FIKRET ABDIC PONOVO MEDjU BOSNJACIMA

Sarajevo Jul 23, 1996

BABO KONTRA SDA

AIM, SARAJEVO, 23.07.96. Krajem prosle sedmice list "Dnevni avaz", za koji se u politickim krugovima u Sarajevu kaze da je ,u stvari, produzena ruka Stranke demokratske akcije, javno je optuzio kontraverznog Fikreta Abdica da vec sada kupuje glasove biraca za septembarske izbore. Prema njihovoj verziji, Abdic od svojih pristasa trazi da kreditiraju njegovu stranku sa po hiljadu DEM, a ukoliko oni osvoje vlast taj ce im iznos biti vracen uz kamatu od sto odsto! Za posudjenih hiljadu dobice, dakle, dvije hiljade DEM. Jedini uslov je da Abdic, odnosno njegova Demokratska narodna zajednica pobijede na izborima makar u Velikoj Kladusi.

Optuzbe u "Dnevnom avazu" o kupovini glasova vremenski su se poklopile sa protestom Stranke demokratske akcije zbog uvrstavanja Fikreta Abdica na listu kandidata za buduce troclano Predsjednistvo Bosne i Hercegovine. SDA trazi od Privremene izborne komisije OSCE da i protiv Abdica primijeni klauzulu iz izbornih pravila o ratnim zlocincima. Kako je javnosti prenio portparol SDA Ismet Grbo, istrazni organi BiH su davno Haskom tribunalu dostavili dokumentaciju o zlocinima Abdica i njegovih pristasa i je upitao zasto Medjunarodni sud nije otvorio proces. Grbo je cak nagovijestio kako bi brisanje nekadasnjeg lidera iz Velike Kladuse moglo biti jedan od preduslava za izlazak SDA na izbore.

Ova dva detalja, koji se nimalo slucajno poklapaju i vremenski, ponovo su stavili u zizu interesovanja bivseg direktora "Agrokomerca", za kojeg se u Bosni i Hercegovini unazad godinu dana mislilo da je politicki mrtav i da je nestao zajedno sa njegovom republikom "Zapadna Bosna". Medjutim, Abdic je ocigledno u Hrvatskoj vrebao priliku za svoj povratak, a bolju od izbora nije mogao docekati.

Ono sto je za Abdica nesumnjivo, jeste to da je u BiH malo politicara koji uzivaju popularnost kao on u Cazinskoj krajini. Takodjer, malo je politicara koji su unazad deset godina toliko puta padali i uzdizali se, mijenjajuci pri tome saveznike i pretvarajuci dojucerasnje prijatelje u otvorene neprijatelje.

Javnosti je prvi put postao poznat krajem prosle decenije sa izbijanjem afere "Agrokomerc" u tadasnjoj Jugoslaviji. Abdic je bio direktor tog poljoprivrednog kombinata iz Velike Kladuse i optuzen je za izdavanje laznih mjenica kojima je isplacivao dugovanja. Naizgled samo privredna afera dobila je politicke konotacije jer je to bio sunovrat i za, u to doba mocnu, bracu Pozderac, a koji su vazili za Abdiceve zastitnike. Uz njih je sa politicke scene sisla i citava plejada tadasnjih bosanskohercegovackih komunista.

Nakon sudskog procesa Abdic se na prvim visestranackim izborima obreo u dresu SDA. Bio je promovisan kao zrtva beogradskog, komunistickog rezima koji je imao za cilj slabljenje Bosne i Hercegovine. Sa takvim imidzom koji mu je gradila i SDA, ubjedljivo je pobijedio u izborima za clanove Predsjednistva BiH iz bosnjackog naroda, a nesumnjivo je da je njegova popularnost omogucila i SDA da trijumfuje u Bosanskoj krajini. Iako izborni pobjednik, mjesto predsjednika Predsjednistva prepustio je Aliji Izetbegovicu.

Ubrzo se razilazi sa vodjstvom Stranke demokratske akcije. Na prvom kongresu krajem novembra 1991. godine poceo je otvoreni sukob SDA i Abdica, a o dojucerasnjem stradalniku komunizma gradi se nova slika. Sada postaje saradnik kontraobavjestajne sluzbe JNA (KOS), koji ima zadatak da rascijepi SDA i bosnjacki narod. Na pocetku rata, kada je Izetbegovic na sarajevskom aerodromu, po povratku sa pregovora iz Lisabona, uhapsila JNA, on je navodno trebalo da preuzme vlast. Price o drzavnom udaru koji je pripremao, iako su dobile formu zvanicnih, nikada nisu dovoljno rasvijetljene. Tek, ubrzo nakon Izetbegovicevog oslobadjanja, Abdic je nesmetano napustio vec tada blokirano Sarajevo i otisao u Veliku Kladusu da, navodno, priprema odbranu. SDA ga se jos nije odricala, a on je u bihackom kraju nastojao da izbjegne bilo kakvu oruzanu konfrontaciju sa Srbima i vise se bavio trgovinom nego poltikom. Koristio je dobre poslovne veze koje je imao sa Beogradom i Zagrebom, ostavljajuci nerijetko u dilemi poznavaoce prilika u BiH da li je igrac Slobodana Milosevica ili Franje Tudjman. Uglavnom, sve dalje je bio od Sarajeva, kojem se njegova uloga nije nikako svidjala. Ipak, SDA ga je izbacila iz svojih redova tek u septembru 1993. godine kada je doslo do rata izmedju Abdicevih pristalica i Sarajevu lojalnog Petog korpusa. Abdic je proglasio autonomiju, a kada je prvi put u ljeto 1994. godine ta njegova drzava unistena, spas je potrazio kod Srba u Kninskoj krajini. Sa Milosevicem i Radovanom Karadzicem potpisao je ugovor o saradnji. Uz pomoc Srba mjesec dana kasnije vratio se u Veliku Kladusu.

Iduce godine Peti korpus Armije BiH vojnicki je definitivno unistio Autonomnu republiku "Zapadna Bosna". Abdic sada, sa oko dvadeset hiljada pristalica bjezi u Hrvatsku. Sarajevo i Zagreb tada su imali dobre odnose i cinilo se normalnim da on bude izrucen sudskim oreganima BiH. Predsjednik Hrvatske Tudjman to nije dozvolio i zadrzao ga je u navodnom kucnom pritvoru, ocigledno cuvajuci ga za svoje planove. Tada se doznalo i da Abdic uz bosanskohercegovacko, od 1993. godine ima i hrvatsko drzavljanstvo.

U proljece ove, 1996, godine ponovo se vraca na politicku scenu BiH. U zapadnom Mostaru, koji je pod vlascu Herceg - Bosne, registruje svoju politicku stranku - Demokratsku narodnu zajednicu. Sekretar te stranke, Ibrahim Djedovic tada izjavljuje da je vec prikupljeno dvadeset hiljada potpisa koji omogucuju Abdicu da se kandiduje na izborima. Zbog ponovnog aktiviranja Abdica, uz ociglednu pomoc Zagreba, odnosi izmedju BiH i Hrvatske bili su poprilicno zahladili.

No, to kao da se zaboravilo sve do objavljivanja da se Fikret Abdic nalazi na zvanicnoj listi kandidata za buduce predsjednistvo BiH. U Sarajevu, u bosnjackim krugovima, narocito onim koji naginju ka SDA, to je dozivljeno kao svojevrsni sok, jer uz njega je isao eiptet izdajnika ovog naroda, zbog cije politike je poginulo oko tri hiljade Bosnjaka. Ali, samo na toj moralnoj ravni nemoguce je objasniti uznemirenost unutar SDA zbog njegove kandidature. Iako je fizicki protjeran iz bihackog kraja, njegov duh je jos uvijek jako prisutan medju tamosnjim narodom. U SDA su svjesni da Abdica nisu porazili i politicki i tom cinjenicom mogu se objasniti i ucestale transparentne manifestacije u ovom dijelu BiH koje ova stranka organizuje. Osim toga, medju krajiskim Bosnjacima nastoji se izgraditoi novi vodja, a to je general Atif Dudakovic.

Nije do kraja jasno ni koje su krajnje politicke namjere povratka Fikreta Abdica i ko, ovaj put, iza njega stoji. Bar formalno to je Zagreb, jer on mu je pruzio utociste i omogucio da obnovi svoj biznis. No, ta forma nije i dovoljno objasnjenje. Iz proslosti Fikreta Abdica evidentno je da on bira saveznike kako to njemu odgovra. Bio je lojalni komunista kada je gradio "Agrokomerc", zatim zrtva komunizma i prvi saradnik Alije Izetbegovica. Onda je bio blizak Beogradu, pa Zagrebu, pa opet Beogradu, da bi zavrsio pod okriljem Franje Tudjmana. U stvari, priklanjao se onima koji su mu nudili vlast, ne osvrcuci se previse na njihovu ideologiju. Tako je i sada, s tim da je jedino nepozeljan u Sarajevu.

SEJAD LUCKIN