KANDIDATI ZA PREDSEDNIKA RS

Sarajevo Sep 8, 1996

1.Prof. dr BILJANA PLAVSIC, kandidat Srpske demokratske stranke (SDS).Rodjena je 1930. godine u Tuzli, a od svoje cetvrte godine je zivela u Sarajevu. Bila je dekan Prirodnomatematickog fakulteta. Pocetkom sedamdesetih godina provela je 14. meseci u SAD kao nosilac Fulbrajtove stipendije. Sve do 1990. godine politicki nije bila angazovana.Kao kandidat SDS-a, izabrana je za clana Predsednistva BiH. Trenutno obavlja duznost potpredsednika i vrsioca duznosti predsednika RS.

  1. LJILJANA PERIC, kandidat je Stranke srpskog jedinstva (SSJ).Rodjena je 1963.godine u Aleksincu. Sa 18. godina odlazi na rad u inostranstvo. Od 1992. godine suvlasnik privatne firme. Ima sedmogodisnjeg sina.

  2. Mr PREDRAGA RADICA kandidovao je Demokratski patriotski blok (DPB) kojeg cine Narodna radikalna stranka "Nikola Pasic" iz Banjaluke, Seljacka radnicka stranka iz Kozarske Dubice, Demokratska stranak iz Bijeljine, Stranka demokratskog centra iz Trebinja i Otadzbinska stranka iz Banjaluke. Rodjen je 27. januara 1941. godine u Gradisci. Gimnaziju je zavrsio u Banjaluci, Ekonomski fakultet u Beogradu, gde je magistrirao na Masinskom fakultetu. Sve do 1990. godine nije bio politicki angazovan, a tada je kao nosilac odbornicke liste SDS-a izabran za predsednika Skupstine opstine Banjaluka. Na toj duznosti se i sada nalazi.

  3. Dr DRAGAN DjOKANOVIC, kandidat je Demokratske stranke federalista (DSF).Rodjen je 1955. godine u Sarajevu. Ucestvovao je na izborima 1990. godine sa DSF, bez veceg uspeha. Pedijatar. Zivi u Zvorniku.

5.Generala SLAVKA LISICU kandidovala je Srpska patriotska stranka (SPAS). Rodjen je 1944. godine u selu Lamincima kod Gradiske. Zavrsio je podoficirsku tenkovsku skolu, a potom Vojnu akademiju u Beogradu - smer oklopno-mehanizovane jedinice. Komandovao je operacijama na Kupresu i Posavini. Smenjen je sa komandnog mesta Operativne grupe Doboj, a zatim postavljen za prvog nacelnika Centra vojnih skola RS u Banjaluci. Penzionisan je sa cinom generala. Ozenjen je i ima dvoje dece.

  1. ZIVKO RADISIC, kandidat je Saveza za mir i progres (SMP), u kojem su Socijalisticka partija RS, Jugoslovenska levica, Stranka nezavisnih socijaldemokrata, Socijalno-liberalna stranka i Nova radnicka stranka. Rodjen je 15. avgusta 1937. godine u Malom Palancistu kod Prijedora.Diplomirani je politolog. Ima 35 godina radnog iskustva od cega u politickim organizacijama dvanaest godina, u drzavnim organima trinaest te u privredi deset godina.

U svojoj politickoj i karijeri privrednika bio je, izmedju ostalog, predsjednik Opstinskog i Sreskog komiteta omladine Banjaluke, zatim clan Opstinskog i Sreskog komiteta Saveza komunista Banjaluka, te predsjednik Skupstine opstine Banjaluka.Bio je i Republicki sekretar za narodnu odbranu Bosne i Hercegovine, generalni direktor "Cajavec" holdinga u Banjaluci, generalni sekretar Privredne komore (SFR) Jugoslavije. Zaposlen kao strucni saradnik generalnog direktora Holding kompanije "Cajavec". Predsjednik je Socijalisticke partije Republike Srpske. Ima dva sina.

  1. Mr ADIB DjOZIC je kandidat Stranke demokratske akcije (SDA).Rodjen je 1953.godine u Srebrenici. Trenutno prebivaliste mu je u Tuzli. Magistar je ekonomije.

U redovima Armije BiH od aprila 1992. Do sada nije drzao nikakve predizborne skupove, niti namerava.

KANDIDATI RS ZA PREDSEDNISTVO BiH

  1. Mr MOMCILO KRAJISNIK, kandidat SDS-a. Rodjen 20. novembra 1944. godine u Zabrdju,u sarajevskoj opstini Novi Grad. Do rata ziveo u Sarajevu, gde je studirao i magistrirao ekonomske nauke. Nakon prvih visestracanih izbora 1990. godine obavljao je duznost predsednika Narodne skupstine SR BiH. U novoformiranoj Narodnoj skupstini RS nastavio je da obavlja istu duznost, na kojoj se i danas nalazi.Ima kcerku i dva sina.

  2. Mr MILIVOJE ZARIC,kandidat SPAS-a.Rodjen je 5.jula

  3. godine u Tuzli.Od 1960. godine zivi i radi u Banjaluci. Zavrsio je Poljoprivredni fakultet u Beogradu, a postdiplomske studije na Ekonomskom fakultetu u Subotici.Radio je u kombinatu AIPK "Bosanska Krajina".

  4. Mr BRANKO LATINOVIC, kandidat je Srpske stranke Krajine (SSK).Rodjen je 28. aprila 1956. godine u Prijedoru. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, gde je i magistrirao informatiku. Radio je u Privrednoj banci u Prijedoru, a od 1990. godine je osnovao vlastito preduzece "Media co".

  5. Dr MLADEN IVANIC, kandidat je SMP i DPB.Rodjen je 1958. godine u Sanskom Mostu.U 28. godini je odbranio doktorsku disertaciju, a trenutno je docent na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci. Bio je clan Predsednistva SR BiH.Ozenjen je, ima dvoje dece. X X