SRPSKI VOJNICI ZAUZELI SU DEO MAKEDONSKE TERITORIJE

Skopje Jun 19, 1994

AIM, Skopje, 19.06.1994

*SIZE

*Srpski vojnici se ukopavaju na teritorije Makedonije na starteskoj tacci Straza. *Unproforci zasada samo osmatraju srpske polozaje. * Ministar narodne odbrane Makedonije dao je petnaesetodnevni rok srpskim vojnicima da napuste zaposednutu teritoriju. * Javnost Makedonije osudjuje ignorantski odnos sopstvene Vlade. *Dali se bosansko ludilo seli na jug Balkana? *

Nije ovo prvi put da srpski vojnici ulaze na teritoriji Makedonije ali oni su ovaj put cinise dosli sa namerom da vecno ostanu. Vise incidenata na srpsko-makedonskoj teritoriji posljednih meseca kako da su opipavali puls za ono sto je sada stvarnost - srpska regularna vojska se ukopava na teritoriji Makedonije kod strateske tacke nazvanu Straza. Mozda je slucajnost to sto su se srpski vojnici na makedonskoj teritoriji ulogorili neposredno prije pocetka popisa stanovnistva ali sasvim je izvesno da je ovo tek pocetak otvaranja granicnog problema medju ovim dveju drzava. Imeno, Srbija granicu sa Makedonijom smatra administrativnom, sto znaci da ona ne priznaje dosadasnje granice a ujedno i nije spremna ici na pregovore za njihovo konacno definisanje.

Srpski vojnici iz sastava takozvane Savezne Republike Jugoslavije iskopali su rovove i postavili su mitraleska gnezda na koti naszvanu Straza. Znaci oni su usli negde oko 500 metara na teritoriji Makedonije. Vojnici Republike Makedonije zasada osmatraju srpske polozaje sa udaljenosti od oko stotina metara izbegavajuci direktni kontakt kako bi se izbegli konflikti. Na licu mesta su i Unproforci, koji su takodje postavili svoje osmatracke stanice. Prema nekim informacijama, srpski vojnici se ovde nalaze vec vise od mesec dana i svakom danom "napreduju" po dubini u makedonskoj terotoriji. Ova kota je vrlo vazna za srpsku vojsku zato sto se iz nje mogu lako osmatrati pogranicne karaule Ramna Niva, German, Kopriva koje se nalaze na srpsko-makedonskoj granici i ona Deve Bair, na bugarskoj granici.Ovakav polozaj nema kota Cuka na srpskoj teritoriji odakle su dosle jedinice srpske vojske koje se sada ukopavaju i dovlace naoruzanje na teritoriji Makedonije. Makedonski vojnici tvrde da im cesto uniformisani i naoruzani "gosti" iz Srbije dovikuju:"Nemojte nam prilaziti! Ovo je Srbija!"

Niko vise ne zna do kuda doseze Srbija ali je vise nego jasno da ona nastoji ici dalje. Ko je moze zaustavite!? Svakako da joj nista ne moze nenaoruzana Makedonija. Nju moze urazumiti samo medjunarodni faktor ako je za to zainteresovan. Da je Srbija odlucila ici "dalje" kad je u pitanje Makedonija govori i intenzivirana antimakedonska propaganda u srpskim medijima kao i agresivniji adnos Srpske Pravoslavne Crkve prema Makedonskoj Pravoslavnoj Crkvi. Ona MPC preporucuje da se vrati "kanonoskoj majci" dozirajuci svoje pretnje s time da je ugrozena od ostalih religija. I razno razne srpske asocijacije u Makedoniji u posljedno vreme su postale agresivnije. U tom kontekstu vredi istaci njihovu pretnju da ce bojkotovati popis stanovnistva i naglasavaju da ako drzava ne udovoli njihovim zahtevima oni su spremni i imaju mogucnost da realizuju ne samo kulturnu outonomiju vec vise od toga.

Dali sve to znaci da je neko iz "majke Srbije" dao znak da je kucnuo cas kada se trebaju mobilisati sve srpske snage unutar i izvan Makedonije? Nije lako dati odgovora na to pitanje ali i nije tesko zakluciti da Srbija nece se tek tako pomiriti sa postojanjem Makedonije a jos manje sa sadasnjim njenim granicama na severu. Da se ipak nesto kuva govore i nezvanicne tvrdnje da neki "Srbi starosedioci u Makedoniju ubrzano menjaju svoja prezimena". Valda da ne bi bili zateceni ako dodje do nesto. I dok srpski vojnici svakim danom ulaze sve dublje i dublje na teritoriji Makedonije, ovdasnju javnost iritira indiferentni odnos Vlade Makedonije. Ministarstvo odbrane je reagovalo tek otkako su makedonski mediji obznanili gorku istinu da je deo teritorije Makedonije pod srpskom okupacijom. Za razliku od makedonske medije, oni srpski vec su pustili u opticaj stare arhetipske slike i mitoloske obrasce u stilu "ugrozenosti srpskog naroda", "srpska zemlja", "stara ognista", "groblja srpskih vojnika" i dr. U srbiji drzavni mediji stvaraju psihozu ugrozenosti i zato ulazak srpskih vojnika na teritoriji Makedonije objasnjavaju recima da je to "izmisljotina makedonskih novinara". To su poznati recepti, kao oni koji su vec dali svoje "rezultate" u Bosni.

Dakle srpski vojnici sada se nalaze na teritoriji Makedonije. Dali ce nastaviti napredovanje dosadasnjim tempom (stotinak metara nedeljno) ili ce uvecati brzinu, uskoro ce se vidjeti. Do tada ostaje nada da se bosansko ludilo nece seliti na jugu Balkana. KIM MEHMETI