RADIO MREZA SLOBODNI IZBORI (FERN)

Sarajevo Jul 15, 1996

PROGRAM ZA DEMOKRATSKE PROCESE

AIM, SARAJEVO, 14.07.96. Radio mreza slobodni izbori (FERN) pocinje u ponedjeljak (15. jula) u sest sati sa emitiranjem dvomjesecnog izbornog programa za podrucje BiH i bosanske izbjeglice u inozemstvu. Ovaj je radio formiran odlukom Privremene izborne komisije OSCE od 22. aprila ove godine i zajednicki je projekat Misije OSCE u BiH i Federalnog odjela za inozemne poslove Svicarske.

Menadzer prvog projekta Dino Bornatico kaze kako ce radio program biti slobodan i otvoren za sve politicke partije i kandidate sto su se prijavili za septembarske izbore u BiH.

"Svima cemo dati jednak prostor za predstavljanje u nasem programu. Smatramo da je to najbolji pristup i da cemo na taj nacin doprinijeti stvaranju fer i demokratske atmosfere za vodjenje kampanje i samo organiziranje izbora. Ovo je jako vazno s obzirom na teskoce kroz koje je prosla BiH", veli Bornatico.

Osim predstavljanja stranaka, radio FERN ce za slusatelje pripremati edukativni program o izborima i izbornoj kampanji, specijalizirane emisije za izbjeglice i raseljene, te informativne blokove o najaktuelnijim zbivanjima u BiH.

Okvir za rad ovog radija bice Daytonski mirovni sporazum i Pravila o ponasanju medija u toku izborne kampanje sto ih je utvrdila OSCE. Program ce pripremati oko 20 novinara, koordinatora, prevodilaca, tehnicara... Ovo je, za sada, jedini radio sa sjedistem u BiH za koji ce raditi dopisnici iz zapadnog Mostara i Republike Srpske.

"Osim novinara iz Sarajeva nasi ce suradnici biti iz Banja Luke, Bihaca, Tuzle, Mostara, Zenice i drugih gradova..." kaze Bornatico.

On kaze kako ce se program radio FERN cuti na 80% teritorije Federacije i oko 51% Republike Srpske, buduci da ima izvjesnih teskoca sa mrezom predajnika u BiH. Od predratnih 186 predajnika i pretvaraca sada radi samo deset. Radio FERN ce koristiti osam predajnika i pokrivace podrucje Banja Luke, Sarajeva, Mostara, Tuzle, Bihaca...

"Sada se necemo cuti u Bijeljini i tom regionu, zatim Foci, Gacku i jos nekim gradovima Republike Srpske. Pregovaramo sa IFOR-om da nam ustupi svoje mobilne pretvarace kako bismo pokrili sto vece podrucje BiH i doprli do svih njenih stanovnika", pojasnjava Bornatico.

Bornatico vjeruje kako ce novinari i ostali angazirani na ovom radiju moci odgovoriti teskim zadacima pracenja izborne kampanje u BiH, te da ce FERN biti prihvacen medju njenim stanovnicima.

"Zelimo doprinijeti razvoju demokratskih procesa u ovoj zemlji i pomoci njenim stanovnicima", kaze na kraju menadjer projekta izbornog radija u BiH Dino Bornatico.

Za opremanje i rad radio FERN svicarska je vlada izdvojila oko 1,3 miliona svicarskih franaka.

Slusatelji u BiH program ce pratiti na FM podrucju i pet frenkvencija 103.4 u sarajevskoj regiji, 97.3 u Mostaru, 107.8 u bihackom podrucju, za Tuzlu je frenkvencija 93.7 MHz i u Banja Luci na 103.1 MHz. Za izbjeglice iz BiH ovaj ce se program emitirati putem satelita KUBAND 11 700.

BORKA RUDIC