TEZAK INCIDENT

Zagreb Dec 24, 1993

U oruzanom incidentu koji se dogodio jucer u Sektoru Istok, poginula dva srpska vojnika, a za jos cetvoricom se jos traga.

AIM, OSIJEK, 22.12.1993. "Dvojica neprijateljskih vojnika smrtno su stradala, a o cetvorici za
kojima srpska strana traga Hrvatska vojska nema podataka", stoji u saopcenju
sto ga je danas izdala Sluzba za politicku djelatnost Zapovjednistva Zbornog podrucja Osijek. Incident se dogodio 21. prosinca kada je srpska strana, kaze se u istom priopcenju, protuzrakoplovnim topovima i strojnicama, te snajper- skim naoruzanjem, otvorila jaku vatru na polozaje Hrvatske vojske kod sela Nustar, nedaleko od Vukovara.

Napad je kasnije uslijedio i iz okupiranih Marinaca i Henrikovaca, a
pucalo se i na sam Nustar. Tokom popodneva istog dana srpska je strana napada-
la i iz Cerica.

Hrvatska vojska, kaze se dalje, shodno dogovoru od 4. studenog ove go- dine o prekidu vatre u Sektoru Istok i Memorandumu o razumijevanju i formira- nju zajednickih komisija za nadziranje prekida vatre, nije odgovarala. Zapo- vjednistvo Zbornog podrucja Osijek u nekoliko je navrata uputilo ostre pros- vjede Zapovjednistvu UNPROFOR-a, no i unatoc toga napadi nisu jenjavali.

Hrvatska vojska, stoji u spomenutom priopcenju, odgovorila je tek u
popodnevnim satima kada je "nekoliko grupa vojnika srpske strane pokusalo pje-
sacki napad i proboj prema polozajima Hrvatske vojske". Tom prilikom dva su srpska vojnika ubijena.

Kako je ovo bio najozbiljniji incident otkako je dogovor o prekidu vatre u Sektoru Istok potpisan, zapovjednik Zbornog podrucja Osijek, general- bojnik Djuro Decak, zatrazio je hitan sastanak sa srpskom stranom inzistirajuci da se sretne sa pukovnikom Bogdanom Sladojevicem, zapovjednikom tog dijela srpskih snaga.

General Decak incident je ocijenio cinom "samovolje neodgovornih poje- dinaca i grupa na drugoj strani". Ako je rijec o suprotnom "srpska strana mo- rala bi biti svjesna da na taj nacin nece postici nikakav uspjeh, te da tako rusi sva nastojanja i napore da se problemi rijese na miran nacin", drzi gene- ral-bojnik Djuro Decak. DRAGO HEDL