TERORISTI ILI ZRTVE

Beograd Jan 6, 1994

size:U Sandzaku pocinje 24 januara sudjenje grupi od 25 Muslimana za nelegalno posedovanje oruzja, ugrozavanje integriteta Jugoslavije, pokusaj stvaranja drzave Sandzak. Ovo sudjenje je podelilo sandzacku javnost. Muslimani smatraju da je to odmazda prema SDA-muslimanskoj stranci, da je sudjenje montirano i da je to politicki proces. Da je drugacije na sud bi bili izvedeni Seseljevci i Arkanovci koji su takodje naoruzani i imaju paravojne formacije.Srbi smatraju da je bilo vreme da se stane na put sandzackim separatistima.Sudjenje ce pratiti predstavnici ambasada i institucija za zastitu ljudskih prava.

,AIM, Beograd,5.1.94. Slucaj dvadesetsestorice sandzackih Muslimana, optuzenih za nedozvoljeno posedovanje oruzja (po clanu 33 Zakona o oruzju i municiji Republike Srbije), ugrozavanje teritorijalnog integriteta SRJ i pokusaj stvaranja nezavisne drzave Sandzak (po clanu 116 Krivicnog zakona SR Jugoslavije), naci ce se na dnevnom redu Okruznog suda u Novom Pazaru

  1. januara ove godine. Ceo slucaj je otpoceo maja meseca ove godine, kada je uhapsena grupa od pet novopazarskih Muslimana kod kojih je, prema MUP-u Srbije, pronadjeno poluautomatsko i automatsko oruzje, uglavnom turske proizvodnje, planovi o vojnoj obuci u Turskoj i formiranju borbenih grupa za izvodjenje diverzantsko-teroristickih akcija. Hapsenja su nastavljena i narednih meseci, te su se, najpre u kraljevackom, a zatim i novopazarskom zatvoru nasla 25-orica Muslimana. Kako su medju uhapsenima bili i clanovi i aktivisti SDA Sandzaka, proces je dobio neizbeznu politicku konotaciju. U septembru je podignuta slicna optuznica protiv Sulejmana Ugljanina, predsednika SDA Sandzaka,Besima Serhatlica, Soko Ahmetovica i Haruna Muminovica, koji se nalaze van zemlje.

Ovaj slucaj je, kao sto se moglo ocekivati, dodatno iskomplikovao ionako napeto stanje u Sandzaku i podelio sandzacku javnost i politicke stranke. Dok Srbi pozdravljaju akciju policijskih i sudskih organa, tvrdeci da je doslo krajnje vreme da se drzava obracuna sa sandzackim separatistima koji godinama vrsljaju u Novom Pazaru, dotle vecina Muslimana smatra da je ceo slucaj isfabrikovan sa ciljem da se muslimanskoj strani pokaze ko je gazda u kuci, ciji su drzava i zakoni. Muslimani tvrde da milicija trenira strogocu i sprovodi zakon samo kada su oni (MUslimani) u pitanju, a blagonaklono gleda na iste ili slicne akcije srpske strane. Oni optuzuju vojsku i policiju da je Srbe organizovano snabdevala oruzjem, pripremajuci i Sandzak za "bosanski recept".

Istrazni postupak protiv 25-orice Muslimana trajao je neuobicajeno dugo i, prema recima Faruka Korenice, jednog od 12 advokata odbrane, obilovao je protivzakonitim radnjama. Istrazni proces su vodili organi javne bezbednosti bez prisustva advokata a , prema tvrdnji optuzenih, primenjivana je fizicka sila i prinuda, kaze Korenica i dodaje da je raznim napisima i feljtonima u stampi o "sandzackim dzihad bojovnicima" stvorena nepovoljna klima za sudjenje. Rajko Danilovic, takodje advokat odbrane i jedan od najpoznatijih advokata specijalizovanih za politicke procese, tvrdi da je ceo slucaj montiran i politicki obojen. Vladajuca stranka i politicka oligarhija, kad god im zatreba, koriste ovaj relikt komunistickog zakonodavstva za obracun sa politickim neistomisljenicima. Danilovic smatra da je to obracun sa muslimanskom strankom SDA. Posedovanje oruzja je toliko uobicajeno u nasoj drzavi, pogotovo u etnicki mesovitim sredinama, da bi se pod udar zakona mogli naci skoro svi gradjani, dodaje advokat Danilovic.

Sem pravosudnih organa, ovaj slucaj je privukao paznju raznih domacih i stranih institucija za zastitu ljudskih prava. Safet Bandzovic, predsednik "Sandzackod odbora za zastitu ljudskih prava i sloboda ," smatra da je apsurdna optuznica da su ovi ljudi hteli da stvaraju sandzacku drzavu. Oni moraju odgovarati za nelegalno posedovanje oruzja, ali zasto samo oni? Zasto se ne hapse paravojne formacije Seselja, Arkana, Sinise Vucinica? On podseca na otmice Muslimana u Sjeverinu, Strpcima, Priboju i Pljevljima i kaze da oni nisu zasticeni i da imaju pravo, kad je vec tako, na samozastitu.

Prisutvo sudjenju najavile su vec neke ambasade, organizacije za ljudska prava. Advokati najavljuju dugo sudjenje .

SAFETA BISEVAC