KRATKE AIM-OVE VESTI IZ MAKEDONIJE

Skopje Sep 12, 1994

1.

USTECEN JE UGLED REPUBLIKE MAKEDONIJE Na odluku predsednika sobranja Makedonije da se izbori odrze 16 oktobra reagovao je i kandidat za predsednika Republike, amerikanac iz "makedonske gore list" Djordji Atanasovski - Djzordj. zabrinut pratim razvoj dogadjaja u vezi sa prestojecim izborima u Republici Makedoniji, kaze on u svom saopstenju za javnost koja je upucena predsedniku parlamenta, Stojanu Andavu. Zapadni posmatraci, kaze Atanasovski, a posebno u SAD, zbunjeni su Vasom odlukom da se izbore ne odrze u redovni termin vec mesec dana ranije. Demokratska drustva predvidjaju da postoji vremenski rok od dva do tri meseca da bi se potencijalni kandidati informiraju birace sa svojim programima i idejama, kaze se dalje u saopstenju. Na kraju svog saopstenja Atanasovski navodi da se iskreno nada da ce ubuduce ovakvih poteza koji stete ugledu republike Makedonije i demokratskim proicesima nece biti ponavljani.

2.

DALI JE ARBEN DZAFERI DRZEVLJANIN MAKEDONIJE? Makedonska Narodna partija zahteva da Vlada Republike Makedonije proveri dali je Arben Dzaferi, predsednik otcepljene struje iz redova labnaske partije PDP, drzavljanin Makedonije ili ne. U slucaju da je drzavljanin druge drzave da se on protera u tu Demokratsku zemlju odakle je dosao u Republici Makedoniji, kaze se u saopstenju ove partije.

Ovakva reakcija je usledila nakon navodne izjave Dzaferija datu Danske stampe u vezi sa fudbalskom utakmicom reprezentacije R.Makedonije i Danske. Kako se navodi u saopstenju ove partije, u svojoj izjavi Dzaferi trazi od Danaca da ne igraju ovu utakmicu zato sto s time bi priznali jednu "nedemokratsku zemlju".