SASTANAK SDS I OPOZICIJE

Sarajevo Jul 27, 1996

Banjaluka, 27.jula (AIM) - Zahtevom za izjednacavanjem nacije i drzave, kao i zahtevom da Srpska demokratska stranka (SDS) bude ekskluzivni predstavnik svih politickih stranaka u Republici Srpskoj (RS), danas su u Banjaluci istupili Aleksa Buha, ministar vanjskih poslova u RS, ujedno i predsjednik SDS-a i Biljana Plavsic, formalni predsjednik RS, na zajednickom sastanku sa pojedinim predstavnicima politickih stranaka u RS.

Svoju tezu, Buha je branio time da je SDS ona politicka formacija koja ima najbolju stranacku infrastrukturu i iskustvo u politicko-drzavnim poslovima. Njegov je prijedlog bio da se SDS treba "isturiti" prema Federaciji, a da sve ostale politicke stranke mogu funkcionisati kroz opstinske odbore. Ukazujuci na prevelik broj stranaka u RS, Buha je rekao da ce one kao posljedicu imati razbijanje birackog tijela. Kako je naglasio, u Federaciji je stvar jasna, jer su oni ili za SDA ili za HDZ.

Optuzujuci one stranacke lidere u RS koji kontaktiraju sa Federacijom da se zalazu za reintegraciju BiH, on je istakao da su nacionalni interes i jednonacionalna drzava primarni interes srpskog naroda. Buha je izrazio strah od izdaje koju bi mogli uciniti nepodobnih ljudi iz RS, koji ce se nakon izbora naci u zajednickoj skupstini. Po njegovom misljenju, oni bi u ime druge koncepcije mogli vuci konce koji ce rezultirati revizijom Dejtonskog sporazuma.

-Ukoliko izbori iz nekog razloga ne budu sprovedeni, medjunarodna zajednica ce naci nacin da SDS iskljuci iz izbora i mi trazimo solidarnost ostalih stranaka, - rekao je Buha. On je predstavnike politickih stranaka RS upoznao sa prijedlogom SDS-a, datom medjunarodnoj zajednici, da sjediste zajednickih organa za BIH bude u zgradama koje ce se nalaziti na liniji razdvajanja dva entiteta. Obrazlazuci to zeljom za ravnopravnoscu srpskog subjekta, on je kao primjer za jedno takvo mjesto naveo Lukavicu.

Pominjuci problem izbora u Brckom, kao i "reciprocitet nacionalnih manjina u RS", koje ce imati ista prava kao i Srbi u Federaciji, Buha je upozorio prisutne da se uzdrze raskola i optuzbi na racun SDS-a.

Podrzavajuci Buhu, predsjednik RS Biljana Plavsic, izrazila je nadu da su sve prisutne stranke, kako je rekla - "patriotske".

  • Zabrinuta sam zbog nekih od vas, koji su se sastajali sa politicarima u Federaciji, jer svi oni predstavljaju samo varijantu nacionalne opcije koja tamo vlada,- rekla je ona i dodala da je neoprostivo i strasno po srpski narod zagovarati gradjansku opciju.

Osvrcuci se na sve sto je receno na sastanku, predsjednik Socijalno - liberalne strnke, dr Miodrag Zivanovic je SDS-u osporio pravo na ekskluzivnost, smatrajuci da je vrh ove stranke unio dosta zabune sa terminom nacionalne drzave, koja u svom znacenju moze da podrazumjeva i multietnicku drzavu. On je kao los pokusaj ocjenio nastojanje SDS-a da bude nosilac interesa kompletnog srpskog naroda. Kada su u pitanju kontakti sa politicarima u u Federaciji, Zivanovic je rekao da se to isto moze prebaciti i SDS-u koji kontaktira sa nosiocima vlasti u Federaciji.

  • Mi, po Dejtonskom sporazumu, zivimo u Bosni i Hercegovini, te se moramo nauciti na tolerantnost, te odredjena prava i obaveze,- rekao je Zivanovic.

Milorad Dodik, predsjednik Stranke nezavisnih socijaldemokrata, ovom prilikom je rekao da je pretenciozno ocekivati da kandidat za predsjednika RS i 14 poslanika za Skupstinu budu iz redova SDS-a. -Cilj opozicionih partija nije reintegracija u BiH. To je samo kampanja medija protiv Saveza za mir i progres (SMP) - rekao je Dodik. - I Brcko je ispolitizirano, kaze Dodik. Replicirajuci Biljani Plavsic koja je rekla da je pokusaj podjele Brckog podgrijavanje cijepanja RS na istocni i zapadni dio, Dodik je odgovorio da se moze pregovarati o svemu, ali da se za Brcko, ako treba, mora i ratovati.

Predstavnik Socijalisticke partije RS je podrzao izlaganja Dodika i Zivanovica i kao novinu na ovom skupu predlozio smjernice za ekonomski razvoj.

Aleksa Buha i Biljana Plavsic su naisli jedino na razumijevanje predstavnika Otadzbinskog fronta "Nikola Pasic", partije koja je ogranicenog politickog i geografskog uticaja i Srpske radikalne stranke (SRS), partije koju je vrlo tesko razlikovati od vladajuce SDS.

Uocljivo je bilo odsustvo prvog coveka Demokratskog patriotskog bloka (DPB), ujedno i kandidata za predsednika RS, mr Predraga Radica, kao i drugog predsednickog kandidata, predsednika koalicije Savez za mir i progres (SMP), Zivka Radisica.

R.Karlas

ANTRFILE:

Aleksa Buha je odsustvo Nikole Koljevica sa politicke scene RS objasnio Koljevicevom istrosenoscu, "a nikako odsustvom patriotizma. Rat i odgovornost su ucinici svoje u njegovom slucaju. Ujedno, ovo je odgovor na zahtev Slobodana Milosevica da zajednicki kandidat svih politickih snaga RS za predsjednika entiteta bude upravo Nikola Koljevic. Govorio je Buha i o nekim porocima Nikole Koljevica koji ga "iskljucuju iz politike", ali je predstavnik Narodne Stranke Milan Trbojevic rekao da je cackanje po intimi coveka neukusno.