ZENA I RIJEC

Sarajevo Jul 4, 1996

OTKAZ, PA APLAUZ

AIM,SARAJEVO,04.07.96. Tuzlanka Merdzana Fisca, nekad ugledni privrednik, jedan od direktora DITE smijenjena je sa te funkcije.Razlog smjenjivanja, kako kaze, otvoreno govorenje. A o cemu, kazivala je i na Prvoj konferenciji zena BiH u Sarajevu.

Nas parlament je pravo pozoriste. I to, nazalost, dramsko. Sve se cini da se Federacija razgradi, do mikrojedinica. Ako se u jednoj tuzli govori o sest opstina, sta bi drugo moglo biti? Hocu li ja morati vaditi pet papira da bih dosla do kcerke i unuke i hocu li ih moci dobiti kad pozelim?

Svaka vlast u zdravoj drzavi je piramida koja stoji na zdravim temeljima jake piramide.Sta mi imamo? Imamo lijevak ciji je donji dio privreda.Iz dana u dan on se jos vise smanjuje, postaje obrnuta piramida ciji gornji dio izdrzava privreda. Nema te zemlje na svijetu koja ima takvu strukturu vlasti sa toliko ministara. Ovoliki aparat, koji nikad bolje nije zivio, ni americka privreda ne bi izdrzala.

Privreda se pominje kad treba mijenjati kadrove, kad nekome treba napraviti mjesto. Sjecam se jednog ranijeg Izetbegovicevog gesla- ako bi trebalo da bira izmedju postenog a manje sposobnog i sposobnog a manje postenog, da bi uvjek odabrao prvog. Ali u sta se to izrodilo? U jedan jedini kriterij- da li je neko pristalica SDA. To je nasa stvarnost. Izetbegovicevi kadrovi su se do te mjere oteli do te mjere da ono geslo danas glasi nesposoban i neposten. To je ekonomski genocid.

Nas ceka glad ako na vrijeme ne postavimo pitanje sta je sa nasom privredom. Mi mozemo proizvoditi kvalitetnije i biti kurentni, ali mi ne mozemo podnijeti nase domace impute: cijena struje, vode, su neodrzivi, a porez na promet kakav imamo nije zabiljezen u svijetu.I kad uprkos svemu, uspijemo nesto proizvesti, to se od nas ne kpuje, npr. za potrebe Armije. Sve je to zbog necijih privatnih interesa. Kad to kazem, ja zestoko dobijem "po ledjima", ali se ne bojim.

Privatizacija je neminovna. Imali smo vise modela za uzorak- ceski, poljski, hrvatski. Mi sve vise prihvatamo hrvatski, i to u jos drasticnijoj formi, sto ce reci sa vise pljacki. Zapravo, nas program privatizacije se radi u najstrozijoj tajnosti. Zasto? Zasto ne znamo sta nas ceka, gdje cemo zaposliti nasu djecu, unucad? Ovu zemlju su odbranili, u prvom redu, nekvalifikovani i kvalifikovani radnici, pa i nezaposleni. Oni ce doci pred kapije (ciji su bili vlasnici) novih poslodavaca, novih vlasnika.

Danas, kao i invalidi, ili zene, samo pricaju.I dobijaju aplauz. Ali sutra...

AMINA AHMETASEVIC

Antrfile

Pred nama se odvija- zvanicno spontani- proces na koji mi ne reagujemo. Radi se o dobro organizovanom raseljavanju srebrenickih izbjeglica, a sve pod krinkom ublazavanja patnji.Da li se patnje ublazavaju ako ih neko preseli iz tuzlanskog kantona, odnosno Tuzle, na Ilidzu ili u Vogoscu, sarajevska predgradja? Da li je to sponatno ako ih prevoze besplatno zajedno sa ono malo stvari potrpanih u kese? to je samo manpulacija do konacne podjele. Zasto to nije uradjeno vec u Lisabonu? Sto nam na pocetku rata nije receno da hoce da nas podije. To bi bilo humano.

A.A.