TUZLANSKA IZBORNA UTRKOVANJA

Sarajevo Jul 28, 1996

DUGO, TOPLO LJETO

AIM, TUZLA, 28.07.96. Tuzlaci ovo ljeto odlaze na obliznje jezero Modrac, koje im je zamjena za more, a koje ih je docekalo potpuno spremno - uredjeni su pristupi jezeru, otvoreni brojni restorani, pecarosi se uglavnom zadovoljni vracaju kuci, djaci i studenti nabacuju boju. Uvece su sve gradske baste, kafici i diskaci prepuni mladosti. Oni rijetki Tuzlaci, sretniji ili spretniji, skoknuce makar malo i do mora.

Cini se da odmora nema, niti ce ga ove godine biti jedino za ovdasnje politicare, jer stranacka predizborna borba, bez obzira na najnovije prijetnje vezane za mogucnost bojkota septembarskih izbora, u Tuzli se dobrano zahuktala.

Posmatrano iz ugla politickog marketinga - najagilniji su u Stranci demokratske akcije, i opstinskoj i kantonalnoj. Grad je oblijepljen stranackim plakatima, za petak je u Kristalnoj dvorani hotela Tuzla zakazan, kako pise u pozivu "Promotivni skup clanova i simpatizera SDA", na kojem ce uz ostale govoriti i Izudin Kapetanovic, premijer Vlade Federacije. Oopstinska i kantonalna organizacija SDA izbacila je vec liste kandidata za predstojece izbore i podobro ih reklamira... Bez obzira na totalni politicki fijasko koji je ova stranka dozivjela na posljednjem skupu Podrinjaca organizovanom na tuzlanskoj Pingi, (govornici, pogotovo predsjednik Tuzlansko-podrinjskog kantona Izet Hadzic, gadjani su paradajizima i drugim jeftinim povrcem) njeni clanovi ne gube energiju i ostaju uporni u tvrdnji da u septembru sigurno "dobijaju" Tuzlu. Osnovna politicka premisa i predizborna parola ove stranke je da je protekli rat njen najveci kapital: da je ovaj dio Bosne odbranila Armija BiH a da je njen tvorac SDA, da je rat osvijestio mnoge, posebno tuzlansku inteligenciju, koja sve vise pristupa ovoj stranci. Sa nesto manje argumenata obecava se zastita boraca i ratnih vojnih invalida, porodica sehida, a oko isplate obecanih iznosa upisanih u vojno-devizne knjizice za sada nema nikakvog tvrdog obecanja.

Sta rade druge stranke?

SDP, koji je ovdje prepoznatljiv prije svega po ucestalim konferencijama za novinare podpredsjednika Seada Avdica, je takodje objavio svoje liste kandidata za septembarske izbore. Na posljednjoj konferenciji za novinare Avdic je optuzio RTV BiH da je u funkciji SDA, da i dalje ne ustupa dovoljno prostora misljenjima koja su razlicita od stavova vladajuce stranke. Takodje je posljednji istup predsjednika Predsjednistva BiH Alije Izetbegovica na ovom mediju okarakterisao kao stranacku propagandu i zloupotrebu funkcije sefa drzave. SDP je dao podrsku zenama Srebrenice i osudio politicku instrumentalizaciju posljednjeg velikog skupa Podrinjaca u Tuzli. Ova stranka takodje je podrzala zahtjeve zdravstvenih radnika i podsjetila da je jos prije godinu dana trazila boracki staz za ove djelatnike. Odrzano je par promotivnih skupova na regiji, a u njenom rukovodstvu tvrde da "dobijaju" cak i neke gradove iz tuzlanskog kantona koji su na proslim izborima izabrali opciju SDA.

Povremeni istupi celnika HDZ na ovdasnjim medijima ili konferencijama, doduse nesto rjedjim, bar na prvi pogled odisu samopouzdanjem i sigurnoscu da ce, kako rece jedan od prvih ljudi ove stranke "svi Hrvati ovdje glasati za HDZ". Druga karakteristika rada ove stranke jest uporan zahtjev za stvaranje hrvatske opcine Soli u Tuzli. Upravo ovih dana stigla je nova "odbijenica" na taj zahtjev od strane Medjustranackog savjeta opstine Tuzla. Savjet je zapravo prihvatio Odgovor na inicijativu o konstituisanju nove opcine, pokrenutu od strane HDZ, a taj odgovor je napisao predsjedavajuci opcinskog vijeca Marijan Simic. U Odgovoru se, uz ostalo, kaze: "Prema odluci o jedinstvenim kriterijima za konstituisanje novih Opcina ili izmjeni granica postojecih Opstina u Federaciji BiH... inicijativa pokrenuta od strane mjesnih zajednica ili drugih oblika drustvenog i politickog organiziranja gradjana smatra se pravovaljanom, ako se za konstituiranje nove opcine izjasnilo vise od polovine pucanstva sa podrucja za koje se predlaze konstituiranje opcine... Koliko nam je poznato, na podrucju mjesnih zajednica za koje se predlaze da udju u sastav nove opcine koja je predmet vase inicijative, nije uopste proveden referendum... Na kraju treba reci da se nalazimo u periodu provodjenja Daytonskog sporazuma i izbora, kao jednog od segmenta tog sporazuma. Smatramo da se nisu stekli uslovi za formiranje novih opcina, jer bi to dovelo u pitanje provodjenje izbora i samog Dejtonskog sporazuma", kaze se u odgovoru predsjednika Opcinskog vijeca Marijana Simica. HDZ je vec zakazao konferenciju za novinare na kojoj ce sigurno biti rijeci i o ovoj "odbijenici".

Stranka za Bosnu i Hercegovinu je takodje izasla sa svojim listama, ostali pogoni predizborne kampanje su, recimo, ubaceni u prvu brzinu. Nema sumnje da ova stranka vec sada na podrucju TPK ima mnogo simpatizera i da ce na septembarskim izborima biti jedna od stranaka-favorita. To se posebno odnosi ne samo na grad Tuzlu, vec i na okolna mjesta, medju kojima je i federacijska teritorija Brckog, gdje ova stranka, uz SDP i UBSD, ima najvise pristalica. Stvar oko koje razbijaju glavu mnogi je, vjestacka ili mozda i opravdana dilema, sta ce predsjednik ove stranke, Haris Silajdzic, uraditi poslije izbora: hoce li u koaliciju sa SDA, sa Zdruzenom listom ili ce svoj put ka osvajanju vlasti nastaviti sam? Po svemu sudeci, niko na ovo pitanje nece dobiti odgovor do kraja izbora.

I za kraj par rijeci o tuzlanskoj vladajucoj stranci - Uniji bosanskohercegovackih socijaldemokrata. Njena predizborno- propagandna masinerija, to je vise nego ocigledno, jos je "na leru". Da li zato sto su u ovoj stranci odvise samouvjereni i sigurni u izbornu pobjedu, ili se "cuvaju" smatrajuci da je jos rano za pocetak ostrijeg stranackog nadmetanja, tek ce se vidjeti. Prvi covjek ove stranke i ovog grada, Selim Beslagic vrijedno poput crva radi veoma vazne stvari za ovaj grad i TPK. Uz ostalo, "izboksovao" je od Ifora zeleno svijetlo za otvaranje civilnog aerodroma na Dubravama, prije neki dan potpisao je sa gradonacelnikom Osijeka Zlatkom Kramaricem Povelju o bratimljenju ova dva grada, koja ce tek donijeti konkretne rezultate, od privrednih preko kulturnih i sportskih, pri cemu ce posebna paznja biti posvecena medjuuniverzitetskoj saradnji. Pitanje je, medjutim - poznavajuci mentalitet nasih ljudi, pa tako i nepredvidivost birackog tijela - koliko ce ove stvari uz ostale nesumnjive rezultate koje je ova stranka na celu sa Beslagicem da sada uradila, biti dovoljno za izbornu trku. Ocito je, da ce i Beslagic i rukovodstvo ove stranke u narednom periodu morati vise paznje posvetiti politickom marketingu i promociji novih ideja ove stranke.

Dakle, politicka borba za Tuzlu je otpocela. Ko ce je dobiti, nemoguce je u ovom trenutku prognozirati. Jedino sto je izvjesno jeste da ce je biti i da je za ocekivati "dugo, toplo, tuzlansko ljeto".

KONSTANTIN JOVANOVIC