KRATKE INFORMACIJE

Skopje Jul 22, 1994

AIM, Skopje, 22.07.1994

1.PRES - KONFERENCIJA DEMOKRATSKE PARTIJE SRBA U MAKEDONIJI Na jucerasnoj pres-konferenciji celnici Demokratske partije Srba u Makedoniji su izneli svoje zamerke pri sprovodjenju vanrednog popisa. Rekli su da popisivaci nisu znali srpski jezik i da je velikom broju Srba nisu dostavljeni popisni listici na srpskom jeziku. Celnik ove partije, Dragisa Miletic osvrnuo se i na izjavu republickog poslanika Stoile Stojkova iznetu na parlamentarnoj govornici da srpski radikali imaju obucene voene jedinice ubacene iz Jugoslavije. O vezi s tim Miletic kaze: " Poslanik Stoile Stojkov je nedavno nas optuzio da imamo specijalno obucene voene jedinice, ubacene iz Jugoslavije s ciljem da rasparcaju Makedoniju sto ja najodgovornije negiram i slobodno mogu da kazem da Demokratska partija Srba u Makedoniji nema nit oruzja, nit paravoene formacije i ne zagovaramo secesiju makedonske teritorije". Po njegovim recima, izjave slicna onome koju je dao Stojkov imaju za ciljda da diskredituju njegovu partiju i da nju eliminisu iz politicke scene i to sada pre novih izbora. DPSM ne potice voenu opciju za Makedoniju jer mi vekovima zivimo zajedno na ovim prostorima sa Makedoncima, rekao je lider ove parije Miletic naglasavajuci da aktualna vlast ne treba da trazi neprijatelje tamo gde ih nema. On je naglasio da se zna ko radi na rasparcavanje Makedonije i da ako dodje nekada do rata na ovim prtostorima, tada ce srpski i makedonski narod biti na istoj strani.

  1. VLADINE MANIPULACIJE SA IZBORNIM ZAKONIMA Upravni odbor Narodne demokratske partije obvinuje Vladu Makedonije da manipulise sa izbornim zakonima ne vodeci racun da moze doci do blokade i da sve to moze imati opasne posledice za Makedoniju. U svom saopstenju za javnost celnici ove partije smatraju da aktualna Vlada treba snositi celi odgovornost ako na iducim izborima Albanci bojkotuju izbore. Zato PDP smatra da je posljedni trenutak da Vlada razgovara sa svim strukturama s ciljem da se usvoje novi zakoni koji ce omoguciti realnu nacionalnu i gradjansku ramnopravnost na izborima.

Slicni sadrzaj ima i danasnje saopstenje Demokratske partije Turaka u Makedoniji. Oni podvlace da ako se ne usvoje novi zakoni i ako se ne stvore uslovi za realniju zastupljenost svih nacionalnih kolektiviteta u republicki parlament, Turci ce najverojatnije biti prinudjeni da bojkotuju izbore.

  1. NOVI KOMUNISTI-POPIS JE POTREBAN SAMO EVROPI NOvi komunisticki pokret Makedonije sa sedistem u Gostivaru juce je organizovao susret sa novinarime. Ova partije je makedonsku javnost upoznala sa njenim aktivnostima i za ucesce ove partije na miting "Larisa 94". Na skupu "Mir na Balkanu"glavne su poruke bile mir na balkanu i otstranivanje blokada. Pretstavnici ove partije su takodje razgovarali sa pretstavicima Komunisticke partije Grcke pri cemu ocenjeno je da su sporna samo zastava i delovi ustavnih resenja a ne i ime koje za KPG podrazumeva geografski pojam. Za nove komuniste Makedonije nedavno zavrseni popis u Makedoniji je operacija koja je bila potrebna samo Evropi a ne i Makedoniji.