TKO CE STITITI MAKEDONIJU OD SVOJIH PARLAMENTARACA!?

Skopje Apr 26, 1994

AIM, Skopje, 26.04.1994

SIZE

*Predlog Vlade da se na iducim izborima primeni kombinirani model izbora republickih parlamentaraca - 120 po vecinskom principu a 20 po proporcioanlnim principu - podrzavaju samo tri od cetri partija koja sacinjavaju koaliciju. * Partija Albanaca - PDP- ima svojih primedaba i smatra da je najdobar za Makedoniju proporcionalni izborni princip. * Nakon primedbe Esrefa Aliua da diskusija nekih makedosnskih poslanika stvara pogodno tlo za neofasizam, zamalo da dodje do fizickog obracuna. *Povecava se mogucnost da se izazove parlamentarna i politicka kriza. * Neki od danasnjih poslanika u Sobranju makedonije mogu iz svog pakla da izadju kada god zazele, samo sto su njihove vrednosti takve da im se put iz pakla do realnosti cini strahovito opasnim.

Parlamentarci makedonskog Sobranja po ko zna koji put dokazuju da ne mogu verovati onome sto je istina vec onome sto oni zele da bude istina. Tako da njihove diskusije ponekad ostavljaju utisak kao da se ne odnose na ovu drzavu vec na neku irealnu, na drzavu koja u najmanjoj ruci pretstavlja "prizeljkivani" projekat. Kao rezultat toga mogu se cuti diskusije pocevsi od onih da u Makedoniji treba da se zabrane sve partije nemakedonaca pa do toga da je u Makedoniji prisutan pravi neofazizam. Dakle, dok parlamentarci insistiraju da odbrane tezu da oni koji su u paklu tamo su po sopstvennom izboru, gradjani opravdano strahuju da ce sledeci novembarski izbori biti preteski za njih. To je najdobro dokazala posljedna 74 prekinuta sjednica Sobranja Makedonije na kojoj je trebalo da se usvoji , pokraj ostalih, i izborni zakon. Ukratko,iako je na dnevnom redu bio ponudjeni izborni zakon, narodni izbaranici nisu propustili mogucnost da celu diskusiju svedu na njohovu "omiljenu temu": Albanci i Makedonci. Odnosno, pocelo je obradjivanje poznatog polja - dali su Albanci nesretni zbog toga sto zive sa Makedoncima ili nesreca Makedonije je u tome sto u njoj zive i Albanci.

Sto se tice samog predlog zakona on nudi kombinirani model: 120 poslanika da budu izabrani po vecinskom principu a 20 njih po proporcionalnom principu. Dakle, predvidja se da iduci sastav narodnog doma bude povecan za 20 poslanika i da ima ukupno 140 parlamentaraca. Ovakav predlog Vlade su podrzali tri partije od cetri koliko ih ima u koaliciji - SDSM, LP i SPM. Cetvrti koalicioni partner, partija Albanaca PDP, ima svojih primedaba na ponudjeni Zakon. Ona se zalaze da se po proporcionalnom principu izaberu najmanje 40 poslanika, a neki parlamentarci iz ove partiej zalazu se da taj postotak bude pola-pola. S druge strane opozicija se zalaze da broj poslanika ostane isti, dosadasnji. Odnosno da i dalje Sobranje Makedonije ima samo 120 poslanika koji ce biti izabrani vecinskim sistemom. Albanci u makedonskom parlamentu kazu da nemaju nista protiv takvih predloga ali ukoliko Vlada promeni Zakon izbornih jedinica. Oni tvrde da su izborne jedinice tako sastavljene da ima albanskih poslanika koji su u parlament usli sa 12000 glasova dok Makedonaca koji su poslanicko mesto obezbedili samo sa po 2000- 3000 glasova. Ukratko oni smatraju da je to namerno tako uradjeno samo da bi njihov broj u Sobranju bio sto manji i pri tome navode primer Tetova (gde je vecinsko stanovnistvo Albanaca) a koja je u Sobranju zastupljena sa istim brojem poslanika kao i Bitolj koja ima znatno manji broj stanovnika. Poslanici opozicije smatraju da je proporcionalni model stetan za Makedoniju jer on vodi ka nacionalnoj homogenizaciji i povecanje broja poslanika nemakedonaca , da ce povecani broj narodnih izabranika opteretiti republicki budzet. Albanski poslanici isticu da jedino proporcionalni princip omogucava i malobrojnim nacionalnim kolektivitetima da budu zastupljeni u Sobranju a koji po vecinskom principu nikad ne bi mogli to da ostvare.

I dok je na pocetku diskusija po amandmanima isla u pravcu "dobro je ali moze i bolje", nakom diskusije poslanika PDP-a Esref Aliua koji je rekao da nacin na koji se brane neki amandmani sa strane makedosnkih poslanika otvara mogucnost da ozivi ideja za unitarnu drzavu i stvara pogodno tlo za pojavu neofasizma, zamalo da dodje do fizickog obracuna na govornici. Poslanici iz drugog tabora - partije makedonskog nacionalnog bloka na celo sa VMRO-DPMNE - iskoristili su mogucnost da iz parlamentarne govornice objasne albanskim poslanicima sta je demokracija a sta neofasizam. Sve u stilu "budite sretni sto uopste imate pristup u ovaj visoki republicki dom." Replike oko toga sto je veca nesreca za Makedoniju - nepopustljivost Makedonaca ili nezadovoljstvo Albanaca - prekinuta je u trenutku kad je koordinator poslanicke grupe PDP Muhamed Halili pokrio mikrofone na govornici tako da je sprecio Todora Petrova (nezavisnog poslanika poznatog po svojim antialbanskim stavovima i po jednim davnim amandmanom gde je predlozio da se u Makedonijni svi izjasne kao Makedonci) da replicira Albancima.

Nakon prekida ove sednice postaje jasno da trenutni sastav makedonskog Sobranja nema moc da prevazidje sebe i usvoji neophodnu zakonsku regulativu kako bi se na novim izborima islo sa jasnim konceptom. Zato nije neosnovano cak i pitanje : Dali ce se izbori odrzati u Novembar? Mogucnost da se izbori odloze zasniva se i na spekulacijama koje kruze po kuloarima da je u stvari takav scenario vec odavno pripremljen. U svakom slucaju posljedni incident u republickom Sobranju pokazuje da su predizborne igre pocele. I to u onaj stari vec vidjeni stil - jasuci svaki svoj nacionalni konj. Dok "veliki nacionalni heroji stite" svoje nacije, povecava se mogucnost da se izazove velika parlamentarna i politicka kriza u Makedoniji. Jedino takva kriza sadasnjim parlamentarcima moze produziti "rok trajanja" i nakon Novembra. Zato gradjani Makedonije danas sve redje pitaju "Sta nam sprema Grcka" a sve cesce "Sta nam spremaju nasi parlamentarci." Sto se tice vanjske opasnosti Makedoniju ce stititi UNPROFOR-ci i Americki vojnici. Ali tko ce nju stititi od njenih parlamentaraca kji nista nisu naucili od onog sto se dogadja u bivsim JU-prostorima a gde je sve pocelo bas ovako, sa svadjama na parlamanetarnoj govornici? Dakle, javnost Makedonije je vec odavno svatila da neki danasnjih poslanici u Sobranju Makedonije mogu iz svog pakla da izadju kada god zazele, samo sto su njihove vrednosti takve da im se put iz pakla do realnosti cini strahovito opasnim. Opasnost vide u tome sto im niko ne garantuje pobedu na iducim parlamentarnim izborima. Zato ostaju u svoj pakao ne brinuci za to da u njemu mogu da uvuku svoje birace i celu Makedoniju. KIM MEHMETI