VRBAS TECE ...OD IZVORA KA USCU

Sarajevo Aug 9, 1996

Banjalucka razglednica

Banjaluka,9.avgusta (AIM)

Kako se nezvanicno saznaje,u planu je stampanje novog plana Banjaluke koji ce za neke biti zanimljiv. Prvi prototipski primjerci su vec u upotrebi. Propratni tekst je takodje zanimljiv. U ovoj publikaciji koja je dizajnirana sa svim aktuelnim znakovljima, istorijat grada zapocinje sa pocetkom rada pivare.Banjalucki bedeker pocinje sa recenicom: Pivo se zove "Nektar".

Prema misljenju mnogih Banjalucana pocetak kraja kraja "razgradnje" nekakvog banjaluckog identiteta su promjene naziva ulica i kvartova.Posao koji je odradjen u klupama lokalnog parlamenta, u skladu sa stavovima onih koji su to aminovali, "ispravio je mnoge istorijske greske i nepravde",ali je stanovnicima napravio problem.Lutanjima nikad kraja! Gost koji je dosao - ne moze da vas pronadje, hitnoj pomoci ne mozete da objasnite u kojoj ulici da vas potrazi da vam smire ustreptalo srce, taksista ne zna gde vi ustvari zelite da vas vozi...

Sa novim nazivima ulica najbolje se snalaze oni koji se starih imena, na primer Ulice Kasima Hadzica, i ne sjecaju. Banjaluka tako postaje njihov grad.

Banjaluku je tokom protekle cetiri ratne godine napustilo oko 5o.ooo ljudi,Muslimanina i Hrvata,koji su sacinjavali veliki dio predratnog stanovnistva Banjaluke. Odlazili su i banjalucki Srbi.Podjednako tiho kao i njihovi sugradjani Hrvati i Muslimani, ali u daleko manjem broju.Prvo je odlazio kapital, a za njim intelektualni potencijal.

Ljudska supljina je brzo popunjena dolaskom izbjeglica iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine.Posljednji ogroman talas izbjeglica iz Hrvatske, te iz Drvara, Petrovca, Glamoca...opasno je uzdrmao banjalucki urbs.Brojcani odnos "originalnog" i pridoslog stanovnistva je skoro izjednacen.Rjesavanje smjestaja ovih ljudi cesce je bio u domenu "privatne inicijative",nego nadleznih organa. Najcesce po "sistemu sake i palije", a nije bila iskljucena ni upotreba oruzja. Preostali Hrvati i Muslimani izbacivani su iz svojih kuca.Izuzetak nisu bili ni banjalucki Srbi, pa i dan danas na pojedinim vratima stoje cirilicni natpisi stanara i broj vojne poste, kao krhki garant sigurnosti. Za svaki slucaj!

Banjaluka tenutno zivi svoj mirnodopski zivot.Domoroci nenaviknuti na promjene koje je grad dozivio, ponovo otkrivaju ljepote Sehitluka, Sibova,kupaju se na skrovitim plazama Vrbasa, Vrbanje, Suturlije. Seher je promijenio ime u Srpske Toplice.

Banjalucani jos nisu osnovali zavicajne klubove mada inicijative postoje.

Njihovi novi sugradjani se okupljaju u svojim zavicajnim klubovima , gdje se druze ,pijuckaju, pjevaju i gusle zasviraju.

Normalne civilizacijske tekovine u Banjaluci sada ponovo dobijaju pravo gradjanstva. Semafori su konacno proradili. Tu saobracajnu novost oglasila je skripa guma automobila odviknutih od crvenog svjetla.Ulica se ponekad predje i bez konsultacije sa semaforima. Iz navike, ili iz neznanja.("Sine daj mami ruku. Kada se upali zeleni djecak, ondak prelazimo ulicu. I pazi nogom da stajes na bijele linije"...)

Na trznici vise prodavaca nego kupaca. Asortiman roba raznolik:voce, povrce,cigarete,alkohol, cokolade, igracke,muski i zenski ves... Alkohola i njegovih destilata - raznih.Od "bljuzge","praskovace", "ludare" i slicnih, pa do vestackog vinjaka, konjaka. Taj alkoholni sarenis neodoljivo mami prazne dzepove. Mala casica - dinar, velika - dva, pa su uvedeni degustaorski kruzoci. Prva ide malo teze, ali ostale...Na improvizovanim sankovima, na 80 odsto ulicnih coskova, prava kafanska atmosfera,uz dominatnost politickih tema.Patrolirajucim policajcima ove kafane kao da ne smetaju,a ni flase i case koje se "krecu" i po ulicama. Oni se, nekako, vise interesuju za rakiju.

U saradnji sa inspekcijskim organima redovno obilaze sankove, oduzimaju robu i pljuste kazne. "Pozivate se da dana (odmah) pristupite licno ovom sudu u Banjaluci, u ulici Vladike Platona, radi ispitivanja u svojstvu okrivljenog u prekrsajnom postupku zbog preksaja iz clana...ZAKON O VINU I RAKIJI"....(Sudski poziv jednom od dilera alkohola)

Parkovi i travnjaci odavno su izgubili svoju svrhu.Pored uredno slozenih drva(na metar) planduju dorati,zekani,vranci,bosanski,mali,veliki konji koji su vec preuzeli kontrolu zelenih povrsina. Njih puno , a zelenila malo.

Zabiljezeni su i prvi slucajevi " medjukonjskih" incidenata. Zbog sigurnosti svojih ljubimaca, gazde su ih preselile na balkone. Em su sigurni, em su ogradjeni. Serbez, sjedi jedan konj na balkonu,sunca se na balkonu i pritom je prednje noge prebacio preko ograde,sto je nedavno izazvalo paznju i njihovih vlasnika ("Konjska posla").

Ozivjele su i vrbaske plaze. Nema vise srditih i namcorastih policajaca("Dok ja ratujem i cuvam te ti se ovdje izlezavas i kvasis jaja"). Novi prototipi Dzonija Vajsmilera i Marka Spica(tigrasti dezen kupacih gaca), uredno izvode bravure i vratolomije jos nevidjene na ovim prostorima, te postaju potencijalni korisnici gipsa i longeta.("Ma pusti ga isplutace vec negdje")

U necemu ipak postoji jednoglasje. Ove godine u gradu je brojcani omjer 2o:l,u korist zena. Vecernju promenadu u Gosposdskoj ulici nije preporucljivo propustiti. Banjalucanke, proljepsane, dotjerane, brojcano nadmocnije, rasterecene cetvorogodisnje presije rata,konacno su odahnule. Svoje "muske ludake" koji su se prljali i mrljali po bosanskim gudurama(nema vise pranja uniformi i pripremanja ranaca),konacno su docekale,i odahnule.Sada svojim modnim kreacijama stvaraju pometnju medju malobrojnom muskom populacijom. Za svakog od njih se zestoko bore i kletva "dabogda ti onaj tvoj dobio poziv za rezervu", nije zlonamjerna.

Ipak Banjalucani se ne predaju."Treba voljeti umjetnost u sebi a ne sebe u umjetnosti" rece nedavno jedan poznati banjalucki muzicar i dirigent.Iz svoje, dobro poznate "Insanica pekare", koja pravi dobre kifle,burek, kolace, izasao je i nakon godina rata Muharem Insanic, ponovo dirigovao jednim banjaluckim horom i zajedno sa prelijepom Dunjom Simic, operskom pevacicom, napunio salu Doma Kulture. Okupili su onu Banjaluku koja se svih tih godina rata nije primjecivala. Koliko je ostalo od te (one) Banjaluke. Insnic je jos uvijek siguran za dirigenrskim pultom i sa ledja se vidi da samo sto ne poleti od srece. A i peciva su poznatog, "Insanic kvaliteta".

"Imas li ti pojma o biologiji? Zivis u ovom okruzenju, a postanes rijetka vrsta. Nesto kao endem...U ovom gradu jedino se Vrbas nije promjenio. I dalje je zelen...I tece od izvora ka uscu".(Monologg jednog banjaluckog "endema")

(AIM) Miso VIDOVIC

x x