U SLOVENIJI NAM JE UVEK BILO LEPO

Ljubljana Aug 12, 1994

Augustovska turneja Bajage po Sloveniji

Kakve je sve probleme sa slovenackom vizom preziveo je Momcilo Bajagic

  • Bajaga i kako to nece posebno promeniti misljenja o Sloveniji,gde mu je uvek bilo lepo.Turneja je pocela u Portorozu,gde je doziveo topao prijem, a zavrsit ce se u Celju,gde su prodali vec nekoliko hiljada maraka.

Posle decembarskog gostovanja Momcila Bajagica - Bajage i njegovih In- struktora u Ljubljani, ovaj poznati rok i pop muzicar je sa Instruktorima opet u Sloveniji. Svi se secamo kakve su ti poznati i popularni muzicari ima- li prosle godine kada su im slovenacke vlasti zabranile ulazak u Sloveniju ne dajuci im ulaznu vizu za tu drzavu.Zbog toga slovenacki javni mediji napra- vili su pravu uzbunu kritikujuci ogranicenost slovenacke policije,kojoj je Bajaga kao opasan, a neki Zirinovski kao nije.Pod pritiscima Bajagicu i njego- voj grupi ipak je data viza i tada je na njihov koncert u velikoj sali Hale Tivoli doslo oko 10 hiljada ljudi, sto je za oko hiljadu vise nego sto je samo desetak dana kasnije bilo posetioca koncerta svetski poznate grupe Nirvana.

Ogromna pobeda muzike nad politikom nije bila dovoljna da u aprilu opet ne bi doslo do problema.Naime, Bajaga bi trebao da peva i svira u Mariboru. Posto je glavni uslov za izdavanje slovenacke vize potvrda nadlezne policije grada u kome je koncert, da je koncert dozvoljen.A gospodin Jozef Majer sa mariborskog sekretariata unutrasnjih poslova ocito ili ne voli dobru svirku ili ne voli Bajagu (sto je malo verovatno,jer se ne znaju licno) ili mozda jednostavno ne voli Srbe po principu "svi su isti" i tako nije dozvolio odrza- vanje tog koncerta.A bez dozvole nema ni vize i nema ni Bajage.

Po drugim opstinama (pa cak i u Mariboru ovog puta!) izgleda da su pa- metniji. Tako je u nedelju, 7.avgusta Bajaga zapoceo svoju slovenacku turneju u centru slovenackog turizma - u Portorozu.

Portoroz je inace ovih dana prepun domacih i stranih turista i tako je koncert posetio i ogroman broj ljudi,koji ne zive na slovenackoj Obali,kako se u Sloveniji zove taj deo Primorske.Kao i na ljubljanskom koncertu, i ovog puta, u Portoroz su stigli mnogi Bjagini obozavaoci i prijatelji iz Zagreba i Istre. Naravno, nikako pri tome ne mozemo da izostavimo i nove bosanske "Slovence" Branka Djurica - Djuru i Sasu Losica-Losu.Sve u svemu, stvorila se neka prija- teljska atmosfera kao u stara dobra vremena.

Ali prijatelji su se druzili pre i posle koncerta.A niko od njih ,osim Bajage- nije imao toliko prijatelja za vreme koncerta.Naime, u portoroskom Avditoriju guzvalo se oko dve ipo hiljade obozavatelja Bajagine muzike,koji su dignutih ruku ,ljuljajuci se i paleci svece ili upaljace i sibice,tecno pevali Bajagine stare i nove pesme - od Sa one strane jastuka,preko pesama sa ploce Muzika na struju,pa do Pesme protiv svih malera,koja jos nije nigde snimljena.

Od Portoroza nadalje Bajaga je svakog dana u drugom kraju.Prvo u Murs- koj Soboti, pa u Mariboru,Domzalama,Novom mestu,Novoj Gorici i u Celju,gde se navodno ocekuje vise od 5000 prodatih karata.A to uopste nije cudno.Naime, za slovenacki list Republika, Bajaga je izjavio, da "mu je u Sloveniji uvek bilo lepo"!

Janja Klasinc,AIM