BUGARSKA POVECAVA ANTIMAKEDONSKU KAMPANJU

Skopje Jun 25, 1994

AIM, Skopje, 25.06.1994

Danasnja "Nova Makedonija" prenosi tekst svog dopisnika iz Sofije "Popis kao neizdrzljivi izazov" gde se opisuje antimakedonska histerija u Bugarskoj u danima dok se u Makedoniji sprovodi popis stanovnistva. Kako javla dopisnik ovog lista, bugarija je preduzela i konkretnih koraka da bi diskvalifikovala popis. Ministarstvo spoljasnih poslova smatra da su standradi popisa stanovnistva u Makedoniji daleku ispod evropskih i da nisu obezbedjeni ravnopravni uslovi da bi se gradjani izjasnili o svojoj nacionalnoj pripadnosti. Zvanicna Sofija, kako pise skopski list "Nova Makedonija", s ovim svojim stavovima upoznala je Savet Evrope, KEBS i kopredsednike medjunarodne konferencije za bivsu Jugoslaviju.

Antimakedonska kampanja posljednih dana postaje intenzivnija. U njoj, za prvi put su uklucene takoreci svi politicki subjekti, i oni opozicioni i politicke partije na valst. Bugarska stampa je uporna u tvrdnji da u Makedoniji postoji bugarstinA. Dakle,teza da su Makedonci Bugari, danas dobija na intenzitetu u Bugarskoj. Danasnjoj Sofiji najvaznije je da bude sto manji broj Srba i Albanaca u Makedoniji, smatrajuci da bi u boljim vremenima sa makedoncima lako "sredili svari".

Dali je na vidiku "nova istoriska greska" bugarske, kako navodi dopisnik "Nove Makedonije" iz Sofije? Gledajuci rezultate takve kampanje, moze se jos sada tvrditi da je ona kontraproduktivna i navodi vodu i tudji mlin. Ono sto najvise zbunjuje u ovim trenucima jeste cinjenica da se danas javno u Bugarskoj navodi da je priznanje drzavnosti Makedonije samo teznja da se stite bugarska istorija i jezik u ovoj drzavi. Zvanicna Bugarska cini se nikada nije imala dileme oko toga ko su Makedonci i mozda iz ovog proizlazi i sutnja Zeleva. Dakle, Bugarskoj se zuri. Ona otvorenije nego ikada ranije obznanjuje svoje stavove da ne priznaje makedonski narod i makedonski jezik. Mozda ovim ona daje do znanje ostalima susedima da licitacija za Makedoniju se ne mze odvijati bez nje.

* DRZAVLJANSTVO NIJE USLOV ZA POPIS

AIM, Skopje, 25.06.1994

Nejasnoce koje su proizasle oko toga dali se mogu popisati gradjani koji jos nemaju regulisano drzavljanstvo, otklanja saopstenje MUP-a Makedonije u kojoj se kaze:

Zakonom za popis stanovnistva, porodica, stanova i poljoprivrednih gospodarstva Republike Makedonije u 1994, popis stanovnistva jeste nezavisna operacija od one za regulisanje drzavljanskog statusa gradjana Republike Makedonije koja se odvije sprema Zakonu za drzavljanstvo u Republici Makedoniji.

Dakle, popisatce se celokupno rezidentno stanovnistvo koje se u kriticnim momentom nalazi u Republici Makedoniji, bez razlike dali je regulisalo ili ne drzavlajnstvo a kao dokaz za identifikaciju sluzit ce osobna karta izdata prije 01.04.1993 godine. Postoje pet mogucnosti da se popuni grafa o drzavljanstvo, medju kojima i ona da je podnet zahtev za regulisanje drzavljanstva.

Ocekuje se ovo saopstenje da smanji napetost oko popisa i nejasnoce oko toga dali on obuhvata samo drzavljane ove zemlje ili celokupno rezidentno stanovnistvo. Takodje se ocekuje da i ekspertska grupa Saveta Evrope predlozi Memorandum. Nezvanicno se saznaje da je ovaj Memorandum prihvacen sa strane Drzavne popisne komisije. Ovim Memorandumom predvidja se u makedonskim porodicama osim Makedonca-popisivaca da ucestvuje i Albanac - popisivac, isto kao sto je dosada u albanskim porodicama prisustvovao i popisivac Makedonac. Dali ce ovo biti dovoljno da konacno popis stanovnistva krene svojim normalnim tokom i inetnzitetom, saznace se uskoro.

T.A.