BANJALUKA

Sarajevo Aug 21, 1996

Ringlspil kampanja

Banjaluka, 21.avgusta (AIM)

Doslo je dotle da je predsednica Srpske seljacke stranke (SSS), Gordana Vidovic, na redovnoj konferenciji za stampu rekla:"Na sta ovo lici Banjaluka. Ringlspil u centru grada. Izmedju Doma kulture i pozorista. Mi seljaci smo protiv turbofolka", naglasila je i dodala kako nije "lepo kada se krave i konji setaju ulicama grada".

Vidoviceva, mada joj elokvencija nije jaca strana, uvek pogadja direktno. Ali, njene kritike, buduci da je na celu minorne stranke, malo ko moze da procita ili cuje.

Bice da energicnoj predsednici SSS ni kalkulanstvo nije jaca strana. Jer, kako kritikovati ringlspil, kada on okuplja gomilu sveta, uglavnom novih Banjalucana kojima je u starim zavicajima ova vrteska bila zabavljacki rekvizit prvoga reda. A taj svet koji se okrece u metalnim korpama i strpljivo ceka da se najavi "besplatna voznja", deo je glasackog tela. Zato su stranke, koji imaju vise izgleda na uspeh i vise novca od SSS-a pribegle strategiji "ringlspil medju narod".

Svi veci stranacki mitinzi, do sada odrzani, imali su dobrim delom vasarski karakter. Na mitingu koji je Savez za mir i progres (SMP), koalicija pet levo orijentisanih stranaka, na Dan ustanka naroda BiH organizovao u Milica Gaju kod Bosanske Dubice (Kozarska Dubica), vrteo se jedan ringlspil, potpomognut ostalim sredstvima za praznjenje "eruptivne prirode nasega naroda". Pa su svecane zvuke Himne komandantu Savi pokrivali akordi pesama Svetlane Cece Raznatovic iz obliznje satre. Najveci dosadasnji miting vladajuca Srpska demokratska stranka (SDS), odrzala je na praznik Preobrazenje gospodnje,19. avgusta, u selu Moscenici kraj Dubice, gde se na taj praznik redovno odrzavaju seoski sabori.

Predizborna kampanja se iz grada premestila u sela, gde je, ocigledno, zivopisnije. U Banjaluci, kampanja se ogleda u ratu plakatima. Oni koji zanoce, tesko da ujutro osvanu. Najistrajniji su posteri koji reklamiraju dr Nikolu Poplasena, sefa Srpske radikalne stranke Republike Srpske (SRS RS). Dr Poplasen se ne da. Plakati koji se prelepe preko njegovog lika, uredno se cepaju, pa magloviti pogled sefa radikala izadje ispod plakata sa savim drugim logotipom i drugacijom parolom.

U ovim miksevima nema nista protivrecno, jer sve parole su nalik jedna drugoj: "Za slobodu", "Za Republiku Srpsku", "Srpska prije svega"...

"Nacionalni programi stranaka u Republici Srpskoj slicni su kao jaje jajetu", kaze Predrag Radic, predsednik Skupstine Opstine Banjaluka, kandidat za predsednika RS i koordinator Demokratskog patriotskog bloka (DPB). Ono sto Radicev blok od pet minornih stranaka, ali sa nekoliko jakih kandidata, razlikuje od SDS ili SRS jeste oportunost. To znaci da je i on za ujedinjenje sa Srbijom ili, kako se to pateticno kaze, za "ujedinjenje Srpstva", ali na dugi rok, uz postovanje volje medjunarodnog politickog faktora. Pre tog ujedinjenja, Radic je za povezivanje velikih privrednih sistema u Bosni i Hercegovini, kao neophodnom uslovu za razvoj oba entiteta.

Predrag Radic, covek koji je jaci od bloka partija koje stoje iza njega, ima najosmisljeniju kampanju. Do sada je dva puta prevalio put od Mrkonjic Grada do Hercegovine, gard mu je tvrd i, najbitnije - prepoznatljiv.

Drugi veliki blok, SMP, predvodjen socijalistima i njihovim predsednikom Zivkom Radisicem dvadesetak dana pred izbore muku muci sa imidzom. Koaliciji, u kojoj su uz socijaliste Nezavisni socijaldemokrati Milorada Dodika, Socijal-liberali dr Miodraga Zivanovica, te Jugoslovenska udruzena levica, uspelo je da se zvanicno registruje pod imenom koje je razlicito od onog kojim se predstavlja javnosti. Po knjigama OSCE-a, SMP je Narodni savez za slobodan mir. U ove dve poslednje reci trazena je simbolika imena najpoznatijeg bracnog para u Srbiji.

Saljivdzije koje u "slobodnom miru" vide Miru (Markovic) i Slobodana (Milosevica) i nisu tako daleko od istine. Jer, SMP je cvrsto naslonjen na Beograd i fasciniran vlascu u njemu. Pa su tako, komunisticki konspirativno, prvi ljudi SMP rekli kako je ime preporuceno iz "odredjene kancelarije" u Beogradu. Kada se saznalo da je to kancelarija formalnog sefa Jugoslovenske udruzene levice (JUL), Ljubise Ristica, bilo je kasno.

U prilicno mrtvoj politickoj atmosferi, nesto talasanja i varnica izazvao je tekst "Mi smo za trajan i pravedan rat", koji je objavio "Novi prelom". Rec je o satiricnom tekstu kojim je u formi "zakupljenog prostora" redakcija predstavila Srpsku radikalnu stranku. Osim naslova, kao poslastice, citaoci vole da citiraju mesto iz teksta koje govori o granicama drzave u kojoj treba da zive "svi Srbi Balkana". Te granice su obelezene mestima "Virovitica, Karlovac, Karlobag - Hag".

Radikali su reagovali tuzbom kod OSCE-a i najavom tuzbe sudu.

Kampanja se, ako je po ovome suditi, ubrzava. A ringlspil se i dalje okrece, ne menjajuci brzinu.

(AIM) Perica Vucinic