BEZ SLOBINE SLIKE

Sarajevo Aug 11, 1996

Miting SMP u Banjaluci

Banjaluka,1o.avgusta(AIM)-Izmedju pet i sedam hiljada Banjalucana propratilo je jucerasnji predizborni skup Saveza za mir i progres(SMP), koji je ovaj koalicioni blok organizovao na Trgu Krajine.

Savez za mir i progres, koalicija u kojoj su Socijalisticka partija RS, Stranka nezavisnih socijaldemokrata, Jugoslovenska ljevica za RS, Socijalno-liberalna stranka RS i Nova radnicka partija predstavila je Banjalucanima Zivka Radisica, kandidata SMP za predsjenika RS, Mladena Ivanica, kandidata za clana predsjenistva BiH, Dragutina Ilica, nosioca liste za Narodnu skupstinu RS, Branka Dokica, nosioca liste za Predstavnicki dom BiH, Nebojsu Radmanovica, nosioca liste za opstinu Banjaluka, Nedju Djurica, kandidata za potpredsjenika RS.

"Necemo dozvoliti da narodom vladaju oni koji nisu u stanju da vladaju sami sobom i nezelimo izolaciju od svijeta", rijeci su kojima se Radisic obratio prisutnima, i kao jedan od ciljeva SMP istakao "stvaranje demokratske drzave koja ce znati ostvariti interese svojih gradjana". "U radu zajednickih organa BiH necemo ucestvovati bez znamjenja Republike Srpskeù"istakao je Mladen Ivanic,i dodao "Republika Srpska moze se sacuvati i razvijati, samo znanjem, mudroscu i postenjem".

Nedjo Djuric, smatra da je neophodno izaci na izbore, "jer se tada ovjerava RS i SMP nece dozvoliti koncept africkog kapitalizma koji nam je nametnula aktuelna vlast omogucavajuci ratnim profiterima otkupljivanje narodne imovine u bescjenje".

Pozivajuci birace da glasaju za "ljude od obraza i postenja koji imaju znanje i odgovornost", Dragutin Ilic, obecao je "mir, obnovu, razvoj i napredak RS ", naglasavajuci da je doslo vrijeme za promjene.

Govoreci o informativnoj blokadi, koju provodi vladajuca stranka, Nebojsa Radmanovic,naglasio je da su "pojeidinci Banjaluci oteli njen radio televiziju i novine i mi im porucujemo da oni ne shvataju sadasnjost i ne vode racuna o buducnosti". " Preporucujemo vam da glasate za SMP i Zivka Radisica", porucio je gost iz Srbije, potpredsjenik Socijalisticke partije Srbije i predsjednik Izvrsnog vijeca Vojvodine, Bosko Perosevic.

Ekipu sa druge strane Drine sacinjavali su, osim politicara i novinari Radio-televizije Srbije(RTS), te Nenad Milosavljevic lider rok-grupe "Galija". Primjeceno je, inace, da na bini improvizovanoj na terasi nebodera UNICEP-a nije bilo nijednog portreta srspkog predsjednika Slobodana Milosevica. Njegove slike, kao ni ma kog drugog transparenta nije bilo ni u publici. Vijorila se jedino srpska trobojka.

U razgovoru sa gradjanima okupljenim na ovom skupu, mogla su se cuti razlicita misljenja. "Mislim da nema postenijeg covjeka od Zivka Radisica", kaze Mirko Granic. Momir Bodiroza ne dijeli njegovo misljenje. On smatra da je to "komunisticki miting" i da ga "ne mogu nagovoriti da glasa za njih". Prijeratni clan SDS, Banjalucanin Zivko Ratkovic, misli da se mitinzima ne moze nista promjeniti. "Mi smo otisli u ofsajd", rezigniran je Ratkovic.

Izbjeglica iz Bihaca rekla je da ce svoj glas dati "onima koji ce spasti Srbe. Najradije bih da se na mitingu procita da ce sutra penzioneri i svi siromasni imati bolju situaciju", kaze ova zena.

"Sve bi ih pohapsio,jer sam dosao '91.godine da se borim za srpsku drzavu,a oni sada sve prisvajaju.Glasacu za SDS,"govori podoficir Vojske RS napustajuci ovaj skup.

Reklo bi se da su se pomalo neprijatno osecali i oni koji su na mitingu bili, kao i oni koji mu nisu prisustvovali. Anketirajuci Banjalucane koji su bili na Trgu Krajina izvjestaci AIM-a naisli na izvjesnu nelagodnost. Cesto su odbijali razgovor, i izbjegavali da se odrede po pitanju mitinga. Na odgovore su pristajali tek posle obecanja da njihovo ime nece izaci u novinama. Kao da su se bojali da bi "rezultati ankete" i imena anketiranih mogla biti nekome proslijedjena "na neko nadlezno mjesto".

Pouceni incidentima koji su im se dogadjali na prethodnim slicnim skupovima u, Teslicu, Zvorniku, Brckom, organizator nije nista prepustio slucaju. Nekoliko sati prije samog odrzavanja ovog skupa obezbjedjenje SMP posteno je "procesljalo" Trg Krajine.

"Nema razloga da budem nezadovoljan",izjavio je Zivko Radisic nakon zavrsetka skupa.Djordje Latinovic, kandidat SMP-a za skupstinu RS,istice da je impresioniran brojem Banjalucana koji su dosli na miting Saveza."Miting je pokazao da Banjaluka nije jednostranacka u politickom smislu i da ovdje ipak pulsira politicki pluralizam gradajana".

Da li zbog neobavjestenosti ili neceg drugog, tek, v.d. predsjenika RS, Biljana Plavsic, posle susreta sa Elizabet Ren, novinarima koji su je nakon susreta sa visokom goscom pitali da li zna ko mitinguje na Trgu Krajina rekla je da ne moze dati tacnu informaciju. "Ja mislim da je Socijalisticka stranka...ne znam tacno, dodajem da je opoziciona ", obavijestila je Plavsiceva znatizeljnike.