PREDIZBORNI MITING SMP

Sarajevo Jul 28, 1996

"S vjerom u Boga i SMP"

Banjaluka, 28.jula (AIM) - "Ovo je velicanstven pocetak predizborne kampanje Saveza za mir i progres i ocekujem nasu pobjedu na izborima", rekao je juce Milorad Dodik, predsednik Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNS). Dodik je ovu izjavu dao u Milica gaju, mestu na kojem se sinoc, uz prolsavu 55.godisnjice ustanka naroda BiH, okupljenom svetu predstavilo i nekoliko kandidata SMP-a. Uz Dodikovu stranku, u ovom politickom bloku su Socijalisticka Partija RS (SP RS), koja je kicma koalicije, Socijal ralna stranka (SLS) dr Miodraga Zivanovica, Nova radnicka partija (NRP) i Jugoslovenska udruzena ljevica (JUL).

Ovaj skup je nekoliko dana prije pocetka visio u zraku. U banjaluku, gde je sjediste svih stranaka koalicije, stizale su glasine da ce lokalni SDS iz Bosanske Dubice (Kozarska Dubica), uciniti sve da onemoguci skup. Medjutim, sve je proteklo u redu. Oko dvije hiljade gradjana i govornike stitilo je tridesetak policajaca i isto toliko redara koje je dovela koalicija.

Okupljenom narodu predstavili su se Branko Dokic, nosilac liste SMP za Predstavnicki dom BiH, Dragutin Ilic, nosilac liste za Narodnu skupstinu RS, Zivko Radisic, kandidat za predsjednika RS i Mladen Ivanic, kandidat za clana Predsjednistva BiH.

Obtracajuci se prisutnima sa "braco i sestre, drugarice i drugovi", Branko Dokic je rekao da na ovaj nacin brise sve ideoloske razlike izmedju Srba. "Sa vjerom u Boga, uz SMP, zajedno trasirajmo put u bolju buducnost, kroz mir u RS, sa SMP, kao garantom mira i progresa".

Dragutin Ilic je istakao da SMP zapocinje bitku za "promjenu odnarodjene vlasti u grupama pojedinaca koji su pogazili proslost i zatrli put u buducnost. Mi smo za RS u kojoj ce kriminalci biti u zatvoru, a ne na vlasti", uzviknuo je dr Ilic i dobio najveci aplauz na sinocnjem skupu.

Kandidat za clana Predsjednistva BiH prof. dr Mladen Ivanic se upitao: "Zar smo svi mi ovde manji Srbi, zar smo svi mi ovdje losiji Srbi od onih u vladajucoj stranci", i na ovo retorsko pitanje odgovorio: "Vecina boraca ovog rata i nije bila u toj stranci, vecina je prispadala narodu i bila u opozicionim partijama... Kada se kaze - Mi hocemo ujedinjenje sa Srbijom i Jugoslavijom, onda ratzmislite ko to govori, jer to govore svi. Ne mogu taj posao uraditi oni koji koriste svaku priliku da se zavade s om", rekao je Ivanic, ocigledno aludirajuci na SDS i njegov vrh. On je prisutnima rekao da kandidate SMP podrzava Srbija.

"Mi smo predodredjeni za pobjedu", bile su reci kandidata za predsednika RS, Zivka Radisica.

Skup je zavrsen proglasom SMP gradjanima RS kojim se porucuje da ce sva energija koalicije biti utrosena na dobijanje izbora. "S obzirom da nemamo medije, nemamo aparat, posebno onaj represivni, nas zadatak ce biti vrlo tezak", stoji u proglasu.

Ikonografija na politickom saboru bila je prilicno siromasna - tek jedna srpska trobojka u uobicajenom dekorui koji je cinilo nekoliko satri sa picem i hranom. Od muzike bile su zastupljene pesme sa tematijkom iz NOB-a i srpske patriotske pjesme. Za vreme minuta sutnje u cast palih boraca onoga i ovoga rata, iz jedne satre grmela je pjesma Cece Velickovic.

"Ja mislim da je ovo koalicija koaj vodi srpski narod u jedinstvo", rekao je Novo Nikolic iz Teslica, koji je na istom mjestu bio i kada je Ante Markovic osnivao svoju partiju na Kozari. Njegov sugradjanin Simo Cvijic prilikom napustanja Milica Gaja rece kako ocekuje da "nece doci do pobjede nacionalnih stranaka" i da ce se "narod opametiti".

Politika me uopste ne interesuje, dosao sam zbog raje i druzenja", rekao je apoliticni Igor. "Ovo je jedan od nacina rasipanja srpskih glasova", bio je komentar covaka koji nije naklonjen koaliciji. Policajac koji je usmjeravao saobraca, najvjerovatnije nekom od vozaca autobusa koji su dovezli ucesnike i goste, opsovao je na kraju "majku komunjarsku".

M.C.