LUKAVAC KOD TUZLE: OPOZICIONARI NAJAVILI OFENZIVU

Sarajevo Jun 27, 1996

VLAST INSTRUMENTALIZIRA PA DIJELI

AIM, TUZLA, 27.06.96. Opozicija u Bosni i Hercegovini krece u ofanzivu.Na posljednjem vecem skupu opozicionara u Lukavcu kod Tuzle cule su se zestoke primjedbe na ponasanje vladajucih stranaka, od pripreme izbora preko instrumentacizacije vjersko - nacionalnih osjecanja, sto vodi u podjelu medjunarodno priznate BiH, do manipulacije sa patriotskim osjecanjima, ulozi u odbrani i "kradje" politickih orijentacija opozicije u svrhu ucvrscivanja vlasti. Vlast i samo vlast je interes vladajucih stranaka SDA, HDZ, SDS koju, opet, cuvaju pritiscima. I sve do otvorenih fizickih nasrtaja na politicke neistomisljenike.

  • Izbori u BiH ce biti veoma neizvjesni. Ici na izbore u uvjetima kada jos nema elementarnih politickog organiziranja na cijelom prostoru drzave, slobodnih i nezavisnih medija, slobodnog povratka prognanih, znaci ici na izbore za koje nema ni elementarnih demokratskih preduvjeta. Zato ce izbori biti velika farsa i prevara ukoliko se na tom planu nesto ne promjeni. Prema sadasnjim okolnostima niti ce izbori biti legalni, niti ce biti demokratski, niti ce odraziti slobodnu volju gradjana. Ukoliko se na tom planu nista ne promijeni, u septembru cemo od probosanskih stranaka traziti da bojkotiraju izbore, jer ce biti sramotni i karikatura od demokracije, tvrdi predsjednik SDP BiH Nijaz Durakovic.

U lukavackom Domu kulture bilo je oko 12OO posjetilaca. Mnogi su ostali ispred vrata, jer nisu imali mjesta. Osim Durakovica, obratili su im se dr Sead Avdic i Gradimir Gojer, podpredsjednici SDP BiH Mirsad Djapo i dr Mustafa Sehovic, poslanici u Skupstini R/F BiH. Njihove poruke prisutni su cesto prekidali freneticnim aplauzima. Sto su zesce ukazivali na nedostatke vlasti i vladajucih stranaka u BiH, te nudili svoje vizije buducnosti BiH,aplauzi su bili gromoglasniji. I posjeta i reakcija prisutnih na skupu, validan su indikator promjene politickog raspolozenja gradjana i njihovog odnosa prema vlasti:

  • Bosna i Hercegovina je fakticki podijeljena. Ucinile su to vladajuce koalicijjske nacionalne stranke. One su potpisale Daytonski sporazum, a sve cine da ga ne provedu. Ne dozvoljavaju slobodno kretanje po drzavi, povratak prognanih...Umjesto njihovog povratka,oni ih iseljavaju sa jednih i useljavaju na druge prostore, kako bi stvorili etnicki ciste prostore. Kako sve ovo ide, BiH nece ciniti Federacija i Republika srpska, ili srpski entitet, vec ce je ciniti tri entiteta. Po tim svojstvima vladajuci vrhovi HDZ i SDA sve vise lice na Karadjica. Vladajuce stranke dijele BiH, sto znaci da se neprijateljski ponasaju prema drzavi, narodima i gradjanima, kazao je Gradimir Gojer.

Dr Durakovic je Federaciju okarakterizirao kao "skup katuna", a ne kantona, u kojima glavnu rijec vode "harambase" uz blagoslov vladajucih stranaka ,dok je Gojer aktuelno stanje karakterizio kao skup pasaluka, "gdje svaki pasa vlada po svom nahodjenju.

-Zato niko ne kaze "idem u Bugojno", vec "kod Mlace", ili "kod Brajkovica", a ne u Mostar - komentirao je Gojer.

S obzirom na takve ocjene aktualnog stanja u BiH, opozicionari su ukazali na neophodnost borbe protiv djelitelja drzave, naroda i gradjana, jer je perspektiva samo u cjelovitoj drzavi, a ne njenoj disoluciji.

  • Borbu za odbranu BiH vodio je narod i finansirao je svojim odricanjem. Ali, ne da je dijele vladajuce stranke, niti da zastite vladajuce strukture, vec radi demokracije, politickih sloboda i cjelovite BiH. Mi moramo imati slobodan izlaz u Brcko i Neum. Cuo sam skoro smijesnu izjavu vladajucih krugova u BiH, kako ce oni navodno dati Hrvatskoj na upotrebu prolaz kroz Neum. Pa to je farsa. U Neumu je zastava Hrvatske, oni slobodno prolaze, a mi Bosanci i Hercegovci - zavisno od nacionalne pripadnosti - nemamo prava u Neumu postaviti "ljiljane", niti slobodno prolaziti kroz taj grad. Narodi moraju shvatiti podvale vladajucih stranaka i boriti se protiv onih koji nas dijele, koji bi radi ocuvanja vlasti narode stavili u "konmzerve", kako kazu, ili pravili drzave od dvije ulice, tri dzamije i dvije crkve, porucio je Gradimir Gojer.

Radi ocuvanja vlasti, po ocjeni opozicionih politicara, vrhovi vladajucih stranaka instrumentaliziraju sve sto mogu. Od pocetka otpora agresorima, do Armije, vjere...Dr Sead Avdic je istakao kako je na pocetku rata "Patriotski front" BiH imao 500.000 clanova.

  • Niko ne moze imati monopol na patriotizam i Armiju BiH. Drzavu odbranio samoorganiziran narod, a ne stranke. Zato Armija ne moze biti stranacka, jer su u nju usli gradjani patriote. Nazalost, zbog mnogih okolnosti, po zelji SDA, ona je "ociscena" i sve je vise stranacka, a sve manje narodna. Nama treba Armija koja ce stiti drzavu, a ne stranku i Armija mora izici na granice medjunarodno priznate BiH, porucio je dr Nijaz Durakovic.

Ovi opozicionari, posebno Durakovic, ukazali su na pogubne posljedice vjersko-nacionalne instrumentalizacije.

  • Novopecene stranke se navodno zalazu za BiH u medjunarodno priznatim granicama, a vecina ih - posebno vladajuce - sve cine da podijele drzavu. Na ovim prostorima multikultura stoljecima krasi odnose medju narodima, ali to sada zele ukinuti vladajuce stranke. One se tajno dogovaraju o podjeli, a javno se svadjaju, kako bi homogenzirali narode po nacionalnim osobenostima. Sve one koji ne zele nacionalne torove i okove, proglasavaju izdajnicima naroda i drzave. Tako rade SDA, HDZ i SDS. Nas u SDP-u optuzuju da smo protiv vjere, protiv islama. To su gnusne lazi. Nikad mi nismo bili protiv pravih vjernika, kojih sve vise ima u nasim redovima. Niko nema monopol nad vjerom, pa ni nad islamskom. Mi nismo protiv vjere, vec smo protiv onih koji u interesu politickih ciljeva lazu Boga, narod i vjeru. Vjeru ne moze niko privatizirati. Nju najvise instrumentaliziraju bivsi komunisticki predsjednici komiteta. Oni su sada prvi u "safovima"(redovima) po dzamijama, prvi su u katolickim i pravoslavnim crkvama. Mi se zalazemo za sekularnu drzavu, a vjeru tretiramo kao privatnu volju gradjana, naglasio je dr Nijaz Durakovic.

Poslanici Mirsad Djapo i prof.dr Mustafa Sehovic, govorili su o opstrukciji vladajucih stranaka u radu Skupstine F/BiH. Vladajuci vrhovi se iza kulisa dogovaraju, a javnim nastupima homogeniziraju narode i provode separatisticke ciljeve vladajucih vrhova. Po ocjenama poslanika, pomenute politicke struje se ne libe nicega.

  • Vladajuci vrhovi se ne zalazu za pravnu drzavu. Oni u svojim istupima ne nude politicke argumente. U posljednje vrijeme postaju nervozni, jer narodi shvataju njihove "igre". Umjesto politickih i racionalnih argumenata, slucaj u Cazinu je indikator da im je "letva u glavu" politickih neistomisljenika najjaci argument u borbi za ocuvanje vlasti. Plasi me da ce nasilje postati praksa, kazao je prof. dr Mustafa Sehovic.

Opozicionari su predocili mnostvo indikatora koji pokazuju da su u BiH na sceni tri identicna nacionalna projekta, koji vode u nove sukobe, a ne mir i prosperitet. Zato su prisutnim ponudili viziju gradjanske Bosne i Hercegovine, sa svim svojstvima gradjanskih prava i sloboda. Sudeci po stavovima obicnih gradjana i naroda u BiH, takva vizija ima sve vise poklonika, jer su nacionalni savovi postali tijesni za vecinu gradjana BiH.

VEHID JAHIC