KRATKE VESTI

Skopje Mar 28, 1994

AIM, Skopje, 28.03.1994

1.

*TURCIJA NEPOGODAN MIROTVORAC Demokratska partija Jugoslovena u Makedoniji ostro protestira nakon odluke generalnog sekretara UN da odobri odlazak turskog askera, kako se kaze u saopstenju ove partije, na mirovnim akcijama u BiH.

Cinjenica je da nakon agresije na Balknau u 14 vek, Turska je 500 godina vladala u ovim prostorima vrseci masovna zlostorstva, islamizaciju i poturcivanje stanovnistva. Sadasnji rat, kaze se u saopstenju za javnost, u BiH jeste posledica i sadasnjih ambicija Ankare da stvori novu tursku imperiju. Turska je nepogodna za ucesce u mirovnim akcijama jer, kako sto kazu zvanicnici ove partije, izvrsila agresiju i podelu jedne nezaviosne drzave - Kipra, kao i zbog toga sto vec godinama vrzi agresiju nad kurdski narod.

2.

* NEMIC U SREDU PRISTIZE U SKOPJE Metju Nemic, specijalni izaslanik americkog predsednika Bila Klintona danas odlazi u Ateni. Njgova poseta Grcke sledi nakon bezuspesnog obida ministarskog saveta u Janini da natera Grcku da ukine embargo prema Makedoniji. Nemic je Klintonov izaslanik za "makedonski pitanje" i nakon posete Grcke ocekuje se u sredu da pristigne u Skopje. Ovaj je prvi direktni americki napor da se pronalazi resenje iz sadasnje krize ovih susednih zemalja.

Juce je presdesnik klinton ponovo kritikovao grcko odbijanje da prizna Makedoniju. U "porijatewljsko i konstruktivno" pismo koje Klinton upucuje Andreas papandreua jasno je dato na znanje Atini da su SAD zainteresovane za "brzo resenje" grcko- makedonskog spora.

3.

*ZELJEZNICA ISTOK-ZAPAD Konacno su konkretizirani poslovi i rokovi za izgradnju novog zeljeznickog pravca koji ce povezivati Makedoniju sa Bugarskom i Albanijom. Zasada prioritet je dat zeljeznickom pravcu prema Bugariji. Ovo je i pocetak realizacije koridora istok-zapad koji je od regionalnog znacaja. Grcka blokada samo je ubrzala realizaciju ovog projekta i osvestila je ovdasnju vladu da izlaz potrazi izvan nekadasnjeg koridora sever-jug koji je bio jedinstvena veza sa svetom za Makedoniju. Po svemu sudeci ovaj koridor jos dugo ce biti nedostupan Makedoniji, pa zato veza istok-zapad zasada je jedinstveno resenje i izlazak iz totalne izolacije. Da je koridor sever - jug neperspektivan potvrdjuje i sama Grcka koja je na putu da realizuje novi koridor iz Jadranskog mora prema Turskoj.