BADNJAK RAZDORA

Podgorica Jan 6, 1994

Crnogorske podjele

size: I ove godine na Cetinju ce se loziti dva badnjaka, jedan Srpske i drugi Crnogorske crkve. Podijeljene Crna Gora sa zebnjom iscekuje sjutrasnje dogadjaje. Razlicite verzije sta bi moglo da se desi. Autokefalni vladika Antonije stigao sinoc iz Amerike kako bi prisustvovao skupu.

tekst:

(AIM, Pogorica, 05.01.)

Ovo je vec "jubilarna" peta godina kako se uoci svakog Bozica postavlja isto pitanje - sta ce Badnji dan donijeti Cetinju i Crnoj Gori- mir, kako to ovaj veliki hriscanski praznik propovijeda, ili rat, koji zivi covjek, ne mareci mnogo za Boga, nerijetko propagira i sprovodi.

Crna Gora je i uoci ovog Bozica podijeljena po "zeleno-bijeloj" liniji, s tim sto su okolnosti ucinile da strasti, ovog 6.januara, cini se, dostignu zabrinjavajuci nivo. Sinocna slika sa tv ekrana na najupecatljiviji nacin govori o dubini tih podjela: s jedne strane, tv telop kojim Srpska crkvena opstina Podgorice obavjestava svoje pastire da ce im organizovati autobuski prevoz do Cetinja, a s druge, istim povodom, svoju pastvu poziva Odbor za obnavljanje autokefalnosti crnogorske crkve. Razlika je samo u mjestu polaska,i to svega stotinak metara, u vremenu - pola sata, i naravno, u (nacionalnim) osjecanjima putnika - oni koji, kako to ovdasnja carsija krsti, "idu kod Amfilohija", zovu se Srbima, a oni koji ce "pred Antonija", kazu da su Crnogorci.

Kao i u svim slicnim prilikama, ovih dana, politiskom javnoscu kruze raznorazne verzije o sjutrasnjim dogadjanjima. Po jednoj, vlast ce zabraniti "autokefalni "skup i time isprovocirati nerede, po drugima, do sukoba ce doci "spontano", sudaranjem suprostavljenih strana, dok treci misle da ce, ipak, sve proteci, kao i ranijih godina - u redu i miru. Taj optimizam gaje i celnici Odbora za autokefalnost koji su, na jucerasnjoj konferenciji za stampu, istakli kako zabrane njihovog skupa nece biti, da je skup uredno prijavljen kod vlasti i da je sa policijom postignut dogovor o preduzimanju zajednickih mjera sigurnosti kako bi sve proslo bez ekcesa. Bilo je, takodje, dosta nagadjanja oko toga da li ce okupljanje "autokefalista" proci bez nedavno ustolicenog vladike Antonija Abramovica koji je, u medjuvremenu, "skoknuo" do Amerike. Kako saznajemo Abramovic je sinoc stigao na Cetinje i pojavice se pred svojim vjernicima na trgu kralja Nikole.

Sve je, dakle, spremno, nije, na zalost, malo onih koji su i "spremni", a tek ce sjutrasnji dan rijesiti mnoge dileme, prije svih, onu glavnu - da li ce se sve zavrsiti na vatri koja ce biti zapaljena ispod "zeleno-bijelih" cetinjskih badnjaka!?

M. MRVOSEVIC AIM Podgorica