BH. POLITICKA SCENA

Sarajevo Jul 5, 1996

NEMA VISE NEIZVJESNOSTI

AIM,SARAJEVO,05.07.96 Na bosanskohercegovackoj politickoj sceni od cetvrtka gotovo da vise nema neizvjesnosti. Toga su dana, do 17 sati, politicke partije trebalo da predaju svoju listu kandidata za najvise nivoe na predstojecim, prvim poslijeratnim izborima, zakazanim za 14. septembar. Dani, pa i sati koji su prethodili ovom roku bili su obavijeni velom tajne. Niti jedna stranka nije bila spremna prije predaje lista otkriti svoje kandidate za Predsjednistvo RBiH, Skupstinu BiH i Federacije, te Predsjednistvo i Narodnu skupstinu Republike Srpske.

I oni koje smo docekivali pred uredom Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi(OSCE), koja je prema Daytonskom sporazumu zaduzena za pripremu i odrzavanje izbora, stedjeli su rijeci. A javnost je do tog momenta kalkulirala. No, pokazalo se, iznenadjenja, barem onih spektakularnih, nije bilo.

Tacno u podne pred uredom OSCE pojavili su se predstavnici vladajuce Stranke demokratske akcije, predvodjeni aktualnim potpredsjednikom Edhemom Bicakcicem. "SDA je jedina stranka za cjelovitu BiH jer djeluje na cijelom njenom teritoriju. Imamo jake ljude i nadamo se dobrim rezultatima", kazao je Bicakcic, pristajuci otkriti samo jedno ime- predsjednika Predsjednistva BiH i predsjednika SDA Alije Izetbegovica, kandidata ove stranke za Predsjednistvo BiH. Gotovo u isto vrijeme Stranka demokratske akcije odrzala je konferenciju za novinare na kojoj su saopcena jos neka imena. Nosilac liste kandidata za parlament BiH sa podrucja Federacije je aktuelni premijer Hasan Muratovic, dok listu kandidata SDA iz Republike Srpske za parlament BiH predvodi Abdulah Ahmic, nekadasnji direktor Rudnika olova i cinka Srebrenica, inace rodom iz Bratunca. Sadasnji clan Predsjednistva BiH i potpredsjednik Federacije Ejup Ganic nosilac je liste za federalni parlament, a listu za Narodnu skupstinu Republike Srpske predvodit ce Safet Bico iz Cajnica. SDA jos nije donijela odluku kojem ce kandidatu za Predsjednistvo RS dati svoju podrsku.

Hrvatska demokratska zajednica nasla se pred sarajevskim uredom OSCE gotovo pred sam istek roka. Ni u ovoj stranci iznenadjenja nema- predsjednik Federacije Kresimir Zubak kandidat je za clana Predsjednistva BiH, a Bozo Rajic, aktualni predsjednik najvece hrvatske stranke u BiH , predvodit ce listu za Zastupnicki dom Skupstine FBiH. Nosilac kandidacione liste za Zastupnicki dom Skupstine BiH bit ce Jadranko Prlic, aktualni sef bh. diplomacije.

"Predsjednistvo HDZBiH zauzelo je stav da s e septembarski izbori na lokalnom nivou moraju odrzati i u Mostaru", obavijestio je novinare Bozo Rajic.

U ime Zdruzene liste - koalicije oporbenih stranaka, koju cine Socijaldemokratska partija, Unija bosanskohercegovackih socijal- demokrata, Muslimanska bosnjacka organizacija, Hrvatska seljacka i Republikanska stranka liste sa imenima kandidatima predali su potpredsjednici UBSD, HSS,MBO.

Kandidat za Predsjednistvo BiH Zdruzene liste je Ivo Komsic,kao predstavnik hrvatskog i Sead Avdic, potpredsjednik SDP , kao predstavnik bosnjackog naroda. Nosilac liste za Parlament BiH je takodjer jedan od potpredsjednika SDP, Zlatko Lagumdzija. Na ovoj listi slijede : Sejfudin Tokic, potpredsjednik UBSD, Bogic Bogicevic, potpredsjednik SDP, Zeljko Ivankovic, potpredsjednik HSS i vanstranacki kandidat Ante Raos. Listu za federalni parlament predvodi predsjednik UBSD i nacelnik Tuzle Selim Beslagic, a slijede Stjepan Kljujic, clan Predsjednistva BiH i predsjednik Republikanske stranke,Stanko Sliskovic,predsjednik HSS,Gradimir Gojer, potpredsjenik SDP i Salih Burek, clan MBO.

"Ocekujemo da ce nakon izbora doci do pluralizacije politicke scene u BiH. Nadamo se da Bosnu i Hercegovinu nakon septembra nece predstavljati tri stranke i tri lidera", rekao je novinarima Sejfudin Tokic.

Na listi zdruzene opozicije nalazio se i fra Luka markesic, koji je u posljednji momenat povukao svoju kandidaturu na zahtjev papskog nuncija u BiH Franceska Monterizia. Crkveni velikodostojnici ne mogu , naime, biti kandidati na izbor nim listama, ali mogu ucestvovati u predizbornoj kampanji.

Liberalna stranka BiH je za clanove Predsjednistva BiH kandidovala je Vinka Curu i Hasiba Salkica, a za Parlament BiH osam , a za Federalni 14 clanova. Listu za Parlament BiH predvodi Klelija Balta, a za federalni prdsjednik liberala Rasim Kadic.

U ime Stranke za BiH kandidat za clana Predsjednistva BiH je Haris Silajdzic, predsjednik stranke dok listu za Skupstinu BiH predvodi Mediha Filipovic, a za Parlament Federacije Zaim Backovic.

Amila Omersoftic predala je listu Stranke zena BiH, ali nije zeljela da kaze ko su njihovi kandidati, a prisutnim novinarima aktuelni V.D. direktor Televizije BiH , pozalila se da se radi o maloj stranci koja se bori bez podrske medija.

Vladajuca Srpska demokratska stranka u Republici Srpskoj odlucila je da Biljanu Plavsic,"sefa administracije Republike Srpske" nominira za predsjednika, a Dragoljuba Maslica za potpredsjednika administracije bosanskih Srba-javila je agencija Srna. Sadasnji predsjednik Parlamenta Momcilo Krajisnik je kandidat za Predsjednistvo BiH, a Aleksa Buha za predsjednika Narodne skupstine Republike Srpske.

SENKA KURTOVIC