SPORAZUM FEDERALNE I VLADE REPUBLIKE SRPSKE

Sarajevo Jul 1, 1996

ISPLATA POD OMORIKOM

*Dogovoren prvi korak ka uspostavi platnog prometa izmedju dva bh. entiteta - Poravnanje racuna kes markama, na nekom punktu izmedju Sarajeva i Sokoca*

AIM SARAJEVO, 1.07.96. Bude li postovan proslonedeljni dogovor predstavnika Federalne i Vlade Republike Srpske, tokom prve sedmice jula moze se ocekivati pocetni korak ka uspostavi platnog prometa izmedju dva bh. entiteta. Prema zvanicnom saopstenju, "za pocetak, sva placanja bice kanalisana putem Ureda Federalnog zavoda za platni promet u Sarajevu i Sluzbe za platni promet Republike Srpske na Sokocu".

Dva ureda bi trebala jednom sedmicno obavljati kliring tako sto ce "fizicki slati njemacke marke" jedan drugom, zavisno od toga ciji saldo bude pozitivan za dati period. Drugim rijecima, racuni ce se svoditi isplatama u kesu i to u DEM, na nekom punktu izmedju Sarajeva i Sokoca cije koordinate ce, iz razumljivih razloga, ostati nepoznanica za javnost.

Protok novca izmedju platnih sistema dva entiteta donijece i prvu pukotinu na unutrasnjoj bh granici koja je uspostavljana vojno i utvrdjivana administrativno - politicki, a privredi predstavljala barijeru neprelaznu regularnim putem. Istina, javna je tajna da je cijelim tokom rata izmedju Herceg-Bosne i Republike Srpske postojala, uprkos svim sankcijama, trgovinska veza kojom je, na primjer, "curila" nafta kao izuzetno unosan artikl.

"Saradnja" pojedinaca sa podrucja pod kontrolom Armije BiH i onih iz Republike Srpske staje u jednu rijec - sverc. Mada potpuno nelegalna, ona nije bila beznacajna, niti je to danas. Sarajevo je, recimo, preplavljeno cigaretama koje su, bez dvojbe, do glavnog grada BiH stizale i stizu posredstvom necijih "partnera" iz Republike Srpske. Dakle, i u ovom slucaju radi se o artiklu koji se naziva visokotarifnom robom, sto ce reci da bi trebao znacajno participirati u obimu entitetskih prihoda prikupljenih kroz poreze. Umjesto toga, novac se slijeva u svercersko - profiterske dzepove sa obje strane.

Sigurno da je i to bio jedan od faktora, nikako jedini, koji je uticao na donosenje odluke o uspostavljanju medjuentitetske saradnje u platnom prometu. Uostalom, takav potez je najavljivan jos prije dva mjeseca nakon sastanka predsjednika tri vlade (Federalne, Republicke i Republike Srpske) u Banja Luci. I tamo, i na sastancima po bijelom svijetu, cule su se i izjave o nuznosti uspostave zeljeznickog saobracaja, medjusobnih trgovinskih i telekomunikacijskih veza. Najavljena je i posjeta visoke delegacije bh. Vlade Beogradu, upravo radi takvih dogovora, ali do nje ne dolazi.

U takvom kontekstu posmatran, dogovor o regularnom transferu novca izmedju dva entiteta, makar to bilo i u DEM, predstavlja znacajan pomak. Jer, ne smije se zaboraviti da je bilo prijedloga da sve pocne posredstvom neke od banaka ili institucija van bh. granica. Uvodjenjem posrednika takvo sto bi znacilo i uspostavljanje stanovitih troskova. Ipak, smoglo se toliko snage i nasao minimum povjerenja da se saradjuje - direktno.

Na zalost, na primitivan nacin. Marke ce se nosati u torbi i isplacivati na nekoj livadi ili pod omorikom, u vrijeme kada se sarajevski Univerzitet povezuje u medjunarodnu kompjutersku mrezu Internet, kada su oba entiteta satelitskim telefonima u kontaktu sa cijelim svijetom.

Vjerovati je da ce se i ovaj put potvrditi ona narodna da "para vrti sto burgija nece". Da bi sravnili racune i ustanovili ko ce na sastanak nositi torbu i njoj marke, predstavnici ureda iz Sarajeva i Sokoca morace prethodno razmijeniti informacije. Taj dio valjda nece obavljati na nekom punktu, da se ne kaze ledini, a to bi trebalo da podrazumijeva bar telefonski i telefaks kontakt, kako se to cini svuda u poslovnom svijetu. Ocekivati je, dakle, da proradi makar jedna telefonska linija Sarajevo - Sokolac, kao pocetak saradnje u oblasti telekomunikacija.

Tehnicka podrska pocetku saradnje vjerovatno ce se lakse i brze razrijesiti u situaciji kada je vec donesena zajednicka odluka u uspostavi prvog kanala medju platnim sistemnima. Nezvanicno, moze se cuti da ce od startnih iskustava na relaciji Sarajevo - Sokolac zavisiti koliko brzo bi slijedili i novi aranzmani o placanju medju entitetima na podrucjima Banja Luke i Tuzle.

Narednih dana ocekivati je prva placanja zvanicnim putem izmedju dva bh. entiteta. Bilo bi normalno da to znaci i najavu pocetka stvaranja kljucnih ekonomskih institucija koje bi djelovale na podrucju cijele drzave Bosne i Hercegovine, kako je Daytonskim sporazumima i predvidjeno. Pokazuje se da se interesi mogu i moraju uskladjivati - danas u platnom prometu, sutra mozda u telekomunikacijama.

Bio bi to skroman, ali vrijedan pocetak reintegracije isparcelisanog ekonomskog prostora BiH. Od brzine kojom to shvate i prihvate etnocentricne politike, zavisice krajnji ishod, a to je odmicanje od omorike i ledine, i povratak u svijet kompjutera, globalnih mreza i savremenih tehnologija.

IBRAHIM POLIMAC