POLTICKI CIRKUS SUVISE VELIK A SATOR MALI

Skopje Oct 14, 1994

( U ovom tekstu se govori o zavrsetku predizborne kampanje u Makedoniji, o nekorektnostima politickih partija i o tome da
je u Makedoniji jos predubok jaz koji razdvaja Makedonce i Albance.)

13.10.1994 *SIZE

*Predizborna kampanja je zavrsena u Makedoniji: ostao je gorki ukus prizemnosti, primitivizma i nekorektnosti aktera u predizbornoj kampanji. * Ocekuje se apstinencija velikog procenata biraca u Makedoniji, cega se sve partije podjednako boje. * Albanske partije se bave same sa sobom pri cemu strele napada su usmerene ka dosadasnjoj partiji zastupljenom u republicki parlament PDP koja je participirala i u vlast. * Sta bi znacilo prezentovanje Albanaca sa vise parlamentarnih grupa u republicki parlamenat za njih same i za Makedoniju.

Predizborna trka je na samom kraju. Sada su na red gradjani. Da razmisle i da donose odluku kome ce dati svoj glas. Dakle, zavesa velikog predizbornog cirkusa je spustena. A bio je to zaista pravi cirkus gde su svi iznosili sve necisto onim iz sprotivnog sabora. Moze se slobodno konstatovati da je nekorektnost, prizemnost i primitivizam bila osnovna obelezja predizborne kampanje. Svaka cast izuzecima, kako recimo Savezu za Makedoniju i albanske partije Demokratskog prosperiteta koji i u ovakvim uzavrelim trrenucima uspevali da sacuvaju ladnu glavu i da pri obracanju svojim biracima nisu gubili razum. Ostali su icli logigkom blatiti sve ono spto je dosada uradjeno u Makedoniji, ocrnitoi sto vise politicke protivnike. U tome su prednjacile politicke partije takozvanog makedonskog nacionalnog bloka na celo sa opozicionom VMRO-DPMNE koja cini se gubi tlo pod nogama i zato ide "pod punim gasom " napred.

Kad su svi ocekivali da su ovdasnje partije pa i gradjanstvo konacno svatili gde vodi nacional-sovinizam, da ce na ovim izborima biti manje onih koji ce nacionalisticku kartu upotrebiti da bi pridobili stop vise glasaca, desilo se obrnuto. Vise politickih partija takozvanog makedonskog nacionalnog bloka vec danima plase makedonski narod federalizacijom Makedonije s cime mozda (ne)svesno doprinose da bas dodje do federalizacije ove male drzave. Oni najvise pomazu onim albanskim politicarima koji sanjaju takvu rascepkanu Makedoniju gde ce svaki biti "gospodar svoje tolpe". Zaplasivanje Makedonaca da je danasnja vlast trgovala sa Albancima o podeli Makedonije postalo je jedinstveno predizbrno oruzje i nekim politicirami slicnih Petra Goseva (lider Demokratske partije) od kojih s pravom ocekivalo se malo vise politicke zrelosti i razuma. Gosev je na ovim izborima ide , kako sam kaze, "cistim rukama" najverojatnije racunajuci na to da narod ima kratko pamcenje i da ga ne pamti iz doba kad je bio prvi covek Saveza komunista Makedonije. On gradjanima jos nudi i cekove da bi na taj nacin podelio "ramnopravno opstonarodno blago" ove drzave pri tome ne kazuci odakle ce dobiti novac za to. Gosev jos obecava Makedoncima da nece pregovarati sa Albancima pri tome ne navodeci sta misli da uradi s njim. Dok sve to gosev radi #"svojim cistim rukama" VMRO-DPMNE sa svojim liderom Ljupcetom Georgievskim i predsednickim kandidatom Ljubisom Georgoievksim Makedoncima obecavaju da ce konacno Makedonija biti samo njihova drzava. I oni ne navode sta ce da rade sa nemakedoncima.

S druge strane su bezbroj nezavisnih albanskih poslanickih kandidata koji "pariraju" takvim izjavama sve u sztilu da "Makedonci mogu biti i onoliko koliko kazu - vise od miljon, ali zato nas Albanaca ima vise od sedam miljona." Spominju jos i "Iliridu" kao varijantu ako Albancima se ne prizna status ustavnotvornog naroda. Kad su u pitanje albanske partije, sve do poslednog dana predizbrne kampanje , manipulisalo se sa mogucnoscu da ce oni bojkotovati izbore. Osnov takvih spekulacija bio je istiniti podatak da je oko 120000 hiljada gradjana Makedonije, od kojih skoro 90 posto Albanaca, bez drzavljanstva a sto znaci bez prava da izadju na glasanju. Kako je resen ovaj slucaj niko ne daje zvanicno saopstenje, ali cinjenica je da Albanci nece bojkotovati izbore. Nezvanicno se saznaje da je problem resen tako da ce se na izborima ici starim azuriranim spiskovima a ne novim sastavljeni na bazi vanrednog popisa. Takodje nezvanicno se govori da zato kasne glasacki pozivi gradjanima i dva dana pre izbora kako ne bi se saznala ova "ujdurma" sadasnjih vlastodrzaca Makedonije.

Kad je rec o albanskim partijama , one na ovim izborima bave se sobom. Napadaju jedna drugu. A na meti napada skoro svih ostalih partija i nezavisnih landidata je Partija demokratskog prosperiteta koja je do sada partipicirala u vlast. Enormi broj albanskih kandidata za buduci sastav parlamenta ( a ne samo njihov) moze rezultirati tako da u parlament budu prisutne vise albanskih parlamentarnih grupa. Sta to znaci za same Albance i za Makedoniju. Ukratku i za jedne i za drugu to se moze negativno odrazavati. Tako rascepkan albansko politicko parlamentarno tkivo ne moze bitno uticati na odluke parlamenta a sa druge strane na albanske parlamentarce nece racunati niko od iducih sastavljaca Vlade. Ukratko, i za samu Makedoniju rascepkana prezentacija Albanaca u republicki parlamenat nije u prilog jer moze se lako desiti da to rezultira neucescem Albanaca u vladu Makedonije. A to svakako moze imati negativni efekat na celokupno politicko stanje u Malkedoniji.

Sada kad je veliki politicki cirkus nazvan predizbrorna kampanja zavrsen, moze se zakluciti da se celi taj cirkus odvijao pod suvise malim "satorom". Kako ce se to odrazavati na samo biracko telo rano je prognozirati ali jos sada se moze konstatovati jedan od efekata takvog cirkusa - ocekuje se veliki procenat onih kojih ce apsrtinirati na glasanju. Sto su glasniji politicari, glasaci kako da gube zelju da izadju na izbore. To je ocena vise ispitivanja javnog mnjenja a i predvidjanje ovdasnjih analiticara. Mozda je to osnovni razlog sto su u svojim obracanjima gradjanstvu skoro svi politicki lideri osecali potrebu da birace pozovu da masovno izadju da glasaju. To je bilo jedinstveno gde su se svi slagali valda zastraseni mogucnoscu da ce broj apstinenata biti prevelik. Ocekuje ce postotak onih koji nece izaci da glasaju biti velik posebno kod albanske populacije. Iz jednostavnog razloga sto dosadasnjim svojim izabranika nisu zadovoljnih a novih ima i toliko da jednostavno vise se ne mogu snalaziti. Ali sve je sada pred "finalem" i uskoro ce se tacno saznati ko je sta dobio. Svi ocekuju da ce apsolutnu pobedu poneti kandidati Saveza za Makedoniju ali nista se ne zna. Iznenadjenja su normalna za ovakve sredine gde se javno mnenje menja u toku dana.

T.A.