KOME JE ISPORUCENO BUGARSKO ORUZJE?

Skopje Jan 17, 1994

AIM, Skopje, 17.01.1994

* Bugarska stampa tvrdi da izvoz oruzja za Albaniju, zavrsila u Makedoniji. * Vozaci ses bugarskih vozila natovarenih sa minobacacima, nalaze se u ilegali. * Bugarska stampa pise da je licno Zelev bio uzbudjem nakon ove afere.* Vrsi se cistka u ministarstvo odbrane u Bugarskoj. * Tvrdi se da ovom kontigentu minobacaca bio uklucen i kontigent snajpera skojim , kako prenosi bugarska stampa pozivajuci se na zapadne izvore, Srbi ubijaju Muslimane u Bosni. *

U makedonsku javnost se ovih dana pazljivo prati nova afera oruzjem, u kojoj je na indirektna nacin umesana i Makedonija. Kako pise bugarska stampa, ses kamiona natovareni minobacacima i najverojatno i sa snajperskim puskama "dragunov", posla za Albaniju. Medjutim, kako pisu bugarske novine, ovaj kontingent je istovaren u Makedonij. Kako pisu "Duma" i "Demokratija", kamioni su se nedovano vratili prazni u bugarskoj a vozaci se nalaze u begstvo. Znaci posilka za Tiranu je zavrsila negde u Makedoniji i zasada jos se ne zna gde je istovarena ta velika kolicina oruzja.

Najcudno je to da je ova posiljka, po licnoj naredbi Ministra odbrane Bugarske Valentina Aleksandrov trebala je biti izvozena morskim putem. Zasto je smenjena marsuta i ko je naredio da se ona prevozi kroz Makedoniju zasada ostaje tajna. Oruzju se gubi svaki trag ,a po svemu sudeci ostala je kratkih rukava i isporucioc , bugarska firma "Dunarit", tacnije Ministarstvo odbrane kako garant za ovu zdelku sa Albanijom.

Ova afera oruzjem je osnovni razlog sto se vrse cistke u Ministarstvo odbrane u Bugarskoj pa tako do sada posao zbog nje izgubili dva pukovnika u ovo ministrastvo, Valentin Popinski, nacalnik odela za "snabdevanje i trgoviju" i njegov zamenik, pukovnik Stojan Cakov. Oni se okrivljuju da nisu poslusali naredbu svog pretpostavljenog, ministra odbrane i mesto morskim putem oruzje su prevozili kroz Makedoniju. Ova dvojica jos se terete da su trebali naplatu vrsiti preko bankarskim kanalima a ne gotovinski.

Bugarska stampa jos navodi da u konvoju od ses kamiona nije bilo drugog oruzja sem minobacasa ali pretpostavlja se da se ovom konvoju kasnije uklucen i drugi kamion sa 1.000 snajpera "Dragun". Bugarske novine , prenoseci zapadne izvore, tvrde da sa ovim snajperskim puskama sada Srbi u Bosni ubijaju Muslimane. Na istim izvorima zasnivaju se i pretpostavke da je u svari celi kontingent zavrsio u srpskim rukama.

Trenutno od zvanicnika u Makedoniji niko ne zeli da komentira ovaj dogadjaj. Ova afera samo potvrdjuje nedavnu izjavu Ministra unutrasnjih poslova Makedonije, Frckovskog da jedan od kanala odakle ulazi oruzje u Makedoniji je i Bugarska. T.A.