OTVARANJE BUGARSKO-MAKEDONSKE GRANICE!?

Skopje Jul 9, 1994

(Inicijativa bugarskih parlamentaraca)

AIM, Skopje,10.07.1994

Dopisnik "Nove Makedonije" iz Sofija javlja da su pedesetoro bugarskih parlamentaraca potpisali apel da se u celini otvori makedonsko-bugarska granica likvidacijom carinske i pasoske kontrole. Potspisnici ovog apela, kako pise dopisnik "Nove Makedonije", su pretstavnici svih parlamentarni grupa i ocekuje se da iduce nedelje ovaj aprel oficoijalno bude dostavljen parlamentima u Bugarskoj i Makedoniji.

Ovu ideju zvanicno vodi poslanik Vasil Zlatarov iz opozoicionog Saveza demokratskih snaga i bilo bi interesantno da se sazna koji su njihovi pandani u Makedoniji. "Nova Makedonija" obavestava da je sadrzaj ovog apela za prvi put obelodanjen u sofiskom listu "Makedonija" koji je organ VMRO-SMD, poznate antimakedonske organizacije. U apelu se istice da otklanjanje carinske i pasoske kontrole na makedonsku-bugarsku granicu "oznacavat ce pocetak novih odnosa medju balkanskim narodima i njihovim drzavama". Sto se tice postojanja makedonskog naroda , u ovom dokumetntu se istice da se to treba prepustiti istoriji i iducim pokolenjima da daju odgovor na sva danas sporna pitanja. Ako se ovo ostvari njeni ideolozi misle da bi Makedonija puno dobila a najvise to sto bi "od zatvorene kontinentalen drzave postala crnomorska drzava".

Ovaj dokument , kako javlja dopisnik "Nove Makedonije", predvidja osnivanje mesovite parlamentarne komisije koja bi bila zaduzena da oformi oficijalni dokumenat za likvidaciju pasoske i carinske kontrole. Dileme koje postavlja dopisnik ovog lista su sasvim opravdane: koje bi bile posledice za Makedoniju ako dodje do realizaciji ove ideje.

Nije nepoznato da se u nekim bugarskim krugovima vec dugo vreme radi na tome da se iskoristi sadasnja situacija u Makedoniji - njena izolovanost - da bi se realizovale velikobugarski ciljevi. Malo je onih politickih krugova u Bugarskoj koji se na slazu da je dosao pravi trenutak da se Makedonija vrati "matici zemlji". Nesuglasice ne postoje oko toga dali da se ona pripoji Bugarskoj vec kako. S jedne strane su oni koji misle da se to moze postici pritiscima na Makedoniju slicnim onim koje sprovodi Grcka i Srbija, dok s druge strane su oni koji se zalazu da se "cilj" dostize "miriljubivim metodima". U tom duhu je i ovaj apel koji iza floskule "pocetak novih odnosa medju balkanskim narodima i njihovim drzavama" zeli realizirati vekovni san - veliku Bugarsku.

Zvanicna Makedonija je vec odavno obznanila da je zainteresovana za Evropu bez granica. Kao i to da sa svojim susedima zeli da vodi politiku jednake distance. Apel bugarskih parlamentaraca bio bi progresivan kada ne bi se znalo da ovaj sused ne priznaje postojanje makedosnkog naroda i makedonskog jezika. Zato ovaj apel najmanje je apel za mir. Njegovo sprovodjenje bi otvorilo na Balkanu "nedefinisani karakter Makedonije" nakon cega bi dosle do izrazaj sve pretenzije njenih suseda. Otuda sa pravom dopisnik "Nove makedonije" zaklucuje da ovaj apel gleda prema Evropi, ali prema onoj iz 19 veka e ne ove danasnje. Ovaj pael je iz kategorije onih koji su danasnjem Balkanu doneli krv i rusevine pa zato kao takav on nikome ne treba sve dok se balkansko pitanje ne resi u globali. U tom cilju su se ovih dana u Istanbulu sastali bugarski premijer Zelju Zeljev i turski premijer Tansu Ciler. Premijeri ovih dveju balkanskih zemalja, kako se saznaje, na dnevnom redu su imali i mogucnost odrzavanja balkanske konferencije. Obe strane su izrazili svoj strah da ce ovaj predlog biti neprihvatljiv za Grcku i Srbiju. Indikativno je to, sto se tice ovog susreta, a gledano sa ugla pisanja turskih novina, da Zeljev i Ciler nisu izneli nista u javnosti iz delova njihovih razgovora vezanim za Makedoniju. Tema Makedonije ostala je tajna za javnost sto daje osnovu spekulacijama da se u posljedno vreme sve vise i vise kod susednih zemalja raste interes za novu drzavu na Balkanu - Makedoniju? Sta oni misle o njenoj buducnosti sve se manje i manje moze saznati ali stoji cinejnica da ima sa svih strana onih politickih krugova poput bugarskih parlamentaraca koji bi odma izbrisali granicu svoje drzave prema Makedoniji . Sve to u ime neke "nove suradnej balkanskih naroda i njihovih drzava". Balkan vec godinama krvari bas zbog takvig "progresivnih" ideja. T.A.