ZLOUPOTREBA ZRTVE

Skopje Jun 24, 1994

AIM, Skopje, 24.06.1994 *SIZE*

*Majke iz Tetova su nakon ubistva mladog Vase Trpcevskog iz Tetova dosle u Makedonski Parlament. * Trazili su da ih vlast zastiti od njihovih suseda Albanaca i predupredili su da ako ona to ne ucini one ce zatraziti da ih stiti "njihova bradja" iz susedstva - Srbi. * One su jos trazili da se nikako ne dozvoli Albancima da otvore univerzitet na njihov maternji jezik, da se zatvaraju skole na albanskom jeziku, da se udalje sa posla albanski policajci, da se zatvore kafane ciji su vlasnici Albanci ... * Majke iz Tetova u Makedonski parlament su bile primljene od Stojana Andova (predsednik makedonskog Sobranja) i Lubomira Frckovsko (ministar MUP-a Makedonije). * Njihova poseta je na razlicite nacine bila komentirana u ovdasnja sredstva informisanja.* Specijalno za AIM ovaj dogadjaj komentira urednik unutrasnje rubrike dnevnog lista "Flake" Emin Azemi.

Izgubljeni zivot mladog Vase Trpcevksog iz Tetova, jeste velika tragedija za njegovu porodicu i nije moguce da normalan covjek ne saoseca sa roditeljima ovog mladica koji je pao kao zrtva jednog trenutka bezumlja. U jedan urbani ambijent kao sto je Tetovo, gde se preplicu razni etniteti i religije, ovakvi tragicni dogadjaji dese se tada kada se konfrontiraju dve ili vise grupa za najbanalne razloge. Svakako da niko nije mogao da pretpostavi da ce jedna obicna svadja imati takav tragican epilog, jos vise kad je zrtva iz drugog nacionalnog tabora. Sama cinjenica da je konflikt nastao izmedju dveju grupa razlicitih nacionalnosti, daje dogadjaju drugi smisao, smisao koji u ovaj balkanski diskurs razmislanja apriori poprima kobne konotacije.

U etickoj filozofiji Albanaca, ubojstvo je kodificirano jednim starim kononskim kodom i uvjek se smatra da ubici nije nista lakse od ubijenog. Saucesce , kao moralna institucija kod Albanaca je standardizovana u i poprimila je zivotnu normu. I nikada se ne dozvoljava da se u ime saucesca izrazava otrovna mrznja prema ubici. Albanci nisu takvu mrznju iskazali ni u slucaju mizernog ubistva Hisnija Ceke jedne kobne noci takodje u Tetovo sa strane grupe Makedonaca. Oni su bili svesni da za ovaj zlocin nije bio kriv celi makedonski narod a jos manje su bili krivi dva univerziteti na makedoskom jeziku. Albanci takodje su bili svesni da za taj zlocin nisu bili krivi drzavni rukovodioci Makedonije a ni tetovska policija u celini. Zene- albanske majke iz Tetova ne samo da nisu se uputili da idu u Parlemant Makedonije, vec su nasatvili da vaspitaju svoju decu, da ih salju na zapad da bi zaradili za hleb ili na neki univerzitet van od Makedonije.

Scena zena - makedonskih majki u Parlament Makedonije bila je negacija onog sto cilja zvanicna makedonska politika na celo sa predsednikom Kiro Gligorovom. Albanci ne zele da veruju da su Stojan Andov i Ljubomir Frckovski crne table gde se mogu napisati poruke u stilu onih u Kosovo Polju. Za srecu, ova dvojicu su u jednoj ruci pazljivo drzali casu prepune gorcine da ne bi pala na zemlju dok u drugoj ruci veliku spuzvu skojom su na licu mesta brisali neke militantne poruke takozvanih zena - makedonskih majki iz Tetova. "Nije dobro sto tu govrite za politiku jer to nije vas posao...Ovo sto vi zahtjevate, da se stite makedonska deca, traze i albanske majke", rekao je Stojan Andov, scim je jasno pokazao da je Beograd u drugoj drzavi i nikako ne u Makedoniji. Gospodinu Anmdov su po svemu sudeci bili sasvim jasni stvarni motivi nezadovoljstva takozvanih makedonskih majki, od kojih se nijedna nije pretstavila kao majka vec kao komandos koji je spreman da ne birajuci sredstva da prevrne staru srpsku sajkacu.

Albancime i Makedoncima je jasno da i jedna takva nesreca nekome moze da posluzi kao uvod da bi poceo da peva staru srpsku pesmu "Ko to kaze..."A bas takva pesma koja neometano odjekuje nocu kroz Tetovo bila je onaj fitilj koji je potpalio svadju medju mladim Albancima i Makedoncima. Ruka koja je tu noc drzala noz nikako se ne moze identifikovati sa svim albanskim rukama jer, za nesrecu, te ruke nastavljaju da obave najteske fizicke poslove u Makedoniji. U medjuvremenu, grupa takozvanih uzaloscenih makedonskih majki iz Tetova puno grese kada liju suze protiv otvaranja univerziteta na albanskom jeziku. Ovim one zele da se poveca broj delikvenata medju nepismenim Albancima. One ne zele da se poveca broj obrazovanih Albanaca. Kao da im nije jasno da ce i njihova deca biti bezbednija kada se uvece sretnu sa mladim obrazovanim Albancima. Mladi obrazovani Albanci mozda bi vise tolerirali Makedonce, pa cak i tada kada upucuju navrede na njihoj adresi u stilu "Ko to kaze..."

Izgubljeni zivot mladog Vase Trpcevskog ne bi trebao da bude barometar suzivota medju Albancima i Makedoncima. To sto razdvaja ova dva etniteta vec odavno je zatvoreno nekuda na severu, tamo gde polarni medved bez prestanka sanja budan kako da preuzme strateske tacke na severu Makedonije. Ovom prilikom makedonske majke iz Tetova slabo su odigrali ulogu zrtve, pa cak i u trenucima kada su se mucile da skrenu paznju javnosti iz Cupinog Brda u Krivoj Palanci ka sirokim poloskim poljima Tetova.Bila je pogrdna ta slika kada se tudja nesreca zloupotrebljava za politicke ciljeve.

EMIN AZEMI