NOSIOCI VLASTI POMAZU KRIMINAL I MAFIJU?

Skopje Mar 18, 1994

Nova politicka afera u Makedoniji

AIM, Skopje, 18.03.1994

Koliko su tacne tvrdnje koje vec dugo koljaju Makedonijom da se sverc u ovu drzavu odvija uz pomoc nekih ljudih koji su na visokim drzavnim funkcijmama? Ovakve optuzve ovih dana je izneo i licno pomosnik ministar MUP-a Makedonije, Pavle Trajanov koji je za dnevni list "Nova Makedonija" izneo tvrdnje da " u organizovani kriminal u Makedoniji ucestvuju i vise nosioci vlasti, i to posebno iz ministarastva Vlade Makedonije". Nakon ovakve njegove izjave, koja direktno obvinjuje i vladine ljude da organizuju kriminal u zemlju, oglasio se mnistar MUP-a Makedonije, Ljubomir Frckovski na konferenciji za stampu. Doduse, iako je on susret sa novinarima sazvao za sasvim drugu temu - situacija na drzavnim granicama - jasno je bilo da je cilj konferencije bio da se demantuju tvrdnje Trajanova date nekoliko dana ranije dnevniku "Nova Makedonija".

Sta je Trajanov rekao? On je kroz konkretne primere za zloupotrebu, makinacije i spekulacije kod dobijanja lokacija za izgradnju vremenih i trajnih objekata, protekcionizma kad se nabave dozvole za uvoz stoke, sverca sa cigarama, obvinio nekoliko resornih ministarstva (Ministarstvo za gradjevinu, Ministarstvo za privredu, Ministarstvo za finansije, SDK, upravu za carine). Trajanov je za "Nova Makedoniju" rekao da je "MUP vec odavno prilicno usao u svim ovim delima koje su vezane za organizovani kriminal i da raspolaze sa velikim fondom informacija a i dobro se zna ko , kako i zbog cega je umesan u ovakvim nezakonskim aktivnostima, ukljucujuci i pojedince koji se trenutno nalaze na visokim funkcijama vlasti." Svakako da je najprovokativniji deo njegove izjave bio onaj gde tvrdi da preti opasnost da se organizovani kriminla u drzavi uzdigne na nivou paralelne vlasti i da postoje saznanja da ovakvi necisti i kriminalni poslovi nekim politickim partijama sluzi kao osnovan izvor finansiranja.

Ministar Frckovski , na spomenutoj konferenciji za novinare, odrzanu nekoliko dana nakon javno iznetih optuzbi njegovog pomosnika Trajanova, kategoricki je demantovao umesanost visokih funkcionera sa mafijom i takve tvrdnje Trajanova nazvao privatnim mislenjem. MUP, rekao je Frckovski, ne bavi se politickim izjavama i pretnjama, jer to vodi u totalizovanim opcijama, vec radi na otkrivanje kriminala. U ovom slucaju, podvukao je Frckovski, MUP je duzan izjave pomosnika ministra da argumentira sa krivicnim prijavama. Ako ovo ministarstvo ne izadje sa konkretnim prijavama u odredjeni vremenski rok, rekao je Frckovski naglasavajuci da je to bas onaj resor s kojim rukovodi njegov pomosnik Trajanov, to znaci da ili neko u MUP-u sve ovo blokira ili postoji neka druga funkcionalna prepreka koja stiti Vladu i njegove funkcionere. Frckovski je bio kategorican da ce svaku krivicnu prijavu, makar i kao skicu, koja ce biti podneta, licno ce je on prosljediti da se upozna javnost. Ali ako nema takvih prijava, dodao je on, odgovornost ce pasti na ledja onog ko daje takve izjave.

U medjuvremenu, ponovo se oglasio pomosnik Ministra unutrasnjih poslova Trajanov svojom izjavom za dnevni list "Vecer" i kaze da je MUP podneo tri krivicnih prijava koje, po njmeu, su tipican primjer da postoji organizovani kriminal u Makedoniji. Po njemu, samo u ova tri slucaja, drzava je opljackana za 360 do 380 hiljada njemackih maraka. Trajanov za "Vecer" izjavljuje: "Radi se za tri slucaja i to u Skoplje, Stipu i Strumici, za koje smo uspjeli da prikupimo dokazni materijal. U skopski slucaj radi se o zloupotrebi pri cemu je drustvo osteceno za oko 140 hiljada maraka, u Stipu je prikrivljen danak u iznosu od 140 hiljada maraka a u Strumici otkrili smo zloupotrebu sluzbenog polozaja pri cemu su prikrivljena 80 do 100 hiljada maraka." Sto se tice umesanosti same vlasti Trajanov kaze da "iako se takva umesanmost tesko dokazuje, sve indicije potvrdjuju to" i jos dodaje: " Ne moze biti slucajnost kada SDK (Sluzba drustvenog knjigovodstva) najprije utvrdi da ne postoje danocna prikrivanja medjutim, kasnije, policija utvrdi da ima i toga. Ili, nije moguce da na Carini roba ulazi i izlazi bez kontrole ako neko ne stoji iza toga. Iza takvih poslova stoje pojedinci i tvrdim da nije moguc organizovani kriminal ako se on ne realizuje u saradnji sa ljudima iz drzavnih instanci."

Dali je na vidiku nova afera koja ce uzdrmati Vladu mladog Branka Crvenkovskog uskoro cemo saznati. Medjutim, cini se da su tacne price koje odavno kruze kulorima da neki ljudi iz vlasti vec odavno plackaju drzavu i da su postali pravi "kumovi" u organizovanju sverca i mafije Makedonije. T.A.