DIPLOMATSKI INCIDENT ILI NOVINARSKA PATKA

Sarajevo Jun 26, 1996

CIJE JE MEDJUGORJE?

AIM SARAJEVO, 26.06.96. Koncert poruka mira iz Medjugorja, odrzan proteklog petka u ovom, za katolike Hrvate svetom gradicu u zapadnoj Hercegovini, sudeci po javnim saopstenjima diplomatskih sluzbi Hrvatske i BiH, izrodio se u poruke optuzbi izmedju zvanicnog Zagreba i Sarajeva.

Nesporazum izmedju dvije, deklarativno prijateljske susjedne drzave, izazvalo je prisustvo predsjednika Hrvatske dr Franje Tudjmana i njegovih najblizih saradnika pomenutom koncertu, te izostavljanje drzavnih simbola BiH u ukrasavanju Medjugorja.

Vec te dvije cinenice bile su dovoljne da u bh. javnosti, ionako osjetljivoj na odnose prema Hrvatskoj, potpire negativni naboj spram koncerta u Medjugorju. Vatra je razbuktana novinskim izvjestajima i komentarima koji su nastajali ne u Sarajevu, vec u Hrvatskoj, i u kojima se tvrdilo da zvanicne vlasti u BiH nisu bile obavijestene o boravku dr Tudjmana, njegovih najblizih saradnika i gotovo polovine Sabora Hrvatske u njihovoj drzavi.

Tako su sarajevske "Vecernje novine" u ponedjeljak 24. juna, iz rijeckog "Novog lista" prenijele komentar novinarke Jelene Lovric u kojem ona tvrdi da se dr Tudjman "... doznajemo nije uopce javio u Sarajevo". Isti dan sarajevsko "Oslobodjenje" je objavilo tekst istog autora, ali pravljen za RFI, gdje se iznose slicne tvrdnje. Nakon toga uslijedile su reakcije politicara. Potpredsjednik Liberalno-bosnjacke organizacije, dr Salih Foco, posjetu dr Tudjmana Medjugorju okarakterisao je "povredom drzavnog suvereniteta BiH". Iz Zagreba je reagovao predsjednik SDA Hrvatske, dr. Semso Tankovic, iznoseci kako se radilo "o demonstraciji pokusaja da se Herceg-Bosna pripoji Hrvatskoj". I po dr Tankovicu radilo se o "krsenju suvereniteta BiH".

Na ostre optuzbe, nista manje ostro, uzvratilo je u svom saopstenju za javnost Veleposlanstvo Hrvatske u Sarajevu. Ono protestvuje zbog nacina "kojim se, bez ikakve provjere istinitosti, u javnosti plasiraju informacije kojima se nasilno zeli stvoriti sto negativnija slika o stanju odnosa izmedju Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine". Veleposlanstvo potom u svom saopstenju navodi da je, u skladu sa diplomatskom praksom, ministarstvo inostranih poslova BiH na vrijeme upoznato o dolasku dr Tudjmana u Medjugorje, pa je cak posebnom notom od nadleznih organa BiH zatrazena dozvola za prelet i slijetanje helikoptera kojima je putovala delegacija Hrvatske na teritoriju druge zemlje. Nadleznim organima BiH zamjereno je sto nisu na vrijeme reagovali na neistine iz novinskih izvjestaja i politickih reakcija, sto je omogucilo konstruisanje navodnog medjudrzavnog incidenta.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je uzvratilo svojim saopstenjem. Priznaje da su bili obavijesteni o dolasku dr. Franje Tudjmana i odrzavanju koncerta, pa cak i da su bili upuceni pozivi visokim funkcionerima BiH, ali su oni zbog drugih obaveza bili sprijeceni da se odazovu. Ovo ministarstvo istovremeno je upozorilo na izostanak simbola BiH u Medjugorju, konstatujuci da se "time mogao steci dojam da je koncert organizovan u R Hrvatskoj, a ne R BiH", ocjenjujuci to praksom neprihvatljivom za razvoj dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa.

Na optuzbe je, dakle, uzvraceno protuoptuzbom, sto i nije nista drugo do medjudrzavni incident. Jos vise zabune unijela je vijest HABENE (novinska agencija "Herceg-Bosne") u kojoj se navodi da je na koncertu bio prisutan i Kresimir Zubak, predjednik Federacije, a ne se pominje dr. Jadranko Prlic, ministar vanjskih poslova BiH. U kojem svojstvu je onda u Medjugorju bio dr. Prlic? Ili, sta je tamo radio dr. Kemal Muftic, kojeg nedjeljnik "Ljiljan" pominje kao izaslanika predsjednika Izetbegovica u Medjugorju? Ta cinjenica potvrdjuje da je drzavni vrh BiH znao za koncert u svetilistu katolika Hrvata. No, zbunjujuce je da BH PRESS, novinska agencija ciji je Muftic generalni direktor, emituje pomenuti protest SDA Hrvatske sa optuzbom o Tudjmanovom ilegalnom boravku u BiH.

Velika nepoznanica je i zasto javnost u BiH, konkretnije u njenom dijelu koji kontrolise Armija BiH, uopste nije obavijestena o odrzavanju koncerta u Medjugorju. Zanimljivo je i da Ministrastvo vanjskih poslova ni jednom rijecju nije najavilo dolazak predsjednika susjedne drzave u BiH, iako je to uobicajena praksa.

Ocigledno je i previse nedoumica. Sve se oko odrzavanja "Poruka mira iz Medjugorja" desavalo po neuobicajenom scenariju. Na primjer, Alija Izetbegovic, predsjednik Predsjednistva BiH, se poziva na svecanost koja se odrzava u njegovoj drzavi, a koju sponzorisu banke i preduzeca iz Hrvatske... S druge strane, po uobicajenom scenariju ispasce na koncu krivi novinari. Ali, ni pronalazenje tog "krivca" nece do kraja objasniti gdje se u stvari nalazi Medjugorje - u Hrvatskoj ili BiH.

O tome se, izgleda, precizno nisu dogovorili ni celnici dvije "dobrosusjedske i prijateljske drzave". A to je samo slika i prilika odnosa izmedju BiH i Hrvatske.

SEAD LUCKIN