ZAHTJEV ZA NADZOR POLITICKE POLICIJE

Podgorica Dec 21, 1993

Liberali uzvracaju SDB-u

(AIM, Podgorica, 20.12.)

Liberalni savez Crne Gore zatrazio je da republicka Skupstina formira Komisiju za nadzor nad radom Sluzbe drzavne bezbjednosti i drugih "zastitno-obavjestajno-informativnih" sluzbi. Komisija bi, prema predlogu ove parlamentarne stranke, nadzirala rad SDB-a u sastavu Ministarstva unutrasnjih poslova, KOS-a u sastavu Vojske Jugoslavije, kao i svih slicnih sluzbi koje se bave obavjestajno-informativnom djelatnoscu na teritoriji Crne Gore, a cijim radom bi mogla biti ugrozena Ustavom zajemcena ljudska prava i slobode. Komisija bi se, po predlogu LSCG, sastajala jednom mjesecno i redovno bi izvjestavala Skupstinu o zakonitosti u radu pomenutih sluzbi.

Razlog za formiranje ove komisije liberali vide, prije svega, u tome sto, iako Ustav to propisuje, pri Skupstini nije formirana Komisija za kontrolu rada obavjestaknih sluzbi iako se radi o takvim poslovima kojima se, mogu, bitno ograniciti zajemcene ljudske slobode i prava. Kao primjer za to, liberali navode, organizovano telefonsko prisluskivanje nepodobnih politicara i intelektualaca, sto je, u srpskom parlamentu, otvoreno priznao Mihalj Kertes, kao i slucajeve objelodanjivanja tajnih dosijea bivse UDBE kada je to politicki vlastima konjukturno (posljednji dogadjaji vezani za izbor mitropolita Crnogorske autokefalne crkve).

Sve to, smatraju liberali, utice na sirenje vec postojeceg straha i nesigurnosti kod gradjana Crne Gore, cime se znatno suzavaju temeljna ljudska prava i usporavaju demokratski procesi.