I TRECI POKUSAJ OPOZICIJE DA SRUSI VLADU NEUSPESAN

Skopje Jul 17, 1994

AIM, 18.07.1994

*SIZE *I po treci put opozicija nije uspela da obori Vladu mladog Branka Crvenkovskog ne samo zato sto uvek upotrebljava vec odavno poznate "argumente" vec i zato sto ne udi nikakva alternativu. Dakle njoj je cilj samo da Vlada padne a sta ce nakon toga Makedonija ne daje odgovor. * Predsednik vlade nije bio "inspiriran" da odrzi zavrsnu besedu jer su opozicioni parlamentarci napustili skupstinu pre glasanja: pre toga su povukli svoj zahtev za nepoverenje Vladi sto je nemoguce po Ustavu Makedonije.

Tekst

Na 77 sednici makedonskog parlamenta na dnevnom redu bila je samo jedna tacka - nepoverenje Vlade mladog Branka Crvenkovksog. Po treci put otkako je dosao na vlast i uvjek postavljeno sa strane opozicione VMRO-DPMNE. I zahtevi koji su istaknuti kako osnovni razlog da se makedosnkoj Vladi izglasa nepoverenje su ostali siti - tri puta "argumentirani" - spoljna politika, "neprirodna kolaicija" sa Albancima, "izdajnicka" politika itd. Sada je dodan joc i vanredni popis kao i katastrofalno stanje u privredi ali o njoj niko nije govorio na sednici Sobranja.

Dakle, na raspravi u kojo su nadvladavale diskusije opozicionih poslanika najvise se Vladi zamera da vodi pogresnu nadvoresnu politiku pri cemu su pale i vec poznate optuzbe u stilu "predavstva makedonskih interesa". Crvenkovskom se zamera da vodi drzavu u propast, da njegova vlada "mafijaska" ciji su resorni sluzbenici ljudi koji su duboko zagazili u organizovani kriminal. Na meti napada najvize je bio ministar unzrtraznjih poslova Ljubomir Frckovski. O njegovom ministarstvu je receno sve ono sto se vec godinama cuje sa strane poslanika VMRo-DPMNE. da je vode sumnjivi ljudi, da sve konktroliraju u Makedoniji praveci od nje policijsku drzavu itd.

Nakon celodnevne diskusije, premijer Branko Crvenkovski cak nije imao potrebu da se brani od optuzbi. Zbog cega? zato sto su opozicini poslanici nakon petnaesetminutne konsulatcije odlucili da povlace svoj zahtev za nepoverenje Vladi. Cudna odluka jer po Ustavu povlasenje zahteva nije moguc. Kad je predsednik Sobranja Stojan Andov potsetio opozicione poslanike da je njihova odluka neustavna oni su naopustili parlament. tako da Crvenkovski nije imao "inspiraciju", kako je sam rekao da obrazlozi svoju odbranu. Pri tome on nije propustio da kaze par reci i da navodi da ovakav stav opozicije u Makedoniji ne doprinosi jacanju demokracije. Na kraj svoje besede on je pozvao sve poslanicke grupe - i opozicione i one u poziciju - da doprinose da se bar do kraja njihovog mandata usvoje one zakone koji su iz sfere ekonomije. A ako ne moze ni to, rekao je Branko Crvenkovski, onda ne trebamo cekati novembar da bi smo raspisali izbore vec to trebamo ucinite sto prije. Taj poziv je on parlamentarcima uputio u ime Vlade i partije kojoj pripada SDSM.

Jasno je da VMRO-DPMNE ovaj put racunala i na aopstinenciju albanskih poslanika iz rada parlamenta. Smatrali su da je ovo pogodan trenutak da sobore Vladu ali su bili "preduhitreni";albanski poslanici su se vratili u parlament i dali su podrsku koalicionoj vladi u kojoj partipicira i njihova partija. Otuda je proizaslo i veliko razocarenje opozicionih parlamentaraca koji su na kraju napustili skupstinske lupe . A makedonska javnost je imala priliku jos jedan put da cuje poznate price o "neprirodnoj koaliciji" sa Albancima. Pri tome ne slucajno su postavljena i pitanja; sta zeli time da keze opozicija - da je neprirodan suzivot saAlbancima u istoj drzavi i da je neophodno razgranicenje s njima? Makedonska javnost polako pocinje da raspozaneje one koji se zalazu za stabilnost na ovim prostorima od onih kojima je do Makedonija stalo isto koliko i za lanjskom snegu. Iz govornice parlamenta neki nekadasnji clanovi VMRO-DPMNE javno su prozvali rukovodstvo ove partije da im je "centrala" van makedonije pri cemu nije tesko da se pogadja sediste te "centrale" - Bugarska. Ovaj potez VMRO- DPMNE mozda najvise je ostetila nju samu jer kao retko kada do sada iznela na povrsinu njene detsruktivne ciljeve i neosnovanost njenih napada na rukovodstvo Makedonije. To je jedina korist iz ovog zahteva za nepoverenje vlade mladog Crvenkovksog. nakon treceg puta izgalsanog poverenja njegova vlada je izasla jaca nego ikad ranije. A opozicione saitne partije na celo sa najvecom VMRO-DPMNE definitivno slabi svoje pozicije medju biracima i samo cude je moze spasiti od totalnog fijaska na sledecim izborima. kad su izbori u pitanje nista se ne zna jer dovoljan je mali "potez" nalik onog u Tetovo da se za jedan dan smeni raspolozenje biraca. T.A.