VESTI

Skopje Jan 22, 1994

AIM, Skopje, 22.01.1994

1*

70 SEDNICA SOBRANJA U ZNAKU DELEGATSKIH PITANJA Jucerasnja sednica 70 po redu Sobranja Makedonije je prosla u znak pratenickih pitanja. Oko 50 pratenika postavili su vise od 150 pitanja zahtevajuci od Vlade da im odma odgovori usmeno. Avdi Murtezani iz PDP zatrazio je od ministra unutrasnjih poslova da odgovori koliko zahtjeva za prijem drzavljanstva su reseni u zakonski rok pri tome navedeci da od ukupno 60.000 dostavljenih zahtjeva Albanaca resenih su samo 28.000 njih. On je pitao Vladu sta ona preduzima da bi ovi zahtevi bili reseni do pocetka popisa stanovnistva. Dragi Arsov iz VMRO-DPMNE zatrazio je informacije u vezi sa neodamnesnim turistickim sajmom u Holandiji i Njemackoj gde su po nejmu potrosena 200.000 nejmackih maraka na gala prijemima. Po njemu za ovu aferu potrosene su i pare pozajmljene od stranih investitora a u sve to su umesani ministri Petrus Stefanov, Ljupco Trpevski i bivsi ministar Antoni Pesev. Dali je tacno da je MUP uhvatila zamenik ministra zdravstva Imera Imerija i sada ga cuva na Solunskoj Glavi gde ga maltretira, pitao je Ljupco Georgievski, lider ultranacionalisticke partije VMRP-DPMNE. On je jos postavio pitanje zasto Vlada nije dostavila na ratifikaciju u Sobranje dogovore za uspostavljanje diplomatskih odnosa sa vise zemalja sveta kao i, koja su saznanja za krsenje embarga prema SRJ u kulturi i sportu.

70 sednica Sobranja Makedonije nastavlja svoj rad u sredu a na dnevnom redu su 60 tacaka medju kojim i Zakon za popis stanovnistva Makedonije.

2* DO POMIRENJA NIJE DOSLO

Kako nezvanicno saznajemo iz izvora bliskih PDP, najvece partije albanaca u Makedoniji, pre dva dana u Tirani su se susreli pretstavnici zavadjenih struja ove partije. Ovaj susret je odrzan uz podsredovanje vladejacke Demokratske partije Albanije. Na celo takozvane "tvrde" struje bio je Menduh Thaci dok Odbor za pripremu vanrednog kongresa bio je zastupljen od Abdurrahman Halitija, Dzeladina Muratija i Ismet Ramadani.

Ovi pregovori su bili neuspesni,saznajemo iz dobro obavestenih izvora, i istog dana su se pregovaraci vratili u Tetovo. Ovi su mozda posledni pregovori da bi se doslo do kako- takvog resenja kako bi bilo izbegnuto ono najgore - da se iz ove partije stvore dve nove.

3* DEMOKRATSKA PARTIJA TRAZI DA SE ZABRANE ALBANSKE PARTIJE

U svom saopsenju za javnost Demokratska partija na cijekm je celu nekadasnji lider makedonskih komunista, Petar Gosev trazi se preispitivanje delovanje albanskih partija i navodi se da vise postoje dovoljno razloga da se one zabrane. Demokratska partija javno potseca da partije u ovoj zemlji pretstavljaju konstituivan elemenat demokratske pravne drzave Makedonije i da svako nadvoresno mesanje u njihov rad pretstavlja mesanje u unutrasnjim poslovima drzave.