SLUZBA DRZAVNE BEZBEDNOSTI MAKEDONIJE PRIKRIVA KRIMINAL I RASTURA OPOZICIJU?

Skopje Jun 16, 1994

AIM, Skopje, 17.06.1994

SIZE

* Dali su tacne tvrdnje da u Makedoniji postoji organizirani kriminla? * Novinarski krugovi nagadjaju da su postojale i neke prijave protiv jednog ministra kao i protiv jednog visokog funkcionera u Ministarstvu za odnose sa inostrantvom, ali do su one "zataskane". * Vec nekoliko dana u Makedoniji pred ociju javnosti ilzlazi sav "prljavi ves" najvece opozicione partije - VMRO-DPMNE. * VMRO-DPMNE nalazi se pred totalnim rasulom a njene vodje obvinjuju se medju sobom ko je veci spijun i saradnik SDB. *Ceste posete partiske vrhuske VMRO-DPMNE-a Sofiji uoci vaznih politickih dogadjaja u Makedoniji, daje povoda politickim analiticarima da tvrde da je potpadanje tesnog rukovodstva pod uticaj Bugarske glavni razlog previranja u ovoj partiji te da bas zbog napola otkrivenih tajnih radnji, rukovodstvo zeli umesati SDB, tacnije, da skrene paznju javnosti na drugu stranu.*Ocekuje se da Ministra unutrasnjih poslova Ljubomir Frckovski obelodani "bugarske veze" VMRO-DPMNE-a i da bas zbog nakupljenih dokaza kod policije, ova prtija postaje nervozna i pravi naivne greske.

Ono sto je zadnjih nedelju-dve najaktuelnije u Makedoniji, jesu previranja u najvecoj opozicionoj partiji, VMRO-DPMNE, koja je cini se blizu raspada, kao i izvesne polarizacije u Ministarstvo unutrasnjih poslova, koje rukovodi ministar Ljubomir Frckovski, vrlo blizak predsedniku Kiru Gligorovu, poznati intelektualac i nekadasnji borac za ljudska prava. Zadnji dogadjaji, pokazuju da dogadjaje u opozicionoj partiji, kao i u spomenutom Ministarstvu treba razgledati zajedno.

Najpre, pre oko dva meseca, potsekretar u Ministarstvu, a prvi covek Javne bezbednosti, Pavle Trajanov, izjavio je za vodeci list "Novu Makedoniju", da u Republici Makedoniji postoji organiziran kriminal, da su umesani visoki vladini funkcioneri i da se na taj nacin finansiraju neke politicke partije. Ministar Frckovski je brzo i ostro reagovao - izrazio je spremnost policije da se kriminalu, ukoliko postoji, efikasno usprotivi. Ali, pozvao je potsekretara Trajanova da svoju izjavu u "razumnom periodu" efektuira krivicnim prijavama. U "razumnom periodu" efektuira krivicnim prijavama. Potsekretar je "zaradio" naglo unazadjenje u policiskoj hierarhiji ali je i dalje ostao na svojim tvrdnjama. Novinarski krugovi su nagadjali da mu nije uspela prijava protiv jednog ministra koji je koji mesec pre toga podneo ostavku, kao i protiv jednog visokog funkcionera u Ministarstvo za odnose sa inostranstsvom.

Pre 15 -tak dana pocinje da izlazi na oci javnosti "prljavi ves" opozicione VMRO-DPMNE. Objavljeno je formiranje frakcije imenovane kao Makedonska nacionalna demokratska grupa. Vodje su doskorasnji koordinator poslanicke grupe, Tomislav Stefkovski i poslanik Stoile Stojkov. Jos je nepoznato kolika je stvarna moc frakcije, koja je usput ustvrdila da je VMRO-DPMNE antimakedonske orijentacije. Ali, deobe su sada jos vise intenzivirane u ograncima u unutrasnjosti drzave, gde i od ranije postoji paralelizam partiskih organa. Frakcija istice da je partija, tacnije njeno tesno rukovodstvo, nacinila puno gresaka. Lideri Ljupco Georgievski, potpredsednica Dosta Dimovska kao i generalni sekretar Boris Zmejkovski, su prema tvrdnjama, krivi sto je partija cesto puta etiketirana kao probugarska i proteroristicka. Radi se i o tome da se partija nije ogradila od nedavno formiranog Pokreta za prijateljstvo i saradnju izmedju Republike Makedonije i Republike Bugarske, gde se svila svita koja u Makedoniji vazi kao probugarska, kao i gosti iz Bugarske, visoki bivsi i sadasnji politicari koji su se zadnjih godina utrkivali ko ce vise negirati postojanje makedonske nacije, i svojatati je. Ne samo da se nije ogradila, vec je tamo prisustvovala i potpredsednica Dimovska, koja je rekla "Bugarski narod i narod Makedonije", sto je u zadnjih 50-tak godina najiritirajuca fraza za Makedonce.

Tada pocinje da se dovodi u vezi i policija, tacnije Sluzba drzavne bezbednosti. Rukovodstvo VMRO-DPMNE okrivljuje SDB da nastoji rasturiti partiju. Optuzbe glase da SDB prisluskuje sluzbene partiske telefone i da formira frakciju, ciji je lider Stefkovski, navodno, saradnik Sluzbe. Na jednoj pres-konferenciji se pokazuje cak i dokument, fotokopija navodnog telefonskog razgovora izmedju potpredsednice i Stefkovskog. Naravno, Ministarstvo ne samo da demantira slucaj, vec i da SDB nema nikakvog udela u partiskim previranjima, te komentar je da partija na ovaj nacin zeli prikriti sopstvene probleme i slabosti. Drugi covek frakcije, Stojkov, koji je inace pretsednik Skupstinske komisije za pracenje rada SDB-a, tvrdi da je spomenuti dokument falsifikat. Neoficijalne tvrdnje govore da dokument potice od takozvane partiske policije koju navodno, vec duze vremena prisluskuje partiske telefone, opremom koja je nabavljena iz inostranstva.

Navodno, prema tvrdnjama partije, SDB prati VMRO-DPMNE vodeci je pod sifrom "LAV" u operaciji "Raskol". Ranije, kako tvrdi partija, njena sifra kod SDB-a bila "Duvlo".(Za operaciju "Duvlo" se vezuje organiziranje partije sa namerom da formira paravojne formacije).

Kulminacija dogadjaja u partiji desila se u vreme kad su Georgievski i Dimovska bili u Ofiji, gde su se, kako neoficijalno tvrdi "Nova Makedonija" susretali i sa pretstavnicima vrhovistickih (antimakedonskih) organizacija, sa pretstavnicima tajne sluzbe bugarske policije, da se navodno radi i o sumi novca primljenog za "neke aktivnosti" u Makedoniji itd. Sve ovo, kao i ceste posete partiske dvojke Sofiji uoci vaznih politickih dogadjaja u Makedoniji, daje povoda politickim analiticarima da tvrde da je potpadanje tesnog rukovodstva pod uticaj Bugarske glavni razlog previranja u VMRO-DPMNE. Te, da bas zbog toga napola otkrivenih tajnih radnji, rukovodstvo zeli umesati SDB, tacnije , da skrene paznju javnosti na drugu stranu.

Nije ovo prvi put da VMRO-DPMNE optuzuje SDB. Prvi put se to desilo jos 1991 godine, dok je Makedonija jos uvek bila sastavni deo Jugoslavije. Osnovac partije i njen pocasni predsednik, kontraverzna licnost koja je dugo bila u emigraciji, Dragan Bogdanovski, obelodanio je da Ljupco Georgievski saradjuje sa bugarskom sluzbom bezbednosti i sa vrhovistickim bugarskim organizacijama VMRO-SMR i MPO. Posle ovoga Bogranovski je iskljucen iz partije i proglasen saradnikom UDBE (jugoslovenska sluzba bezbednosti). Ostro je napadnut tadasnji Sekretarijat unutrasnjih poslova Makedonije da dejstvuje sa ciljem da unisti partiju. Udbasem, potom, proglasen potpredsednik partije, Vladimir Golubovski, koji je posle izvesnog vremena formirao svoju partiju, VMRO-Demokratska partija. Od tada, pa do danas, iskluceni su veliki broj opstinskih rukovodioca partije, pod istom optuzbom - da su saradnici policije. Prakticno, u VMRO- DPMNE svako u svakoga sumnja i uvek se govori o postojanju nekakvih spijuna - probugarskih, prosrpsik, spijuna u korist policije itd.

VMRO-DPMNE, prema sopstvenim tvrdnjama, ima svoje ljude koji donose tajne policiske dokumente. najpre, to je Aleksandar Dinevski, koji je bio visoki funkcioner u Ministarstvu, a potom, kao unazadjen, napustio je posao i prisao partiji. Zatim, sekretar partije, Zmejkovski, tvrdi se, dobivao informacije od potsekretara SDB-a, Slobodana Bogoevskog, sto Ministarstvo demantira.

I, bas ovih dana, ponovo postaje aktuelna tema - postoji li organizira kriminal u Makedoniji. Jos jedan covek je smenjen u Ministarstvu. Radi se o Bograncu Gogovu, koji je bio zamenik rukovodioca Sluzbe za operativne stvari. On je posle smene odrzao pres-konferenciju i ponovio tvrdnje koje je ranije bio izneo vec spomenuti bivsi potsekretar Pavle Trajanov. Gogov tvrdi da je smenjen "jer se licno nije uklopio u semi prikrivanja kriminala!" Ministarstvo, ponovo, reaguje brzo i pres-konferenciju drzi potsekretar javne bezbednosti Dime Djurev, koji tvrdi da nema organiziranog kriminala, mafije, vec da se radi o pojedinacnim privrednim kriminalnim dejstvima. Jos jedan visoki policiski funkcioner, m-r Grozdan Cvetkovski, tvrdi da postoje samo indicije.

Dali ce i Bogdanco Gogov, kao sto je to vec Pavle Trajanov, biti predmet interesiranja VMRO- DPMNE u nastojanjima partiskog rukovodstva da upozna tacne informacije SDB-a? Cini se da se puno toga lomi i u partiji, ali i u policiji, cije konce drzi Socijaldemokratski savez, vodeca partija u vladajucoj vladinoj koaliciji. Novinari ocekuju da se oglasi ministar policije Ljubomir Frckovski. Ocekuju da obelodani "bugarske veze" VMRO- DPMNE-a, tumaceci da je bas zbog nakupljenih dokaza kod policije, ova partija tako nervozna i da pravi naivne pocetnicke greske. A, novi parlamentarni izbori su tako blizu, da je sve vrlo nezgodno - i za VMRO-DPMNE, ali i za vodeci SDSM. PANTA DZAMBAZOVSKI