KONFERENCIJA ZA NOVINARE UBSD

Sarajevo Jul 7, 1996

OPOZICIJA TRAZI IZBORE U BRCKOM

AIM, SARAJEVO, 07.07.96. Na danasnjoj konferenciji za novinare Unije bosanskohercegovackih socijaldemokrata Selim Beslagic, predsjednik i nosilac liste za Parlament Federacije i Sejfudin Tokic, potpredsjednik UBSD i prvi na listi u ime ove stranke za Parlament drzave, kratko su rezimirali ono za sta se Zdruzena lista BiH zalaze. (UBSD je jedna od vodecih stranaka u koaliciji pet opozicionih partija, nazvanoj Zdruzena lista). To je prije svega jedinstvena BiH u medjunarodno priznatim granicama, te decentralizovana na nacin koji ce najbolje doprinositi njenom prosperitetu.

Osvrcuci se na problem opstine Brcko, Beslagic je izrazio bojazan da se vrlo uzurbano radi na njenoj podjeli, predlazuci da se ovdje izbori organizuju vec u narednih mjesec dana i da to bude nulti projekat Daytona, kako bi se sva rjesenja koja nudi Sporazum realizovala i pripremili adekvatni uslovi za septembarske izbore.

Komentarisuci izbore u Mostaru, predsjednik UBSD rekao je da je dobro sto su odrzani, ali da je mnogo razloga zbog kojih se ne mogu smatrati demokratskim:

"Izbori , u cijoj predizbornoj kampanji svi ucesnici nisu imali jednake uslove, ne mogu se smatrati demokratskim. Zdruzena lista BiH nije imala nikakvog propagandnog pristupa biracima, prostor u medijima, javne skupove, plakate itd. Hrvati sa Zdruzene liste imali su velike probleme, jedan kandidat je pretucen, drugom su prijetili likvidacijom porodice. Josip Jole Musa, nosilac nase liste dobio je otkaz za prostor u kome je radio i ukinu mu je telefon. Sve te probleme Hrvati, koji su se nalazili na drugim listama, nisu imali."

Beslagic se upitao kakva je to demokratija u kojoj izbore obezbjedjuje na desetine hiljada medjunarodnih policajaca i iforovaca, "a koliko bi ih trebalo za izbore u septembru, u slicnim okolnostima."

Predstavnik slovenackih medija pitao je Beslagica kako tumaci izjavu bh. premijera Hasana Muratovica o uvodjenju "kontra- viza" za Slovence, koja se moze shvatiti i kao poziv na bojkot slovenacke robe:

Mislim da imamo dovoljno neslaganja u vlastitoj drzavi i da nipodjto ne smijemo to prosirivati i na susjede, narocito ako su se prijateljski ponasali prema nama tokom ovog teskog rata. Slovenija je sada pridruzeni clan EZ i mozda tu treba traziti razloga uvodjenju viza za gradjane BiH. Istovremeno , ne razumijem zasto nemamo konzistetnu politiku i nismo isto tako postupili prema Republici Hrvatskoj kada su za nju trebale vize, ili sada prema zemljama zapadne Evrope za koje nam vize takodje trebaju. Licno smatram da je sada lakse ici u Sloveniju nego sto je bilo do sada. Za poslovne ljude napravljene su i neke olaksice, a sto se tice bojkota, to je nonsens i smatram da ga niko, i to s pravom, nece postovati - odgovorio je Beslagic.

Obracajuci se novinarima, Sejfudin Tokic je rekao da ce Zdruzena lista ucestvovati na svim nivoima i na cijeloj teritoriji BiH, da ce prezentirati svoje programe i da se nada uspjehu. Tokic je napomenuo da su ovu listu, stavljajuci se kao kandidati za parlament drzave, podrzali vrhunski intelektualci i osvjedocene patriote kakvi su Zdravko Grebo, Marko Vesovic i Sead Fetahagic.

M.I.