KO JE GOJKO KLICKOVIC, NOVI PREMIJER RS

Sarajevo May 25, 1996

NOVI MANDATAR, STARA PRAVILA

AIM, BANJA LUKA, 25.05.96.

Gojko Klickovic, najnoviji premijer RS, koji je dosao na mjesto netom smjenjenog Rajka Kasagica, u javnosti RS ostao je upamcen po jednoj od svojih predjasnjih funkcija

Naime, Klickovic, koji je i sam nakon ofanzive Armije BiH septembra prosle godine morao npustiti rodnu Krupu na Uni, biva vrlo brzo (vec u oktobru) imenovan za predsjednika Staba za prihvat i smjestaj izbjeglica i raseljenih lica RS, sa sjedistem u Banjaluci. Iz tog perioda, Klickovic medju svojim saradnicima ostaje upamcen kao strpljiv i uvijek raspolozen covjek. U tom periodu, zajedno sa Visokim komesarijatom za izbjeglice, radi na organizaciji iseljavanja gradjana hrvatske i muslimanske nacionalnosti, koji se povodom izbjeglickih egzodusa Srba iz Kninske i Bosanske krajine nalaze u uzasnom polozaju.

Klickovic, rodjen 1955.godine u Krupi na Uni, do pocetka rata obavlja funkcije predsjednika izvrsnog odbora Skupstine opstine, te predsjednika opstine ovog gradica. Tokom rata postaje predsjednik kriznog staba, te predsjednik ratnog predsjednistva Krupe na Uni. Inace, diplomirao je sociologiju u Sarajevu, a magistrirao u Beogradu. Nakon dolaska u Prijedor biva imenovan za zamjenika ministra zdravlja dr Dragana Kalinica u Vladi RS. Jedno vrijeme je i na funkciji zamjenika direktora Doma zdravlja u Prijedoru.

Nakon smjene Rajka Kasagica, a ukazom tadasnjeg neprikosnovenog predsjednika RS Radovana Karadzica, Klickovic postaje novi mandatar. Nakon preuzimanja ove funkcije, njegova prva izjava bila je da nece mjenjati nijednog clana Vlade RS, niti njene podpredsjednike, zato sto su do sada izuzetno dobro obavljali svoj posao. Potom, nakon sjednice Vlade RS odrzane u Brckom u ponedeljak, 20. maja ove godine izjavljuje da status Brckog, inace sporan po Dejtonskom sporazumu ne dolazi pod znak pitanja, vec samo demarkaciona linija koridora na tom mjestu, odnosno njegova sirina. Malo kasnije, slijede izjave "da ce RS saradjivati na implementaciji mirovnog sporazuma u istom obimu kao i Federacija, a ni milimetar dalje".

Prilikom dolaska u Banjaluku, u cetvrtak 23. maja novinarima "Rojtera" izjavljuje da je cilj njegove posjete gradu, inace poznatom kao oponentu Palama, sprecavanje lokalnih politicara da se susretnu sa predstavnicima medjunarodne zajednice. Medjutim, tog dana pristigli britanski premijer Dzon Mejdzor sastaje se sa predstavnicima politicke scene u Banja Luci, sto direktno baca u vodu ovaj Klickovicev plan.

Gojko Klickovic bio je blizak saradnik podpredsjednika Vlade RS Miroslava Vjestice, inace miljenika Radovana Karadzica. Procjenjujuci novog mandatara, upuceniji u RS tvrde da je steta sto ce kao marioneta jakog establismenta sa Pala odigrati igru koja treba da bude dijametralno suprotna "politici otvaranja RS" Rajka Kasagica i time ponistiti svoj dosadasnji, uglavnom pozitivan renome. Drugi, doduse nesto manji broj tvrdi da je Klickovic tokom rata rukovodio za potrebe RS ili tacnije "dilao" pilanom koja se nalazila u Jasenici, na pola puta izmedju Krupe na Uni i Sanskog Mosta.

Za to vrijeme njegov prethodnik Rajko Kasagic uglavnom ne zeli razgovarati sa novinarima i cesto se moze vidjeti kako seta gradom ili sjedi u nekoj od basta banjaluckih restorana. Jedino izjavljuje da bi htio neki miran posao, a da na njegovo mjesto dodje neko ko ce nastaviti tamo gdje je on stao. Karadcicev izbor

  • Klickovic, to najvjerovatnije nije.

RADMILA KARLAS