PROTEST TUZLANSKIH RODITELJA

Sarajevo Jun 11, 1996

NEKROFILIJA U POLITICI

AIM, Sarajevo,10.06.1996. "Mi, porodice i prijatelji stradale tuzlanske mladosti u masakru

  1. maja 1995. godine, upucujemo ostar protest protiv neukusnih, primitivnih i neljudskih priloga koje su o 25. maju objavili TV Tuzlansko-podrinjskog kantona i list "Zmaj od Bosne", kaze se u saopcenju porodica i prijatelja koje je javnosti prezentirano 08. juna pri protesnom okupljanju na groblju gdje su zajednicki sahranjene zrtve (uglavnom djeca i omladina) masakra koji su pocinili Karadzicevi Srbi 1995. kada je u centru grada poginulo ili podleglo 71, a ranjeno oko 150 gradjana.

Prije nego sto predocimo tekst saopcenja, vazno je reci da je skup roditelja i prijatelja nastradale tuzlanske mladosti odrzan nakon sto je 05. juna ove godine, na TV TPK (mediji SDA) procitana kolumna Dzemaludina Latica, objavljena u nacionalnom sedmicnom listu "Ljiljan" broj 177 od 05.06.1996.

U tekstu pod naslovom "Vatropoklonstvo u Tuzli", on komentira obiljezavanje prve godisnjice najvece tuzlanske tragedije. Latic vec u nadnaslovu tvrdi:"Paljenje svijeca, posmrtni marsevi i glumacko cmizdrenje uz pateticne stihove, na godisnjicu masakra u Tuzli, duhovno je nasilje koje poradja ropstvo i eliminise kulturni rast." Dalje porucuje:"Sa Beslagicevim (Silajdzicevim i dr.) kursom - ovaj narod ide u idolopoklonstvo, a time i u politicko ropstvo i kulturnu nemoc... Tim nasiljem se ne dobija zajednicka BiH, niko takvu Bosnu nece - osim gore spomenutih smijesnih bica! Bosnjackih nazalost!"

Ocjenjujuci kako je obiljezavanje godisnjice "ostavilo mucan dojam u muslimanskom narodu", Latic uocava:"Tamo su - kako smo vidjeli na TV BiH - na mjestu masakra, u noci, gorjele stotine svijeca - za duse (zar one postoje?) svih ubijenih. Poneki clan familije nekog od ubijenih ili neko drugi tek ponekad bi podigli dlanove i proucili Fatihu (islamsku molitvu p.a.). Vidjeli smo i politicare, Beslagica (tuzlanskog gradonacelnika p.a.) i Silajdzica (bivseg premijera BiH p.a.), kako se stiskaju u ozaloscenom narodu, okupljeni oko gomile svijeca na tuzlanskoj kapiji. Beslagic se sagnuo i zapalio svijecu svim svojim ubijenim sugradjanima, gospodin Silajdzic je drzao cvijece i nismo vidjeli da je i on zapalio svijecu, ali ni da je prucio Fatihu."

Latic dalje optuzuje Beslagica sto je podrzao ideju roditelja da im djeca - nakon masakra - budu sahranjena na istom groblju, direktno ga optuzujuci sto se zalagao za multietnicko groblje. Zatim ponovo komentira godisnjicu.

  • Taj kurs, taj kulturni antimodel, simboliziran je u ovom slucaju, u paljenju svijeca, sto je kao, sto je opcenito poznato, krscanski obicaj. Ali Beslagic i njegova iskompleksirana politicka struja to ne tumaci tako: za njih je to univerzalni simbol kojim se u Evropi obiljezava spomen na mrtve. Naravno, to je tipicno krscanska simbolika i dekor koji nemaju nikakve veze sa islamskim monoteizmom ni sa tradicijom ovoga naroda. Iz te simbolike i dekora isisan je krscanski sadrzaj: ostala je - vatra, vjeciti simbol svih ideolopoklonika, (pagana p.a.) komentira Latic.

Zatim tvrdi da Beslagic i ostali sekularisti zele povesti Bosnjake u Evropu bez Islama, cijeneci da je to "duhovno nasilje, samoponizavanje, subkulturni mulj i intelektualna skleroza." Bosnjacima porucuje da je u osnovi svake velike kulture vjerska inspiracija, a potom citira stav iz Kur'ana:"One koji odustanu od Islama, Kur'an je nazvao "majmunima prezrenim", oni imitiraju druge, misleci da ce ih oni cijeniti."

Pri kraju teksta Latic sugerira:"Osim SDA, koja politickim sredstvima naglasava vaznost vjere i tradicije na putu ka ukupnoj slobodi bosnjackog naroda, valjda ce proslonedjeljno idolopoklonstvo u Tuzli trgnuti institucije koje su direktno zaduzene za duhovnu uspravnost ovog naroda. Mislim ne samo na Islamsku zajednicu, vec i na kulturna drustva i muslimanske javne i kulturne poslanike".

Laticev tekst je integralno imitiran na TV Kantona, a nakon toga je Vedad Spahic, urednik "Zmaja od Bosne", parafrazirao isti tekst i sa istim porukama djelio lekcije tuzlanskoj javnosti.

Zato se u saopcenju roditelja i prijatelja tuzlanske mladosti porucuje:"Umjesto pijeteta prema stradalim, umjesto sucuti koju je na godisnjicu tragedije osjecao cijeli grad, ove dvije informativne kuce, predvodjene novinarom Vedadom Spahicem bave se vrijedjanjem i ponizavanjem, ne samo porodica i prijatelja stradale djece, vec i cijelog grada koji je dostojanstveno obiljezio najvecu tragediju u svojoj istoriji.

Prema Vedadu Spahicu i njegovim istomisljenicima, krivi smo jer smo htjeli da nam djeca pocivaju zajedno, kao sto su i poginuli, krivi smo, jer nismo htjeli dijeliti djecu po nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, kao sto se nisu dijelili ni za svoga kratkog zivota. Krivi smo jer nismo poslusali Reisa (dr. Mustafa Ceric p.a.), koji je u Tuzlu dosao dan nakon tragedije da nam kaze kako cemo uciniti haram (grijeh p.a.) ako djecu pokopamo jedno pored drugog. Krivi smo jer se prisjecamo svojih najmilijih onako kako se to u zemlji Bosni cinilo stoljecima, krivi smo jer za dusu najmilijih palimo svijece, kao sto se svijece pale i pred turbetima, (minijaturnim mauzolejima p.a.) i pred crkvama i pred dzamijama, otkako se Bosna Bosnom zove. Kriv je ovaj grad jer ne moze zaboraviti najvecu tragediju u svojoj istoriji, kriva je Tuzla - jer je Tuzla kad je dusa do neprebola boli.

Mi, porodice i prijatelji stradale tuzlanske mladosti porucujemo Vedadu Spahicu i njegovim istimisljenicima da svoje politicke mrznje vise nikada ne priblize nasoj uspomeni i uspomeni ovoga grada, na stradalu tuzlansku mladost!

To sto cine, koristeci se najvecom tragedijom Tuzle, u cilju ostvarivanja politickih pojena, do te mjere je sramno da nepostoje rijeci kojima bi se takav ponor etike mogao opisati. Mi porucujemo samo jedno:Ostavite nam djecu na miru! Ostavite nam uspomenu, jer je uspomena jedino sto imamo!" - kaze se u saopcenju.

U protesnom skupu na zajednickom groblju okupilo se skoro stotinjak roditelja i prijatelja nastradalih. Roditelji su suznih ociju, puni gnjeva govorili da je sramno sto smrt njihove djece instrumentaliziraju u politicke svrhe. Mnogi od njih su istinski vjernici koji jasno distanciraju politiku i religiju, ne zeleci prihvatiti teoloski sistem, kako im radikalne struje pokusavaju nametnuti.

  • Mojoj kcerci i meni je pozlilo gledajuci prilog na Televiziji Kantona. Taj dan sam pravila tevhid (molitvu) djetetu i ucestvovala sam u obiljezavanju godisnjice smrti. Zar da nas izvrijedja "nasa TV kuca", jecajuci je govorila Zilha Kurtalic, kojoj je nastradala kcerka Vesna.

Nevenka Stjepanovic, ciji je sin poginuo u tragediji na korzou kazala je: "Moj sin je bio specijalac u Armiji BiH od prvog dana rata. Izgubila sam ga na korzou, a ne na frontu. Moja tuga je prevelika, a tamo neki novinari, koje mi nismo pitali kako cemo sahraniti nasu djecu, sada im pretresaju kosti u grobu. To je velika bruka."

Zekija Beganovic je proklinjala one koji manipuliraju sa osjecanjima gradjana, a u svrhu politicke manipulacije prave rezove u najintimnijim dijelovima duse.

  • Njih ne interesiraju nasa djeca, nasi osjecaji. Oni sa nama ne saucestvuju u bolu, vec zele politicki manipulirati sa nasom zeljom da zajedno sahranimo svoju djecu, kako bi optuzili gradsku vlast, koja nam je dala podrsku, rekla je Zekija Beganovic.

Slicne poruke cule su se i od Sakiba Dzuzela, Semsudina Alagica, Fatime Sarajlic, Rasima Jahica, Dine Kalesica... Alagic je pozvao roditelje da se sami obracunaju sa provokatorima, ukoliko i dalje budu vrijedjali zbog nacina sahranjivanja svoje djece i nacina na koji obiljezavaju taj - za roditelje - najtezi dan u zivotu. Dino Kalasic je porucio da je Vedad Spahic i slicni "ideoloski spiclovi" samo sitni izvrsitelj vjersko-rasnih ideologa iz vrha SDA.

  • Zamislite Bogati, pa oni nas proglasavaju ideopoklonicima ili paganima, oni krscanske obicaje proglasavaju paganskim. Kud ce nas ta politika odvesti. Fasizam je zabranjivati molitvu, ali je fasizam i prisiljavati na molitvu. Koliko znam u Islamu nema prisile, vec je religija licna stvar svakog covjeka. Jos Bosnjake proglasavaju "prezrenim majmunima". Kako neko nesvjesno bice moze biti prezreno? Cudne neke stvari se desavaju, kazao nam je jedan roditelj koji je zelio ostati anoniman.

Cini se da i u Bosni i Hercegovini politika ulazi "u grobove". Nekrofilija je izgleda postala sudbina Balkanaca. Dokle?

VEHID JAHIC