VESTI

Skopje Jan 15, 1994

AIM, Skopje, 15.01.1994

  1. RASKOL U PARTIJI VMRO-DPMNE

Kako prenosi "Vecer", clanovi ultranacionalisticke makedonske partije VMRO-DPMNE iz vise gradova u Makedoniji, najavljuju strajk gladjom. Oni protestiraju zbog navrddlive izjave generalnog sekretara ove partije Borisa Zmejkovskog s kojom on vredja "osnivace ove partije u Ohridu". Kako se saznaje, strajk bi zapoceo ovih dana a trajao bi se do smenivanja generalnog sekretara Zmejkovskog i sazivanje vanrednog kongresa. Ovo je juce saopstio, kako pise "Vecer" Tane Markovski, portparol "neovlascenog" rukovodstva iz Ohrida. Zmejkovski je ovo "neovlasceno" rukovodstvo nazvao podmetnuvacko i ulicarskim u jednu izjavu datu za isti ovaj list.

Ohridsko rukovodstvo ima veliku podrsku od Unije mladih iz partije VMRO-DPMNE. Podmladak ove partije, nezadovoljno izjavama Zmejkovskog, na svom sastanku od pre dva dana donela odluku da se preimenjuje u VMRO-DP. Ovo je juce saopstio, predsednik ove Unije, Vanco Janakievski. Po njegovim recima ova Unija ima 1.200 clanova.

  1. VMRO-DP OSUDjUJE ISPITIVANJA JAVNOG MNENJA

VMRO-Demokratska partija osudjuje manipulacije sa anketama koje u posljedno vreme vrse razne organizacije ili neka javna glasila u republici. Ova partija smatra da ovakav nacin ispitivanja javnog mnenja ima za cilj da modelira javnost u Makedoniji i smatra ih stetnim posebno sada kada slede novi izbori.

Celnici ove partije smatraju da se primenjuje metodologija i reprezentativni modeli koji unapred potvrdjuju proektirane rezultate. Ljudi iz ove partije ne isklucuju i njihovo falsifikovanje a u ovom kontekstu oni ne isklucuju i posledne ankete ciji su rezultati publikovani u mediumima ovid dana. Zato VMRO-DP naglasava odgovornost javnih sredstva informisanja koja vrse ovakva ispitivanja i sudjeluju u politickim manipulacijama.