SASTANAK VLASTI I OPOZICIJE

Sarajevo Aug 3, 1996

Banjaluka, 3.avgusta (AIM) - Ukoliko bude po onome sto su danas dogovorili predstavnici opozicionih politickih partija i v.d. predsednika RS Biljana Plavsic, predstojeci izbori ce se odrzati u demokratskoj atmosferi, uz tolerantnost razlicitih opcija i postovanje licnosti stranackih prvaka i kandidata sa liste za izbore.

Inicijativu za sastanak s predstavnicima stranaka dr Plavsic je obrazlozila potrebom da se obezbijedi izborna procedura "koju nismo mi propisali, vec predstavnici medjunarodne zajednice, ali smo kao drzava obavezni da stvorimo uslove za demokraticnost. To nam je zajednicki interes", rekla je Plavsiceva. Isticuci da se na izborima u RS nadmece 18 politickih partija i stranackih blokova, razlicitih opcija i programskih opredeljenja, "uz paradoks da ucestvuju i HDZ i SDA", dr Plavsic je istakla da sve stranke moraju imati ista prava.

U raspravi su predstavnici politickih blokova i stranaka naznacili probleme koji opterecuju nastojanje da se prdizborne aktivnosti odvijaju u korektnoj i demokratskoj atmosferi, a kritike se odnose iskljucivo na SDS i organe vlasti, pre svega na medije koji su pod kontrolom drzave.

"Ako namjeravamo izbore sprovesti u demokratskoj atmosferi, onda mediji moraju sprovesti kodeks koji su sami potpisali", rekao je Slavko Zupljanin, predsjednik Srpske patriotske stranke (SPaS). On, kao i vecina stranackih prvaka, trazili su od v.d. predsjednika RS da se zalozi za korektnost drzavnih medija - radija i televizije - i da u tom smislu utice na uredjivacku politiku, kako bi se obezbijedio isti tretman za sve kandidate, stranke i blokove.

Predrag Lazarevic, predsjednik Srpske stranke Krajine (SSK), predlozio je da se strankama omoguci izbor studija, u terminima za predstavljanje na radiju i televiziji, sto je Plavsiceva prihvatila i obecala da ce se za to zaloziti kod ministra za informisanje Dragana Bozanica. Prihvatila je i predlog potpredsednika SSK, Aleksandra Iliskovica, da se osnuje medjustranacka komisija koja bi kontrolisala korektnost medija.

Polemicne tonove izazvala je diskusija Vlade Vrkese iz vladajuce stranke koji je nekim opozicionim partijama prebacio da izdaju nacionalni interes. Njemu je zamjereno sto SDS uzima ekskluzivno pravo zastupanja srpskih nacionalnih interesa. Profesor Miodrag Zivanovic, predsjednik Socijalno-liberalne stranke RS, zamjerio je SDS-u sto je stvorila srpsku drzavu "na prostorima koji nisu iskljucivo srpski". Uz to, on je kao dokaz da vladajuca stranka iskreno tezi demokratizaciji, zatrazio od njenih predstavnika da SDS odustane od svojih kandidatura za prdsjednicke funkcije.

Osporivsi zasluge SDS-u za spasavanje srpskog naroda i isticuci kako su, uprkos osporavanju vlasti - i njihove stranke patriotske predsednik Socijalisticke partije RS Zivko Radisic i predstavnik Demokratskog patriotskog bloka Dubravko Prstojevic ukazali su na to da najveca opasnost po srpski narod u ovom momentu dolazi od "liste 14 plus 1".

Banjaluka, 3.avgusta (AIM) - Komentarisuci primedbe predstavnika stranaka da ce ucesce stranaka i glasaca iz drugog entiteta i veliki broj lista kandidata u RS razjediniti glasacko telo Srba, Biljana Plavsic je Srpskom radiju, Studio Banjaluka, izjavila da je takvo upozorenje opravdano, jer postoji teoretska mogucnost da se tako nesto dogodi. "Unutar glasackih odbora SDS razmatrane su te mogucnosti, jer ih ne treba zanemariti".

"Imati izbore samo nekoliko meseci posle ratnih strahota na ovim prostorima i posle toga sto je oko pola miliona ljudi ostalo bez ognjista i obezbediti demokraticnu predizbornu i izbornu atmosferu bice vrlo tesko postici", rekla je Plavsiceva i obecala da ce vlasti normalne uslove "obezbediti maksimalno koliko se moze".

Banjaluka, 3.avgusta (AIM) - "Svaki sastanak donosi nesto novo. Po meni, najnovije i najvrednije jeste da je ipak konacno shvacenu na nivou vlasti kako treba sa politickim predstavnicima opozicije sesti i razgovarati", rekao je nakon sastanka sa Biljanom Plavsic lider socijalista RS, Zivko Radisic. "Dosadasnja teza da su sve partije i stranke koje ne misle kao SDS izdajnicke i neprijateljske apsolutno je neodrziva. Ovo je dobar pocetak i za mene on znaci veoma mnogo", rekao je Radisic.

Predsednik SSK Predrag Lazarevic nije tako otvoreno optimistican. "Tek cemo videti da li je ovo bio pomak napred". Lazarevic kaze da ce veliki korak napred predstavljati usvajanje njegovog predloga o mogucnosti strankama slobodnog izbora studija, jer je sav sukob oko medija izazvan na relaciji "izmedju jednog predgradja i jednog grada". U njegovoj ternminologiji "predgradje" su Pale, a "grad" - Banjaluka.