i bicu ima tu potrebu mira i bez te potrebe ne moze: ona kaznjava razdor i nepomirenje. Drzava BiH za mene osobno je opredjeljenje da (njenim) politicko- pravnim ustrojem ocuvamo domovinu, nacionalni i kulturni identitet svih konstitutivnih naroda i nacionalnih manjina, te omogucimo njeno demokratsko funkcioniranje - znaci, demokratska drzava. Smatram da BH drzava treba biti decentralizirana, sa razvijenom lokalnom samoupravom federalno uredjena na kantonalnoj osnovici u cilju osiguranja konstitutivnosti i jednakopravnosti njenih naroda. S obzirom da HSS ima dugu politicku i drzavotvornu tradiciju, osnove razmisljanja o drzavi crpeni iz politickog programa HSS, oslonjenog na humanisticki i politicki nauk brace Radic.