TUZENI TUDJMAN I IZETBEGOVIC U RS

Sarajevo Aug 23, 1996

Krivicne prijave protiv Tudjmana, Izetbegovica i jos 19 civilnih i vojnih funkcionera RH i BiH

Banjaluka, 23. avgusta (AIM) - Centar javne bezbednosti Banjaluka podneo je krivicnu prijavu Visem javnom tuzilastvu u Banjaluci protiv Alije Izetbegovica predsednika Predsednistva BiH, Franje Tudjmana, predsednika Republike Hrvatske (RH); Gojka Suska, ministra odbrane u Vladi RH; Zvonimira Cervenka, nacelnika Glavnog stozera Hrvatske vojske; Rasima Delica, nacelnika Staba Armije BiH (A BiH); Tihomira Blaskica, nacelnika Glavnog stozera Hrvatskog vijeca obrane (HVO); Atifa Dudakovica, komandanta Petog korpusa A BiH; Mehmeda Alagica, komandanta Sedmog korpusa A BiH; Damira Krsticevica, zapovjednika Cetvrte gardijske brigade HV "Pauci" iz Splita; Zeljka Glasnovica, zapovjednika Prve gardijske brigade "Ante Bruno Busic" HVO; Vlade Jurcevica, zapovjednika 92 domobranske pukovnije HVO Vitez; Ilije Nakica, zapovjednika Trece gardijske brigade "Jasterbovi" HVO-a; Zorana Marelje, zapovednika

  1. domobranske pukovnije HVO, Livno; Slobodana Matende, zapovjednika Seste domobranske pukovnije HVO_a Split; Ive Turalije, zapovednika Pete domobranske pukovnije HVO-a Bugojno; Boska Papica, zapovednika 79. domobranske pukovnije "Kralj Tomislav" HVO_a; Darija Susica, zapovjednika 91. domobranske pukovnije HVO-a; Jure Francetica, zapovjednika 93. domobranske pukovnije HVO-a Busovaca; Senada Sarganovica, komandanta 501. brigade Petog korpusa A BiH, Bihac i Amela Durakovica, komandanta 707 brigade Sedmog korpusa A BiH, Donji Vakuf.

U Saopstenju za javnost Ministarstva unutrasnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) kaze se da je krivicna prijava podneta "zbog osnovane sumnje da su pocinili krivicna dela ratni zlocin protiv civilnog stanovnistva iz clana 142 Krivicnog zakonika (KZ) RS i ratni zlocin protiv ratnih zarobljenika iz clana 144 KZ RS.

"Na osnovu prikupljenog dokaznog materijala", pise u saopstenju, " osnovano se sumnja da su ova lica u periodu od septembra 1995. godine do februara 1996, za vreme napada na zapadni deo RS od strane jedinica HV, HVO, A BiH narusili pravila medjunarodnog prava i ne postupajuci po odredbama Zenevske Konvencije o zastiti civilnog stanovnistva za vreme oruzanih sukoba i odredbama Konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima naredili, odnosno nisu sprecili da se vrse ubistva, mucenja, necovecna postupanja, raseljavanja stanovnistva, kao i pljackanje i unistavanje imovine, te da su naredili ili nisu sprecili da se nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike srpske (V RS), vrse mucenja i necovecna postupanja".

"Na osnovu naredbe politickog i vojnog rukovodstva RH, Republike Herceg-Bosne i Bosne i Hercegovine, zajednickim i koordiniranim dejstvima, Hrvatska vojska, HVO i A BiH je u septembru 1995. izvrsila agresiju i okupaciju zapadnog dela RS. Najveci deo civilnog stanovnistva se tom prilikom uspeo izvuci iz zone ratnih dejstava, ali je jedan deo starijih i iznemoglih lica ostao na okupiranom podrucju. U toku bornbenih dejstava zarobljen je veci broj pripadnika V RS", kaze se u saopstenju.

"Nakon stupanja na snagu Dejtonskog mirovnog sporazuma i povlacenja jedinica HVO i A BiH sa privremeno okupiranih opstina Mrkonjic Grada, Sipova, delova opstina Kljuc, Banjaluka i Drvar, na ovom podrucju je pronadjeno 358 mrtvih, od cega 127 civilnih zrtava i 231 pripadnik V RS, dok je smisljeno sistematski unisteno oko 40 procenata stambenih i privrednih objekata, opljackana i unistena sva imovina i celokupni stocni fond", kaze se u saopstenju i dodaje da dokazni materijali nedvosmisleno pokazuju da su civilne zrtve i ratni zarobljenici ubijeni vatrenim oruzjem iz neposredne blizine, udarcima tupo-tvrdim predmetima i da su zarobljenici bili izlozeni mucenjima i masakriranju, na sta ukazuju i ozlede na telima, kao i cinjenica da su zrtve neretko bile vezane, a neretko su nadjena i tela sa odrubljenim glavama". c c