FEDERACIJSKE STRANKE NA PALJANSKOJ TV?

Sarajevo Jul 7, 1996

SA FRONTA U STUDIO

Prva starta SDA u Banjoj Luci - Debate izmedju stranaka sa podrucja Federacije I Republike Srpske

AIM SARAJEVO, 7.07.96. Kakvi ce izborni rezultati biti nakon glasanja 14. septembra tesko je, naravno, procjeniti u ovom casu. Mnogo je registrovanih stranaka na oba entiteta koje zele da participiraju u vlasti, a takvo ce sto prvenstveno pokusati obezbjediti svojom predizbornom kampanjom u ovdasnjim medijima.

Srpska radio-televizija je prije dva dana dostavila svim politickim strankama i partijama, ucesnicama izbora u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, plan emisija u kojima bi nastupali, a koji je nastao kao rezultat javnog zrebanja.

U uvodnom tekstu SRTV podsjeca da je cijeli koncept za izbornu programsku semu utemljen na Zakonu o izborima Republike Srpske usaglasenim sa Daytonskim mirovnim sporazumom i Pravilima koje je propisala Privremena izborna komisija OSCE.

U tekstu kojim se obraca politickim strankama, SRTV kaze da ce "buducim ucesnicima u njenim programima omoguciti da afirmisu svoje politicke programe i da predstave svoje stranke, ali da moraju postovati suverenitet, integritet Republike Srpske utvrdjen Daytonskim mirovnim sporazumom i zakonima Republike Srpske usaglasenim sa ovim mirovnim sporazumom", te posebno naglasava da "nece predstavljati politicke stranke i partije ciji programi podsticu nasilnu promjenu Ustavom utvrdjenog poretka Republike Srpske, ugrozavaju njenu teritorijalnu cjelokupnost i dostignuti stepen nezavisnosti".

SRTV takodje nece, kako stoji u pismu, "afirmisati one politicke organozacije koje u svom javnom djelovanju ne postuju pravila ponasanja savremenih demokratskih zajednica".

Politicke stranke su obavjestene da ce svi koji participiraju u izbornoj trci imati priliku da se predstave u jednocasovnoj radio emisiji i na televiziji u emisijama koje ce trajati sat i po. RTV Republike Srpske predvidjela je i debatne emisije u kojima ce ucestvovati po osam stranaka, a svaka od tih grupa imat ce cetiri termina. U ovim debatama razgovarat ce se os lijedecim temama: kako vidite Republiku Srpsku i u vezi s tim srpsko nacionalno pitanje, ekonomska politika i privatizacija, pitanje izbjeglica, boraca i invalida te uopste socijalni problemi, odnos prema Federaciji, Hrvatskoj i Srbiji.

Vec u ponedjeljak 08. juna 1996. godine u televizijskom studiju Pale odrzat ce se okrugli sto gdje ce se razgovarati na temu "Da li su se stekli uslovi za odrzavanje izbora?". Stranke sa podrucja Federacije BiH koje su prijavile svoje ucesce na izborima na podrucju Republike Srpske dobile su pozive, pa je najavljeno da ce se u paljanskom studiju u ime Zdruzene liste BiH - koalicija pet politickih stranaka i to Unija bosanskohercegovackih socijaldemokrata (UBSD), Socijaldemokratska partija (SDP), Muslimansko bosnjacka organizacija (MBO), Republikanska stranka (RS) i Hrvatska seljacka stranka (HSS) - pojavice se Karlo Filipovic, Igor Rajner, Mirko Simic, a pored njih ucestvovat ce i
predsjednica Stranke zena BiH, Amila Omersoftic.

Srpski radio je dostavio datume i mjesta predstavljanja politickih stranaka. Na podrucju entiteta gdje je registrovano 24 stranke tacno je utvrdjen svaciji termin, pa ce se vec 09. juna u studiju Banja Luka predstaviti Stranka demokratske akcije, UBSD, MBO i Stranka za BiH takodje su dobili termine u Banja Luci, dok ce HSS i Hrvatska cista stranka prava svoje programe iznositi u studiju na Palama. U istom studiju ce se predstaviti HDZ BiH, Stranka zena BiH, SDP BiH, Gradjanska demokratska stranka.

Svakako da ce najvecu paznju privuci debata koja ce se voditi izmecu stranki koje su podjeljene u tri grupe. Ove debate ce se odvijati tokom avgusta, a prva starta 06. avgusta i u njoj ucestvuju: Stranka zena BiH, Socijalisticka partija RS, Srpska radikalna stranka, Stranka za BiH, Gradjanska demokratska stranka BiH, Socijalno liberalna stranka RS, SDP BiH i Demokratski patriotski front RS. Drugu grupu sacinjavaju HSS, UBSD, SDA, HDZ BiH, Srpska stranka Krajne, Demokratska stranka federalista, Stranka nezavisnih socijaldemokrata RS i Stranka srpskog jedinstva. Trecu grupu predvidjenu za debate cine Hrvatska cista stranka prava, Srpska seljacka stranka RS, Radnicki otadzbinski front RS, JUL RS, MBO, Srpska patriotska stranka SPAS, SDS, Narodna stranka RS. Sastav debatnih grupa ostat ce isti, a pojavt ce se u cetri termina.

Sigurno da ce tokom avgusta ovo biti vrlo gkedane emisije jer prije svega paznju buducih gledaca privuci ce odnos izmedju dojucerasnjih protivnika na frontu, a sadasnjih politickih protivnika. Kako ce se snaci predstavnici stranki sa podrucja Federacije BiH u razgovoru sa novinarima sa srpskog entiteta.

N. Idrizovic