SOROSOVA FONDACIJA U MAKEDONIJI

Skopje Jan 27, 1994

AIM, Skopje, 27.01.1994

*Kao neprofitabilna fondacija Fond otvorenog drustva Makedonije (Sorosov fond) za 15 meseca delovanja u Makedoniji, pomagala je vise organizacija, institucija i pojedincaca sa preko 3,5 miljona americkih dolara. * Samo za humanitarnu pomoc, gde spada i briga o izbeglicama iz BiH , potrosena su 2,2 miljona dolara. * Data je velika pomoc i medijima u Makedoniji za sto je potroseno 324 hiljada dolara.

Fond otvorenog drustva Makedonije osnovan je 1 oktobra 1992 godine. On je samo jedan od ukupno 22 fondacije koje je otvorio gospodin Djzordj Soros u bivsim socijalistickim zemljama da bi pomogao da sto lakse preprode fazu tranzicije i ekonomsku krizu. Ovaj fond u Makedoniji startovao je sa nabavkom lekova u visini od miljon americkih dolara i to u vremenski period kada je nedostatak lekova bio katastrofalan. 1993 godine Sorosova fondacija je bila jedina nada za gradjane ove male i mlade drzave koja je bila suocena sa blokadom sa severa i juga - iz Srbije i Grcke. U periodu kada je tako reci Makedonija bila zaboravljena od svih, Soros je bio taj koji je omogucio da se u ovu drzavu prebrode razne nestasice pri cemu je on prvi dao kredit Makedoniji u iznosu od 24 miljona dolara.

Fondacija Soros u Makedoniji, kao neprofitabilna fondacija pomagala je vise organizacija , institucija i pojedinaca sa vise od 3,5 miljona dolara kao nepovratna ulaganja u raznim sverama zivota u ovu zemlju. Sorosova pomoc omogucila je transformaciju naucnih institucija kao i onih iz svere obrazovanja i kulture . Pomognute su i nevladine organizacije a omoguceno je da se odrze profesionalne veze sa svetom. Za edukaciju potrosena su oko 300 hiljada dolara pri cemu je omoguceno da 17 studenata posete jednogodisne postdiplomske studije na CEU kao i troje Americki univerzitet u Blagoevgrad. Vise obrazovnih i naucnih institucija, zahvaljuce Soros fondaciji opremljene su sa elektronskom tehnikom i pomognute su da dobijaju stranu literaturu. Ove godine pocela je sa radom i skola za engleski jezik gde se organizuju kursevi za pocetnike i specijalizovani kursevi iz raznih podrucja.

Pomognuti su i mediji u Makedoniji pri cemu je obezbedjena studijska i relejna oprema za 9 radio i 7 TV stanice. 12 novine i casopisa za decu snabdevani su papirom u peroidu kada je pretila opasnost da zbog nedostatka novinskog papira ne izlazi nijedna ovdasnja novina. Vise od 200 hiljada dolara su potrosena kao pomoc izdavacima, casopisima i drugim kulturnim aktivnostima.

Humanitarna pomoc od preko 2 miljona dolara obuhvata i brigu o izbeglicama iz ratom zahvacenih podrucja. Ova sredstva su investirana za nabavku lekova i medicinske opreme za zdravstvene institucije u Makedoniji. Pet bolnica su dobili opremu vrednu vise od pola miljon dolara. Za decu izbeglih iz ratnih podrucja bivse Jugoslavije nabavljene su knjige i skolska oprema kao i dva minibusa i jedan avtobus za njihov prevoz do skole.

Kad se imaju u predvid ove brojke, onda ima pravo direktor Sorosove fondacije u Makedoniji Vladimir Milcin kad kaze da "Fond otvorenog drustva Makedonije i njeni programi ostaju najveca ( ako ne tako retko i jedinstvena) nada za ogroman broj gradjana Makedonije i za institucije i udruzenja koja zele da zivotu u ovu malu zemlju daju covjecnost, javnost i demokraciju".

T.A.