ZAPALJENA JE "MEHMED PASINA" DZAMIJA U TITOVOM VELESU

Skopje Mar 18, 1994

AIM, Skopje, 18.03.1994

11.03. ove godine, oko dva sati po ponoci ( dan pre velikog muslimanskog slavlja - Ramazan Bajrama), zapaljena je jedinstvena dzamija u Velesu ( gradic nedaleko od Skopja). MUP Makedonije u svom sluzbenom saopstenju za javnost kaze da postoje sve indicije da je pozar podmetnut sa strane nepoznatog lica i da je ministarstvo preduzelo sve da se otkriju ucinioci ovog vandalskog cina.

Kako saznajemo, dzamija je cela izgorela. Ovo je posebno iritiralo gradjane muslimanske vereispovesti koji i do sada nisu bili postedjeni raznih provokacija. Islamska verska zajednica u svom saopstenju navodi da je cudno to sto je izgorela samo dzamija a ne i objekti koji su zalepljeni za njene zidove. Ovo navodi na zakljucak da je podmetnuti pozar dobro organizovan i sracunat.

Sa svojim osudama oglasile su se i politicke partije, navodeci da je krajne vreme da Vlada preduzme nesto da bi zastitila sakralne objekte islamske vereispovesti. Pri tome se navode i raniji slucajevi kada je Makedonska pravoslavna crkva na Saat Kuli u Bitolj i Prilepu postavila krstove.Rec je o objektima orijentalne kulture koji nemaju nista zajednicko sa pravoslavljem. Od svih makedonskih partija oglasila se samo MAAK izrazavajuci zalenje zbog palenja sakralnog objekta, dzamije "Mehmed Pasa" u Velesu. Vekovna tradicija unatrag da se zastite sakralni objekti u ovim prostorima , ne sme da se rusi iz bilo kojih razloga, navodi se u saopstenju ove partije.

Kome su potrebne ovakve provokacije i to danas kada je jasno gde vodi sve to, posebno kada se ima u vidu ono sto se dogadja u BiH? To pitanje gradjani Makedonije danas postavljaju sebi cesce nego bilo kada ranije jer su svjesni da se priblizava vreme izbora kada ce bez sumnje biti zloupotrebe nacionalnog naboja. Ako na pocetku demokratskih procesa moglo je dosta toga da se pripise neznanju, nesnalazenju, eksploziji strasti zbog raznih prethodnih potiskivanja i slicno, ponavljanje toga sada znacilo bi da to postaje dio politickog sistema, a kad je sistem na delu

  • onda je katastrofu tesko izbjeci. Zgarista "Mehmed Pasine" dzamije su posljedna opomena razumnima da preduzmu nesto. A sto se tice nerazumnih oni ce i dalje raditi po svome. Uostalom , na ovim prostorima vec odavno razum i ludost vode mrtvu trku. Tko ce dobiti tu trku u Makedoniji po svemu sudeci jos je neizvjesno
  • bar dok ima potpaljivaca sakralnih objekata koji najmnaje smetaju nekome.

KIM MEHMETI