"PARAVOJSKATA" VODI KON "KONSTRUKTIVNI" ZAKLUCPCI

Skopje Feb 7, 1994

AIM, Skopje, 07.02.1994

Se sluci da... eden od najistaknatite, najvlijatelnite i eden od osnivacite na najgolemata partija na Albancite vo Makedonija, Partijata za demokratski prosperitet, sekretarot Mithat Emini, ... se najde pozadi resetkite na edna od celiite na Istrazniot zatvor vo Suto Orizari vo Skopje. Vo grupata na drugite 9 Albanci koi istoto gi snajde, otprilika, tri meseci pred toa, koga vo Makedonija "pukna" aferata za paravoenoto organiziranje na Albancite, za radi, "nasilno urivanje na ustavnoto ureduvanje i neprijatelsko zdruzuvanje". Sedum dena po doadjanjeto na Emini od Tetovo vo Skopje, na pokanata na istrazniot sudija, po sto bese i zadrzan, obvinenieto e kompeltirano i podignato.

Desettemina obvineti. Upatenite, ili, zainteresiranite strani, velat: postapkata so osomnicenite, pa obvinetata grupa, se vodela mudro - vo interes na istragata, vo interes na izbegnuvanjeto na politicki komplikacii, mozebi i zaradi licniot mir, pritvoranjeto na vlijatelniot Emini e ostaveno za kraj. Koga vece se (bilo) e poznato.

Dodeka oficijalnite organi molcat ( a sigurno ce molcat barem do cetvrtokot, koga obvinitelniot akt moze da stane pravosilen), upatenite velat: drugite devet lica davaat iskazi na steta na Emini, i toa so recisi identicni zborovi i recenici, i na toa se temeli obvinenieto za smetka na (prvo)obvinetiot, poranesen sekretar na PDP. Za nekogo, dokaz deka Emini bil ideologot na sealbanskiot bunt, idejniot tvorec na sealbanskata vojska, organizatorot i inicijatorot, ili konecno, "vrhovniot komandant", kako sto go tovari obvinitelniot akt. Za drugi, ili za eden od angaziranite advokati na del od grupata, dokaz deka Emini e namesten, od kogo, ako ne od svoite - Albanci. I, deka e nevin, sto veli dosta lesno ce se dokaze vo procesot sto ce sledi.

Drug advokat ce rece: Obvinenieto e mosne seriozno i tesko za odbranata. Ima mosne mnogu dokazi. Tuka se i fatenite kompjuteri so programite. Kurirski vrski i centri, iminja, Glaven stab na "Ilirida" so pecat pod sifra "777", planot za formiranje na bataljoni i ceti za Skopje, Kumanovo, Tetovo, Gostivar ( po tri, plus po dve ceti) Struga i Debar ( po eden bataljon), otkrienite aktivnosti na, do aferata, pomosniot minister za odbrana na Makedonija, Hzsein Haskaj, koj e isto taka eden od obvinetite. Tuka e i planot za onevozmozuvanje na 14-tata pesadiska brigada na Armijata na Makedonija. Da ne se govori za edno Resenie na (para) vojskata na "Ilirida" deka problemite so "slovenite" treba da se resat niz vooruzen konflikt.

Prviot makedonski policaec, ministerot Ljubomir Frckovski, koga po otkrivanjeto na aferata za paravojskata, govorese pred novinarite, ja iskluci direktnata vmesanost na partijata, PDP. Nekoi uste togas, kako na primer VMRO-DPMNE, koja bese najbucna, sporea so takvoto tvrdenje. Slucajot so zamenikot minister za zdravstvo im odese vo prilog. A i poslednite tvrdenja deka nego go stiti policijata i deka toj vsusnost ne "isceznal od Makedonija" po aferata, tuku deka nikogas i ne bil nadvor od Makedonija, a nitu nadvor od svojot stan vo Skopje. Vo prilog im odi i faktot deka sekretarot na PDP, Emini, ne go privela policijata. Dali toa znaci dve linii- ednata na Frckovski, koja e znacaen faktor na makedonskata politicka scena i koj bese ednata strana na pregovorite so Albancite, a drugata bese tokmu prvoobvinetiot Emini, i drugata, na Sudot, koj saka nezavisnost? Vece se doveduva celiot slucaj i vo vrska so ostavkata na potsekretarot na MVR na Makedonija, Pavle Trajanov, koja vremenski usledi po otkrivanjeto za paravojskata. Se raboti, se razbira, spored spomnatite spekulacii, za zacuvuvanje na mirot vo makedonskata vladina koalicija, vo cii ramki, znacaen faktor e i PDP.

Spored eden od advokatite, odbranata na Emini ( vo istrazniot proces) se temelela na faktot deka aktivnostite, krsteni kako paravojska, zapocnale i bile so edinstvena cel, da se spreci ili doceka intervencijata na poranesnata JNA vo Makedonija ( period pred nejzinoto zaminuvanje od Makedonija, mart '92 i, uste porano, pred donesuvanjeto na Ustavot, noemvri '91)...vo interes na izbegnuvanje na krvoprolevanjeto i gradenjeto na mirniot sozivot na site gradjani. Obvinenieto, pak govori i za aktivnosti "sproveduvani pod negova direktiva" recisi se do otkrivanjeto na aferata, kraj na '93.

Se razbira, sudskiot proces e edno, a ovoj tekst drugo i, konecno samiot proces ce dade odgovori na nekoi od prasanjata. No, za samite sostojbi vo Makedonija, nastanot, osobeno obvinenieto protiv Emini, se osobeno znacajni. Temperaturata e podignata. Albanofobicnosta dobi dopolnitelna doza insulin. Nedoverbata, kako konecna. Analizite sto gi pravese vodeckiot vesnik "Nova Makedonija", studirajci go dlabokiot raskol vo PDP i pronaodjajci deka vo ovaa partija postojat dve strui "umerena" i "tvrda" ( Emini bese lider na "umerenata") se ocenuvaat kako obicni promasuvanja i cista glupost. Demek, site Albanci se isti i so isti nameri. Kako da etiketite od ovoj tip ne se dozvolena i praktikuvana rabota vo politikata? Kako da "umereni" i "tvrdi" nema duri i vo nacionalnata makedonska VMRO-DPMNE? Konecno, zasto da ne mu se ostavi na sudot da kaze za Emini - zasto vece nekoi partii i baraat zabrana na PDP. Ako sudot dokaze vina znaci li toa deka toa site Albanci odnapred go znaele , samo, "svirele na ista frula"? Konecno, ne moze li eden politicar da igra i dvojna uloga?

Makedonija e zemja, vo koja nema demokratija ili ja ima za vlasta, kako sto veli del od opozicijata. Vo taa zemja, "nedemokratskata" "Nova Makedonija" pisuva i za umereni politicari Albanci. A, vo svojot posleden uvodnik, nedelnikot "Puls", koj, vidi cudo, go izdava kucata "Nova Makedonija", konstatira:"Se potvrduva deka otsekogas bila simptomaticna podelbata na politickite sili i faktori na Albancite vo Makedonija so personalnata tipologija na "umereni" i "ekstremni". Ete demokratija, noe ete edna pojasna slika za "konstruktivnite" zaklucoci, koga se Albancite vo prasanje. Panta Djzambazovski