GODINE OPASNOG ZIVLJENJA

Podgorica Dec 21, 1993

Ubijen potpredsjednik Vlade Crne Gore

(AIM, Podgorica, 20.12.)

size: Jutros u svom kabinetu ubijen potpredsjednik Vlade Mihailo Ljesar. Ubica, doskorasnji finansijski direktor jednog cetinjskog preduzeca. Razlog nepoznat, politicka pozadina iskljucena, a pretpostavlja se da je ubica nagomilane poslovne probleme odlucio "rijesiti" na ovaj nacin. I pored zaprepastenja javnosti nesto slicno se moglo ocekivati jer latinoamericki sindrom vec uveliko drma prostor skracene Jugoslavije

tekst:

Jutros oko osam casova, u radnom kabinetu u Podgorici, ubijen je Mihailo Ljesar, potpredsjednik Vlade Crne Gore. Ova vijest je za tili cas prostrujala glavnim gradom ove republike izazivajuci kod gradjana zaprepascenje i pitanje ko, kako i zasto je mogao usmrtiti ovog uglednog finansijskog strucnjaka i jednog od najblizih saradnika crnogorskog premijera Djukanovica. Ubica je Dragutin Krivokapic, poznanik i sugradjanin ubijenog Ljesara, koji je do prije par mjeseci radio kao finansijski direktor cetinjskog autoprevoznog preduzeca TARA. On je, kako saznajemo, jutros, sacekao Ljesara pred zgradom Vlade u Podgoricu, da bi onda sa njim otisao kabinet, gdje je u jednom trenutku izvadio revolver i pucao u potpredsjednika vlade a potom i u sebe.

Po rasplozivim informacijama, Krivokapic nikako nije mogao da preboli suspenziju sa funkcije finasijskog direktora TARE, osjecajuci se zrtvom, kako je bar on smatrao, finansijskih malverzacija u svom kolektivu. O tome je, kako kazu, vec mjesecima, pisao brojna,protesna pisma svimm mogucim instituacijama i pojednicima iz opstinske, republicke i savezne administracije u "zelji da istjera pravdu". Takodje, govori se da je nedavna odluka crnogorske vlade da TARU transformise u javno preduzece dodatno uticala na komplikovanje njegovog slucaja. Punu informaciju ce svakako dati istraga a ono sto je do sada sa zvanicnog mjesta saopsteno je da je Krivokapic u zadnje vrijeme cesto kontaktirao sa potpredsjednikom Ljesarom o problemima vezanim za TARU, ali da je i njemu i ostalim visokim funkcionerima Crne Gore znao upucivati prijeteca pisma.

U svakom slucaju, nakon ovog ubistva, jasno je da Podgorica, Crna Gora, Jugoslavija, postaju zona opasnog zivljenja. Toliko puta ponovljena opaska da je svako naoruzan sada je prosirena time da niko, cak ni najvisi drzavni cinovnici, ne moze biti bezbjedan. U situaciji potpune anarhije i raspada sistema, i politickog i socioloskog, opste nesigurnosti, korupcije i nepotizma, drustvo dolazi u fazu kada funkcionise po zakonima podzemlja - svako uzima pravdu u svoje ruke i dijeli je na svoj nacin. U stanju opste nemastine, gladi, ratnog okruzenja, besperspektivnosti, stvara se jedna tragicna, depresivna atmosfera koja ljude prosto inspirise na unistenje, razaranje, propast. Cinjenica da se nakon ubistva potpredsjednika Vlade mogu cuti komentari - dobro je nema politicke pozadine (!!!) - dovoljno govori o razmjerama unesrecenosti ovdasnjeg covjeka, ciji prag popustljivosti, iz dana u dan toliko pada da se postavlja pitanje, ima li icega sto on ne moze progutati i "svariti".

Vecina djeluje bas tako, "nesalomivo", dok manjina, spas trazi u bjekstvu i zaboravu, daleko van granica ove nesrecne zemlje, ili u ovakvim (samo)unistenjima.

Z. Ivanovic