BORCI,KANDIDATI ZDRUZENE LISTE

Sarajevo Jul 22, 1996

SARAJEVO, 22.07.96. (AIM) - Na posljednoj konferenciji za novinare Zdruzene liste BiH Slavisa Sucur, borac, nosilac Zlatnog ljiljana je postavio pitanje " Otkud borci u politici?" I odgovorio:"Jedna borba je zavrsena, ali pred nama, demobilisanim borcima i ratnim vojnim invalidima, je druga velika borba. Ja i moji ratni drugovi se moramo izboriti za status boraca, za status nasih drugova, koji su braneci zemlju ostali invalidi, za status porodica nasih ratnih drugova koji su poginuli i zato se moramo i politicki organizovati."

Slavisa Sucur, koji se nalazi se na listi za Skupstinu Kantona Sarajevo i demobilisani je pripadnik 1. oklopnog bataljona Armije BiH, je objasnio zasto se opredijelio za socijaldemokratsku opciju. On smatra da upravo ovi programi nude najbolja rjesenja za ugrozene kategorije stanovnistva, kojih je trenutno najvise u BiH. Po njegovom misljenju, nacionalni koncept politicke organizacije pokazao se kao promasaj. Kao kandidat na Zdruzenoj listi BiH, rekao je novinarima da ce se boriti da Sarajevo postane ono sto je i bilo: znacajan privredni, kulturni, sportski i muzicki centar.

Jos jedan kandidat i borac sa Zdruzene liste BiH predstavio se novinarima. To je Senad Smailbegovic, nosilac Zdruzene liste BiH za Opcinu Breza. S obzirom na to da je inzinjer telekomunikacija, na samom pocetku organizovao se kao komandant Centra veze Armije BiH i ostvario znacajne rezultate (zahvaljujuci njegovoj jedinici, uhvacena je Mladiceva poruka o bombardovanju " Velusica",kako je krivo Mladic imenovao sarajevsko naselje Velesici). Smailbegovic se kriticki osvrnuo na neke pojave unutar Armije BiH, pojedinci koji su proveli rat kao kuriri, zasticeni od borbenih linija, sada imaju iste cinove kao oni koji su cijeli rat bili na prvim borbenim linijama, cak i kao komandanti nekih jedinica. Govoreci o Zdruzenoj listi BiH, on je rekao da su svi kandidati, stanovnici grada Breze razlicitih zanimanja (rudari, radnici, ljekari, profesori, sportisti) i da svi imaju jedan cilj da doprinesu sto brzem i kvalitetnijem razvoju Breze, koja po njemu treba da pripadne Sarajevskom kantonu, jer je to logicno, od glavnog grada udaljena je samo 24 km, a od Zenice 75 km. Svjetlana Fabijanc, koja se nalazi na listi za Parlament Federacije, u svom obracanju novinarima osvrnula se na polozaj zena, djece i porodica opcenito, upozoravajuci da se zene u ovom trenutku nalaze u veoma teskom polozaju, da su ugrozena njihova temeljna prava, kao npr. zaposljavanje. Zene koje su cijeli rat radile u civilnoj zastiti, a prije rata u raznim firmama, u velikom broju su ostale bez posla. One su istovremeno u kriticnim godinama, jer nisu ni za penziju, a raditi im ne daju. Zbog toga, smatra kandidat Fabijanc, da, ukoliko se zeli izbjeci situacija gdje ce zene postati socijalni problemi, mora im se obezbijediti pravo na rad. Govoreci o ugrozenosti djece, naglasila je da je neophodno sto prije organizovati institucije koje ce pristupiti sistemskom rjesavanju problema ove vrlo vazne kategorije za svako drustvo.

M.I.