ZUBAK U "VEcERNJEM LISTU"

Sarajevo Sep 11, 1996

Nekakva HB ce ipak ostati

Mostar, 11.09.1996.(AIM) - "Maske padaju na slucaju Sarajeva", kaze Kresimir Zubak, predsjednik Federacije BiH u intervjuu zagrebackom "Vecernjem listu", i nastavlja kako su "Muslimani u posljednjim dogadjajima pokazali da su samo verbalno i deklarativno za multietnicku i multikultralnu zajednicu".

Kada je pak rijec o politickom uredjenju Federacije dva njezina konstitutivna naroda imaju razlicita gledanja.Po misljenju Kresimira Zubaka Hrvati smatraju kako je Federacija zajednica dva naroda,organizirana u kantone,a za muslimansku je stranu Federacija sredstvo kako bi se doslo do gradjanske Republike BiH.

"Muslimani Federaciju", nastavlja Zubak, "vide kao prostor podjeljen na regije, umjesto kojih se sada koriste izrazom kantoni. Oni svoju politicku koncepciju uredjenja BiH nisu bitno promjenili". Kako Muslimani nisu jos redefinirali svoju politicku koncepciju,"bit ce tesko rjesavati nagomilane probleme" izricit je Zubak.

Na pitanje hoce li Hrvatima nakon sto ostanu bez "Herce-Bosne" biti zajamcena ravnopravnost kroz novi kantonalni ustroj, predsjednik Federacije BiH, kaze kako Hrvati mogu biti zadovoljni. "Ovo je kantonalno rjesenje definitivno u ovoj fazi", naglasava Zubak. "No tek ce se u praksi vidjeti hoce li se ono trebati mijenjati.Sigurno je da ce sve ovisiti o ukupnim politickim odnosima izmedju partnera u Federaciji".

Sto se tice procesa prijenosa vlasti sa "HR Herceg Bosne" na Federaciju i sazivljavanje Federacije Zubak kaze kako ce to ici postepeno."Zajednica Herceg Bosna", istice Zubak, "ostat ce u iducem razdoblju kao jedan od oblika politickog, gospodarskog, kulturnog i svakog drugog povezivanja hrvatskoga naroda u BiH. Ona ce imati ovlasti promoviranja politickih i drugih ciljeva hrvatskoga naroda u BiH i u praksi ih realizirati kroz institucije vlasti Federacije i BiH".

Predsjednik Federacije BiH naglasava kako je veliki problem osigurarti adekvatnu zastupljenost Hrvata u svim tijelima Federacije, a na upit o povratku prognanih i izbjeglih u svoja mjesta kaze, kako se o tome brine UNHCR, te kako se na tom programu dosta radi i de je isti u dobroj mjeri usaglassen unutar Federacije.

Do spornih pitanja dolazi i oko ustroja federalne vojske. Jedno je od njih primarno zapovjedanje. Oruzanim snagama Federacije, prema Ustavu, zapovjedaju predsjednik i dopresjednik Federacije. "Muslimani, istice Zubak, pak zele drukcije kako bi sacuvali odredjenu poziciju Izetbegovicu, a mi ne mozemo prihvatiti nekakva neustavna rjessenja. I tu je spor".

Posebni problem su mediji."Cak i oni sarajevski koji se nazivaju neovisnima u funkciji su politike protiv Hrvata", istice Zubak i nastavlja: "Moje se izjave obavezno krate i izvlace iz konteksta. Tako su mi servirali jednu recenicu, po kojoj je ispalo da ce biti rata izmedju Hrvata i Muslimana. Naravno da ih nije zanimalo to sto sam ja rekao: da ako nema dosta dovoljno spremenosti izmedju Hrvata i Muslimana, onda radimo jalov posao",kaze na kraju intervjua Kressimir Zubak.

Split, 11.09.1996.( ) - U intervjuu za "Slobodnu Dalmaciju" Javeir Solana,glavni tajnik NATO-a,naglasava kako su izbori u BiH odlicna" prilika za stvaranje nove klime, novih odnosa, za nove pocetke". Solana takodjer porucuje narodima ovih prostora kako bi trebali zatvoriti i zaboraviti stare, a otvoriti nove odnose.

Na pitanje o IFOR-u Solana kaze kako je IFOR dosao kako bi stvorio podlogu i dao temelj za mir. "Mi smo ucinili sve sto je u nasoj moci da dobro obavimo zadatak.I obavi smo ga .Ali, mi ne mozemo dalje, ostatak posla lezi na ljudima s tog prostora", rekao je Solana.

Kada je rijec o pitanju koje se odnosi na tzv.Daytonu 2 ,glavni tajnik NATO-a, je bio kategorican: "Mi imamo Dayton i prica je time gotova. Daytona 2 nece biti, jer ga ne treba biti. Sada se radi na provodjenju odredbi daytonskog mirovnog sporazuma i zaista nema nikakve potrebe cak niti sspekulirati o nekakvoj reviziji. Ona ne dolazi u obzir, jer Dayton nije dosao u pitanje. Njega samo treba provesti do kraja", kazao je Solana (kraj)

Dubrovnik,11.09.( ) - Izbori za glasace iz opcine Ravno koji glasaju u odsustvu u Dubrovniku biti ce ponovljeni 14. o.m. na dan kada se odrzavaju i opci izbori u BiH, priopceno je iz dubtovackog Regionalnog ureda za prognanike i izbjeglice.

Naime prilikom odrzavanja izbora za drzavljane BiH u Hrvatskoj glasaci iz opcine Ravno dobili su glasacke listice za srpski entitet umjesto glasackih listica za Federaciju BiH zbog cega su odbili glasati.(kraj)

Zagreb,11 09.( ) - Zajednica prognanih , izbjeglih i raseljenih Hrvata BiH pozvala je sve Hrvate iz BiH koji su trenutno smjesteni u Hrvatskoj i u zemljama zapadne Evrope da dosju na izbore 14.o.m. , ako do sada vec nisu glasovali.

U pozivi se istice da ce glasovanjem u maticnim opcinama prognani Hrvati pomoci da hrvatski narod u BiH zadrzi status konstitutivnog naroda u BiH .(kraj)

Mostar,11.09.( ) U Mostaru se u srijedu popodne odrzava zavrsni predizborni skup HDZ BiH na kojem ce govoriti najvisi duznosnici ove stranke.

Skupu ce prisustvovati i delegacija HDZ iz Hrvatske koju ce predvoditi osobno ministar obrane Gojko [usak.

Usuret oodrzavanja ovoga skupa predsjednik opcinskog odbora HDZ Mostara Mile Puljic izjavio je Mostar stolni grad hrvatskog naroda u BiH te da se posebno pripremio za ovaj skup na kojem ce , kako je istakao , biti priuzena puna podrska kandidatima HDZ da " u svojoj zadaci ozive drzavotvorne ideje hrvatskog naroda u BiH ".(kraj)