EKSPLOZIJE U POTKOZARJU

Sarajevo Aug 18, 1996

Prijedor, (AIM)- Stanovnike Prijedora je 16. avgusta, oko 03.35 iza ponoci, probudila snazna eksplozija.Eksplozija se dogodila u ulici Kralja Aleksandra 4, i kako se saznaje , nepoznato lice ili lica bacila su eksplozivnu napravu na kucu u kojoj stanuje Srdjo Srdic, poslanik u Narodnoj skupstini Republike Srpske.Tom prilikom kuca je prilicno ostecena, a zrtava i povrijedjenih nije bilo.

Nakon prvog soka izazvanog eksplozijom,gradjani Prijedora,ujutro su dozivjeli jos jedno iznenadjenje.U gradu su (na zgradi Skupstine opstine i Domu zdravlja koji se nalazi preko puta Stanice milicije), osvanuli grafiti: "Srbi van", "Mi dolazimo-Armija BiH", "Bosna je nasa-SDA", "Dzihad-Alija-Bosna". Uz grafite su iscrtane i oznake Stranke demokratske akcije (SDA),te grb Bosne i Hercegovine.

Uznemirenost, i zbunjenost koja je vladala medju stanovnicima Prijedora,toga jutra izazvala je nepovjerenje prema nepoznatim licima u gradu.Bilo kakvi kontakti sa gradjanima vezanim za ovaj slucaj , bili su uzaludni. Klonili su se novinara.

Ipak i pored vristece asocijativnosti parola i tonova, malo je u Prijedoru onih koji misle da bi pocinioci mogli biti Muslimani. Na pitanje novinara AIM-a ko bi mogao biti odgovoran za ovo Prijedorcani su odgovorili: "Ma, ko zna ko je to uradio".

U Centru sluzbe bezbjednosti (CSB), vladao je rezim sutnje.Jedini koji je mogao dati informaciju o ovom slucaju,nacelnik CSB,Simo Drljaca,bio je odsutan iz Prijedora.

Uvece, istog dana, pripadnici prijedorske policije, izvrsili su nakon duzeg vremena, racije i kontrole po gradu. "Na meti" je bila i diskoteka hotela "Prijedor".

U sjedistu SDS Prijedor, Goran Kantar, sef Komisije za informisanje Izbornog staba Srpske demokratske stranke Republike Srpske (SDS RS), saopstio je novinarima AIM-a, da se Srdjo Srdic, predsjenik OO SDS, na ciju je kucu bacena eksplozivna naprava, nalazi na Palama.

Polazeci od asocijativnosti parola i zelene boje kojom su ispisane na zidovima, Kantar kaze da Prijedorcani moraju shvatiti "kakva im je buducnost namenjena i sta je sadrzano u luksuzno prepakovanom projektu novog bratstva i jedinstva".

Osim asocijativnosti boje slova i parola na zidovima, koja moze uputiti na Muslimane kao pocinioce jos u uzavreloj predizbornoj kampanji bliza je pomisao da je rijec o medjustranackim obracunima. Jer, "prekomponovano bratstvo i jedinstvo u zargonu SDS-a je oznaka za SPRS.

U zargonu SDS-a floskulom "oni koji su za bratstvo i jedinstvo" oznacavaju se clanovi i simpatizeri Socijalisticke partije Republike srpske (SP RS). Pa se i slucaj eksplozije i parola na zidu pre stavlja u predizborni, nego u medjunacionalni ili medjuentitetski kontekst, mada je linija razdvajanja entiteta svega nekoliko kilometara udaljena od Prijedora.

Inace, sjediste vladajuce stranke SDS, kao i opozicione stranke Socijalisticke partije RS nalazi se u istoj zgradi, u prostorijama Ministarstva odbrane opstine Prijedor.

Prema rijecima Gorana Kantara, u slucaju da postoji bilo kakva povezanost neke od politickih partija sa ovim incidentom, onda takvu stranku treba odstraniti iz izbornog procesa i ova eksplozija se drugacije ne moze okarakterisati nego kao teroristicki akt.

Na pitanje novinara kako ce ovo uticati na tok izbora Goran Kantar, inace direktor prijedorske Gimanzije "Sveti Sava" kaze: "Bezbednost glasaca je vaznija od bilo kakvih prizemnih politickih kalkulacija. U vrijeme izbora ocekujemo dolazak velikog broja glasaca iz Federacije BiH,a pitanje bezbjednog provodjena izbora je u domenu Ministarstva unutrasnjih poslova i medjunarodnih organizacija.

U razgovoru sa Alunom Robertsom, portparolom Medjunarodnih policijskih snaga (IPTF) u Banjaluci, saznaje se da je pola sata posle prve eksplozije odjeknula i druga.

SUP u Prijedoru je tu cinjenicu precutao.

Eksplozije u Potkozarju su nerazjasnjene ali prelaze u epidemiju. To dokazuje i eksplozija koja se desila u Bosanskom Novom (Novi Grad). Sledeceg dana u 3.50 iza ponoci eksplodiralo je putnicko vozilo, marke "Mercedes", vlasnistvo Ministarstva za veze sa Srbima van Srbije, koje je dan pre vozio Dragoljub Trivanovic, potpredsednik Opstinskog odbora Socijalisticke partije Republike Srpske (SP RS).

y y