CETRI MILJONA DOLARA OD SOROSA ZA MAKEDONIJU

Skopje Mar 23, 1994

AIM, 23.03.1994

Popznati medjunarodni filantrop Djordj Soros juce je posetio Makedoniju. Nakon sto je razgovarao sa predsednikom Kiro Gligorovim i sa predstavnicima palitickih partija VMRO-DPMNE i PDP on je odrzao pres konferenciju. Novinarima je Soros obznanio da Makedoniji daje 4 miljona americkih dolara kao podrsku u njenim naporima da se prevlada grcko embargo.

2,5 miljona iz ukupne sume makedonska Vlada treba da upotrebi za nabavku kukuruza i ta suma pretstavlja kredit koji se odobrava Makedoniji kao hitna mera kao odgovor grckog embraga. 1,5 miljon americkih dolara Soros poklanja Makedoniji da bi se pokrili trosoci transporta uvezenog kukuruza kako bi se omogucilo krajnim korisnicima da je kupe po nabavnoj ceni. Odobreni kredit ce omoguciti Vladi Makedonije da kupi 20.000 tona kukuruza kako bi se spsaio stocni fond u republici. Gospodin Soros je najavio da ce prvih petnaeset dana u aprilu, kao poklon Makedoniji, finansirat ce transport ranogradinarskih kultura vazdusnim putem iz Makedonije do zapadnih trzista.

Gospodin Soros je posebno podvukao da cilj ove njegove pomoci jeste da pomogne Vladi Makedonije da prevazidje teskoce koje je izazvala grcka blokada, da se okrece paznja medjunarodne javnosti koja ne sme da ostavi ovu zemlju da propadne ili da dodje u rukama ekstremista. Na konferenciji za stampu on je rekao i slededje:" Nadam se da se nece nalutiti predsednik Gligorov , ali moram da kazem da on i njegova vlada nisu bili dovoljno uspesni u ubedjivanju sveta za opasnosti s kojim se suocava Makedonija i koje njoj prestoje ukoliko se ne smeni stanje. Razumese da Makedonija nema velikog iskustva u diplomaciji i kad su u pitanje vanjski poslovi, ali kazem, prisutan je nedostatak informacija za stanje u Makedoniji i paznja svetskih medija nije dovoljno okrenut na ovu stranu."

Danas Djordj Soros napusta Makedoniju. T.A.