KORNBLUM: STITIMO INTERESE SVIH

Sarajevo Aug 30, 1996

Banjaluka 30.avgusta(AIM)

U toku svoje poslednje balkanske turneje turneje Dzon Kornblum, americki pregovarac za predhodnu Jugoslaviju, posetio je Banjaluku gde je razgovarao sa v.d. predsednika Republik Srpske(RS) Biljanom Plavsic i predstavnicima opozicionih blokova. Nakon zavrsetka tih razgovora gospodin Kornblum je pristao da u intervjuu AIM-u da svoj vidjenje odlaganja lokalnih izbora u BiH i buducnosti Dejtonskog sporazuma.

AIM: Gospodine Kornblum, obrazlozenjem odluke o odlaganju nisu zadovoljne ni srpska ni hrvatska strana. Kako vi gledate na razloge odlaganja?

Dzon Kornblum: Vazno je pitanje da li se rezultati izbora mogu implementirati.Naravno jedno od kljucnih pitanja je nacin na koji OSCE reaguje kada vidi ociglednu manipulaciju u izbornim pripremama.U oba slucaja nesretna manipulacija obrascem broj 2, dovela je do vrlo nebalansiranih cifara prilikom registracije i ambasador Frovik je odlucio da je vazno dati jasnu izjavu, prije svega da bi se naglasilo da sve strane moraju da se ponasaju prema izbornim pravilima i da su rezultati verodostojni i da se mogu primeniti.

AIM: Znaci li to da ce obrazac broj 2 biti ukinut?

Dzon Kornblum: Ne mogu govoriti u ime OSCE mogu vam samo reci da ce izbori ponovo zakazati cim bude moguce da se odrze.

AIM: Postoje prigovori da ce odlaganje u praksi dovesti do dvovlasca. Postoji li mogucnost da se odgode i izbori na nivou BiH?

Dzon Kornblum: Ne, ti izbori se ne mogu odgoditi. Vrlo je vazno da se ti izbori odrze na vreme i to ce se dogoditi. Svi opozicioni politicari s kojima sam danas razgovarao naglasili su koliko je njima kao opoziciji vazno da se izbori odrze. Ocekujemo da ce izbori imati za rezultat vlade koje funkcionisu, ali takodje smo svesni toga da je moguce da ce postojati razliciti stavovi, mozda cak i konflikti, a uloga onih koji nsu potpisali i sponzorisali Dejtonski sporazum ukljucujuci i SAD, je da obezbede da se taj proces odvija glatko i mi smo odlucni da ti postignemo.

AIM: Sta ce se dogoditi ako se realizuju namere organizovanja opstinskih izbora odmah nakon konstituisanja nove vlasti u RS mimo odluke OSCE, kako najavljuje vladajuca i vecina opozicionih stranaka?

Dzon Kornblum: Ukoliko do toga dodje takvi izbori nece biti prihvaceni.

AIM: Stranka demokratske akcije(SDA) najavljuje bojkot izbora...

Dzon Kornblum: Cuo sam te price, ali ne mislim da je to stvarna mogucnost ali cu se sresti sa predsednikom Izetbegovicem i reci cu mu da ukoliko postoji takav stav njegove partije, da on mora uciniti sve da bi pobio te stavove. Ubedjen sam da je Izetbegovic odan Dejtonskom sporazumu i siguran sam da nece dozvoliti da takva osecanj postanu zvanicna politika. Moja poseta je jedna u nizu redovnih poseta koje pravim, da bih se konsultovao sa rukovodstvima svih entiteta i da naglasim vaznost nastavka rada na mirovnom procesu. Sa izborima koji treba da se odrze svakog casa, vrlo vrlo je bitno da obezbedimo da svi detalji koji obezbedjuju mir budu utvrdjeni i danas sam puno vremena proveo rezgovarajuci upravo o tome.

AIM: Postoji misljenje da se opstrukcijama izbora zeli legalizovati fakticko stanje. Sticete li i vi takav utisak?

Dzon Kornblum: Postoji samo jedna opcija, a to je jedinstvena BiH sa dva entiteta koji ce medjusobno saradjivati. Nema druge mogucnosti. Svako drugi ko veruje da postoji neka druga mogucnost, nije samo da je napunjen iluzijama, nego jednostavno cini veliku stetu narodima BiH. Kada su u pitanju narodi BiH , a narcito mozda da kazem stanovnicima RS zelim rci da ovaj proces nudi blistavu buducnost za one koji zele da saradjuju na mirovnom sporazumu i SAD su spremne da postignu mir ovde za sve narode bez ikakvih predrasuda i bez uzmicanja. Nadamo se da cemo u buducnosti moci da saradjujemo jos blize i sa vlastima i sa narodom RS, te da obezbedimo da sve dobrobiti mira dodju u RS.

AIM: Srpska strana optuzuje medjunarodnu zajednicu da je odluku donela pod uticajem muslimanske strane.

Dzon Kornblum: To nije istina. Mislim da postoji jako puno konflikta na svim stranama i da ce ovo nastaviti da bude jedan tezak proces, i upravo zato je tako vazna odanost svih strana mirovnom procesu. Rekao sam rukovodstvu RS da jos uvek sa njihove strane postoji jedan osecaj odvojenosti i izolacije i da se to mora prevazici ukoliko zele da imaju koristi od mirovnog sporazuma. Dejtonski sporazum nije unapred napravljen model, to je jedno kompleksno resenje koje je nastalo upravo radi vema specificnih prilika u BiH,jer se brine za zastitu interesa sviju u BiH. Dozvoljava etnickim grupama da nastave razvijati svoju etnicku kulturu ako to zele, ali isto tako obezbedjuje osnove za saradnju koja je neophodna ako zelimo imati mir.

AIM: Kakav je bio njihov odgovor?

Dzon Kornblum: Rekli su da nemaju zelje da budu izolovani i da zele da saradjuju i ja sam rekao da bi jedna iskrena saradnja bila sa nase strane uzvracena istom voljom za saradnju.

AIM: Mislite li da narodi koji su cetiri godine medjusobno ratovali ponovo mogu ziveti zajedno?

Dzon Kornblum: Da, verujem u to. Uprkos emocijama koje nastaju u toku jednog rata, mislim da niko ne zeli da zivi u ratnom stanju, a Dejtonski sporazum nudi osnovu za ponovno uspostavljanje poverenja i saradnje medju svim grupama u BiH. Ppazljiva implementacija ovog sporazuma moze da obezbedi neophdne uslove tako da se i mir i saradnja mogu uspostaviti.

AIM: Kako onda komentarisete poslednji incident u Zvorniku?

Dzon Kornblum: Danas sam proveo dosta vremena razgovarajuci oko ovoga pitanja. Na sastanku sa Plavsickom ja sam naglasio da takvo ponasanje policije je neprihvatljivo, narocito zbog toga sto su u pitanju grupe ljudi koje su pokusale da se vrate i ponovo nastane u svoje mesto boravka. Dobio sam potvrdu da ce se uciniti sve da se takvi incidenti ne ponove.

AIM: Vas utiocaj na sprovodjenje mirovnog sporazuma ovde se cesto povezuje sa predizbornom kampanjom u vasoj zemlji. Mogu li rezultati izbora u SAD uticati na mirovni proces u BiH?

Dzon Kornblum: Ne mogu predvideti sta ce se dogoditi na SAD izborima osim sto mogu naglasiti da su obe najvece stranke u SAD odane mirovnom procesu. Posto licno ocekujem da ce predsednik Klinton pobediti mogu potvrditi njegovu licnu odanost da nastavi sa nasim angazmanom ovde kao sto je to bilo i do sada.

(AIM) - Igor Gajic